Borgmester Helle Barth åbnede den første udgave af Store Spilledag. Foto: TorbenStender.
Borgmester Helle Barth åbnede den første udgave af Store Spilledag. Foto: TorbenStender.
Borgmester Helle Barth hører om spillene.
Borgmester Helle Barth hører om spillene.

Debut på Store Spilledag

Nyudviklet koncept for fastholdelse af børns læselyst havde sidste mandag premiere i Hollænderhallen

Flere måneders hårdt arbejde kulminerede mandag den 6. december i Store Spilledag på Biblioteket i Hollænderhallen. 5.E og 5.C fra Nordstrandskolen har de seneste måneder opdelt i mindre grupper designet deres egne brætspil, som denne dag skulle bedømmes af en jury.

Det hele startede med en rapport med en kedelig nyhed. Når skolebørn holder op med at læse, så sker det som regel omkring 5. klasse, læste Malin Lindeblad Kadijevic. Det er der, børn mister deres læselyst. Det besluttede hun sig for at gøre noget ved, og sammen med bibliotekerne i Dragør og bibliotekerne i Fredensborg blev der sendt en ansøgning af sted til Slots- og Kulturstyrelsen med ønsket om støtte til projekt Læselyst. Det blev startskuddet til et spændende projekt, hvor eleverne i 5.E og 5.C siden efteråret har været velvillige prøvekaniner i et forløb, der skulle give dem deres læselyst tilbage. 

I forløbet har eleverne opdelt i små grupper læst en bog, som de efterfølgende igennem flere workshops har designet deres eget brætspil ud fra. Og mandag den 6. december blev spillene så vurderet af en jury og afprøvet af både børn og voksne til det, der for fremtiden vil være kendt som »Store Spilledag«. 

Premieren på Store Spilledag blev åbnet af borgmester Helle Barth, og der blev poppet børnechampagne og serveret kagemand med flot marcipanbanner.

Styrkelse af læselyst

Juryen, der skulle kåre en vindergruppe i hver klasse, bestod af forfatter Thomas Arnt, illustrator Jan Kjær, børnebibliotekar Amalie Bagge og konceptudvikler Malin Lindeblad Kadijevic. Sammen sørgede hele juryen for, at alle grupper fik stor ros og konkret feedback, men én gruppe fra hver klasse blev desuden også præmieret med guldmedaljer og chokolade.

»Jeg leder efter nøglen til børns læselyst, og jeg har erfaret, at der er to komponenter, der særligt spiller ind for at finde den. Det er formål, og det er et konkurrenceelement,« fortæller Malin Lindeblad Kadijevic.

I 5.E har Freja, Fiona og Agnethe taget konkurrenceelementet alvorligt.

»Vi har konkurrenter, vi skal vinde over,« siger Fiona, mens hun og hendes gruppe er ved at lægge sidste hånd på spillet. Men uanset udfaldet, så har det også været en sjov og kreativ måde at arbejde på, fortæller hun og afslutter med ordene: »Og det er en sjov måde at huske bogen på.«

Malin Lindeblad Kadijevic oplever også, at eleverne husker bøgerne mere detaljeret, når de har læst bogen med det formål at forvandle boguniverset til et brætspilsunivers.

Naja, Tusnelda og Stephy har læst Elverdans, og spillepladen på deres brætspil er tegnet som tværsnittet af en træstamme. Når det bliver ens tur, skal man trække et blad for at finde ud af hvor mange felter, man må rykke frem – og for at få point skal man svare rigtigt på spørgsmål til bogen ... Hvad hedder hovedpersonernes mor? Eller hvor gamle er Ravna og Maise?

Forfatter Tanja Bisgaard med holdet, der har arbejdet med hendes bog.
Forfatter Tanja Bisgaard med holdet, der har arbejdet med hendes bog.
Vinderne blev udpeget af en jury bestående af (fra højre): Jan Kjær, Thomas Arnt, Amalie Bagge og Malin Lindeblad Kadijevic. Foto: TorbenStender.
Vinderne blev udpeget af en jury bestående af (fra højre): Jan Kjær, Thomas Arnt, Amalie Bagge og Malin Lindeblad Kadijevic. Foto: TorbenStender.

Spillene skal nu lånes ud til 4. årgang på Nordstrandskolen, der skal læse bøgerne og spille spillene bagefter. Håbet er, at spillene også kan give læselyst til elever, der ikke selv har udviklet spillene, men som nu kan gennemføre med flest point, hvis de er flittige læsere.

Også biblioteket i Ishøj gæstede Store Spilledag. Her skal man nemlig overtage drejebogen for forløbet for siden at kunne udbrede konceptet i egne rækker.

Spændende forfatterbesøg

Undervejs i forløbet har flere af forfatterne til de bøger, eleverne har læst, været på besøg som gæsteundervisere.

Første besøg var af forfatter Thomas Arnt, der har skrevet »Zombier vs. Troldmænd«, som én gruppe læste, siden havde eleverne besøg af Jan Kjær, der har forfattet og illustreret »Menneskejægerne«, som en anden gruppe læste. Og på selve Store Spilledag deltog forfatter Tanja R. Bisgaard, som har fået et spil udviklet efter sin bog »Sebastian og forsvindingsuret«.

»De har virkelig fanget, hvad hovedpersonens udfordringer er, og hvad han er god til, og det har de formået at få med i spillet. Hele den mission, der er i bogen, har de også fået med i spillet,« fortæller Tanja R. Bisgaard begejstret.

Også jurymedlemmet Jan Kjær udtrykker tilfredshed med forløbet. Som illustrator har han været forbi som gæsteunderviser og har således kunne følge elevernes proces. Han glæder sig over at se, at de unge har taget det til sig, han har lært dem om kontrastfarver, og om hvordan man skaber stemninger med farver. Men det, der har gjort allerstørst indtryk på ham, var, hvordan eleverne blev hyldet på Store Spilledag.

»Jeg synes faktisk, at denne her afslutning det er det allerfornemmeste. Børnene kan se, at de voksne tager det alvorligt, det de har lavet. Det her er et punktum med et brag, og det er så god stil. Det, synes jeg faktisk, er det allerflotteste. Den stolthed, de unge går herfra med, fordi de kan se, at vi har brugt tid på at hylde dem, det har været rigtig fedt,« afslutter Jan Kjær.

I 5.E var vinderspillet baseret på Jan Kjærs bog »Menneskejægeren. Foto: TorbenStender.
I 5.E var vinderspillet baseret på Jan Kjærs bog »Menneskejægeren. Foto: TorbenStender.
Spillet »Isen« og vindergruppen fra 5.C.
Spillet »Isen« og vindergruppen fra 5.C.

Erhvervsmæssig affotografering af Dragør Nyts annoncer og tekst er ikke tilladt.
© Copyright 2015–2024 Dragør Nyt.
Forbehold for trykfejl.

Hjemmesiden er lavet af Starco Grafisk