Hanne Bacher Bendtsen havde tirsdag den 14. juli en gruppe med på en byvandring med temaet »Dragør gamle by og bevaring«. Foto: TorbenStender.
Hanne Bacher Bendtsen havde tirsdag den 14. juli en gruppe med på en byvandring med temaet »Dragør gamle by og bevaring«. Foto: TorbenStender.

Byvandringer

Som traditionen har været de sidste mange år, vil man også i år sommeren igennem kunne komme på byvandring i Dragør.

Turene begynder alle ved Dragør Turistkontor, Strandlinien 2, hvorfra der også sælges billetter.

Rundtur i by og havn

Som noget nyt vil der frem til og med den 16. august hver torsdag, fredag, lørdag og søndag kl. 13 være en fast rundvisning i Dragørs gamle by og havn – en 45–60 minutter lang sommerbyvandring, som går gennem Dragørs hyggelige gader.

Turene er særligt tilrettelagt, så stoppestederne undervejs fortrinsvis ligger på steder med god plads, således at deltagerne har mulighed for at holde afstand til hinanden.

Det er guider fra Dragør Turistkontor, Historisk Arkiv Dragør, Danmarks Lodsmuseum, Amagermuseet eller Mølsted Atelier, der står for rundturen og fortællingen undervejs.

Temabyvandring

Der afholdes på særlige dage også i år en række temabyvandringer rundt i byen. Disse ture varer cirka en time.

Billetsalget begynder 30 minutter før turen. Børn under 12 år går med gratis, hvis de er sammen med en betalende voksen, og der er reduceret pris for de 12–16-årige.

»Jødernes flugt i oktober 1943«

Torsdag den 23. juli kl. 16.30 ved Christian Aagaard.

I slutningen af september måned 1943 rygtedes det blandt danske jøder, at der kunne forventes en aktion fra tysk side med henblik på deportation til lejre i Tyskland.

Mange jøder søgte ud til østlige havne for – om muligt – at redde sig over til det neutrale Sverige.

Ca. 700 blev sejlet over fra Dragør under mere eller mindre strabadserende forhold.

På turen kommer man rundt til de steder i Dragør, der dannede flugtvejen gennem byen, og deltagerne besøger kutteren Elisabeth, som alene bragte ca. 70 jøder i sikkerhed i Sverige.

»Dragørs haver«

Søndag den 26. juli kl. 15.00 ved Bente Walløe Poulsen.

Byvandringen Dragørs haver går til haver, der har en særlig historie, som er en del af Dragørs lange historie – helt tilbage fra middelalderen.

Undervejs rundt i den gamle by får deltagerne fortalt løst og fast om Dragørs historie – om sildefiskeriet i middelalderen, om den hollandske indvandrings betydning for Dragør, om skipperbyen i 1700- og 1800-tallet, og om hvorledes det senere gik med udviklingen i Dragør.

»Dragør i landliggertiden«

Onsdag den 29. juli kl. 16.30 ved Henning Sørensen.

I slutningen af 1800-tallet begyndte turisterne at opdage Dragør. Byen fik lystanlæg, badeanstalt og badehotel, og i næsten ethvert hjem i byen kunne man leje sig ind for sommeren.

På turen går deltagerne i landliggernes fodspor og hører om dengang, hvor den højeste mode var den stribede badedragt, som gik helt til knæene.

Dragør Nyt vil i løbet af denne sommer bringe en række artikler om selv samme emne, og tirsdag den 1. august afholdes i arkivets have en sangaften, hvor man vil synge landliggersangene.

»Dragør på UNESCOs verdens kulturarv-liste«

Fredag den 31. juli kl. 16.30 ved Axel Bendtsen.

Dragør gamle by og havn er kommet på den såkaldte tentativliste for kulturarv og er dermed den danske stats kandidat til at komme på UNESCOs internationale liste over enestående kulturarv i verden.

Byvandringen vil forsøge at vise, hvorfor den gamle by og havn er så enestående med sin byplan og arkitektur.

Hvordan kan det være, at en gammel sejlskibsby fra 1700- og 1800-tallet er bevaret så godt?

Dragørs borgere har en stor del af æren ved i over 200 år selv at have taget vare på byens huse og havnen og på den måde skabt og videreført en tradition for bevaring.

Hvad er status over bevaringsindsatsen nu og perspektivet med en UNESCO-udpegning?

Erhvervsmæssig affotografering af Dragør Nyts annoncer og tekst er ikke tilladt.
© Copyright 2015–2024 Dragør Nyt.
Forbehold for trykfejl.

Hjemmesiden er lavet af Starco Grafisk