Dragør Markedet byder, efter en pause, igen folk velkommen. Arkivfoto: Hans Jacob Sørensen.
Dragør Markedet byder, efter en pause, igen folk velkommen. Arkivfoto: Hans Jacob Sørensen.

Atter Dragør Marked i næste weekend

Efter en coronapause på to år er der fredag den 10. til søndag den 12. juni igen mulighed for at besøge et af landets største kræmmermarked – nemlig Dragør Marked, som Bente og Jan Baeré har været arrangører på i 23 år

Af Birgit Buddegård

Jan Baeré suser over markerne ned mod Bachersmindevej på sin minifirhjulstrækker for at vise Dragør Nyt, hvordan han dagen igennem har streget staderne op. 

På afstand er der intet at se, da vi sammen med Bente Baeré kommer gående, først da vi står direkte foran, kan vi se de hvide kridtstreger. De opstregede felter vil blive påført et nummer, så kræmmerne kan finde deres stadeplads – ligesom der vil blive opsat skilte, der viser vej.

Selve opstregningen er et stort arbejde – vognen, der bruges, er tung at skubbe, siger Jan Baeré, der fortæller, at der skal laves ikke mindre end 30 kilometer streg, så han får gået temmelig meget.

De 30 kilometer streg danner cirka 500 stadepladser af forskellig størrelse. Til højre for indgangen de små pladser til private og til venstre de store til kræmmerne.

Anerkendt kræmmermarked

Bente og Jan Baeré startede Dragør Marked i 1999 – så det er trods coronapausen blevet til mange år. Og i nogle år blev Dragør Marked endda afholdt i både for- og eftersommer.

Parret er selv bosat på nabogården, hvor de nu dyrker vedvarende græs, der slås til hø og pakkes i plastik. Bente Baeré fortæller, at de gennem årene har haft landbrug, dyrket maltbyg og haft får og lam. De havde i en årrække et samarbejde med Vallø Gods, hvor de passede deres får på markerne ved Fælledvej.

Dragør Marked er et hjertebarn for de to, og selvom de har overdraget markedet til Tivoliland, der har overtaget det økonomiske, er både Bente og Jan Baeré primus motor i afholdelsen af markedet.

De har forstand på markeder og har en stor veneration for det, som de jo selv har startet, og sætter en ære i, at alt fungerer. Og de har lovet Tivoliland at hjælpe nogle år endnu.

Bente og Jan Baeré er stadigvæk aktive med Dragør Marked – blandt andet med at markere stadepladserne. Foto: Hans Jacob Sørensen.
Bente og Jan Baeré er stadigvæk aktive med Dragør Marked – blandt andet med at markere stadepladserne. Foto: Hans Jacob Sørensen.

Servicerer deres kræmmere

Parret servicerer deres kræmmere, så godt de kan – når markedet starter fredag, byder de dem således velkommen med morgenmad og kaffe.

Der er også opsat toiletvogn og badevogn til kræmmerne, hvoraf nogle overnatter på pladsen.

At det blæser meget herude på det flade land, overrasker mange af kræmmerne, fortæller Bente Baeré, så hun og hendes mand har flere gange oplevet at løbe rundt om natten for at redde teltene fra stærk blæst på de åbne marker.

Dragør Marked har fået priser fra Kræmmerforeningen for at være et velorganiseret marked, ligesom de har modtaget Venstres Erhvervspris i Dragør.

Kræmmerne, der kommer både fra ind- og udland, er konstant på farten. I pinsen er der kræmmermarked i Roskilde, og de kommer direkte derfra til Dragør.

Stor logistisk øvelse

Det er Bente Baeré, der står for at sikre logistikken – lige fra særbusser fra Sundbyvester Plads til kontakt til politi og beredskab. Hun har udarbejdet en såkaldt terrorsikringsplan, der er godkendt af politiet, og hun sørger for, der er brandspande på plads under markedet. Hver dag under markedet går hun sammen med Beredskabet rundt på pladsen for at sikre, der er nødudgange i teltene, og at lynlåsene virker, så folk om nødvendigt kan komme væk.

Bente Baeré står også for al kommunikation med kommunen og klubberne, der sikrer frivillige til at hjælpe i de tre dage, Dragør Marked foregår.

Meget stort arrangement

Dragør Marked har ofte omkring 90.000 gæster over de tre markedsdage, hvor der er forlystelser og madboder og barer, så både børn og voksne kan hygge sig.

Bente Baeré fortæller, at man i danseteltet kan opleve nogle af Danmarks store navne. Og i det irske telt er det faktisk irske musikere, der optræder, fortæller hun – de optræder ofte i København og tager derfra ud til Dragør Marked for at give gæsterne dér en god oplevelse.

Bente Baeré er glad for, at de lokale sportsforeninger bakker op – frivillige blandt andet fra Dragør Badminton, en spejdergruppe og nogle fra fastelavnsforeningerne står i de forskellige barer og tjener på den måde også en skilling til deres klub, lyder det fra Bente Baeré.

Parret prøver altid at få fat i de lokale, og det er også i år lykkedes – og så er det i øvrigt ved at være et familieforetagende. Datteren styrer lageret og har gjort det i mange år, fortæller Bente Baeré, og sønnerne deltager som frivillige fra badmintonklubberne. Ja, selv de ældste børnebørn giver en hånd med.

Nu håber Bente og Jan Baeré på godt vejr, selvom parret ikke længere bekymrer sig så meget om vejret, som de gjorde i de første år.

»Vejret bliver som det bliver,« konstaterer Bente Baeré nøgternt – og der kommer nogen alligevel, lyder det fra Jan Baeré, der fortæller, at kræmmerne selv er glade for let overskyet vejr.

For er det for varmt, køber folk ikke noget.

For yderligere information: Se annonce i ugens avis og www.dragormarked.dk

Erhvervsmæssig affotografering af Dragør Nyts annoncer og tekst er ikke tilladt.
© Copyright 2015–2024 Dragør Nyt.
Forbehold for trykfejl.

Hjemmesiden er lavet af Starco Grafisk