»Posedamerne« producerer indkøbsposer for at mindske brugen af plastikposer. Foto: Hans Jacob Sørensen.
»Posedamerne« producerer indkøbsposer for at mindske brugen af plastikposer. Foto: Hans Jacob Sørensen.

Dragørs Aktivitetshus

For din sundhed – er undertitlen på Dragørs Aktivitetshus, der fokuserer på forebyggelse og netværk. For dit gode humør, kunne der også stå, for netop glæde og god stemning mødes man af, så snart man træder inden for

Af Birgit Buddegård

Oven på corona-epidemiens gentagne nedlukninger er der atter fuld aktivitet og vigør på Wiedergården 2, hvor Dragørs Aktivitetshus – i daglig tale blot aktivitetshuset – byder på et utal af aktiviteter, foredrag, arrangementer og workshops – faktisk så mange, at det ville være nemmere at beskrive, hvad der ikke foregår.

Her er ca. 100 forskellige aktiviteter, og skulle en bruger af huset savne en aktivitet, gør man sig meget umage for at imødekomme ønsket. 

Og er en aktivitet overtegnet, skal man endelig skrive sig på venteliste, understreger daglig leder, Hanne Berthelsen – for hvis der er nok til at oprette et nyt hold, og man kan finde én, der vil stå for holdet, så gør man det.

At aktivitetshuset fungerer så godt, ville ikke lykkes uden den store frivillige indsats, understreger Hanne Berthelsen.

»De frivillige er nerven i huset,« konstaterer hun.

Og de frivillige selv nyder at være en del af huset. »Frivillighed er for mig glæden ved at deltage i fællesskabet og derved være med til at bevare dette fantastiske hus,« lyder det således i septembernummeret af Væveren fra aktivitetsleder Lis Bruun.

Historien bag Wiedergården

Wiedergården blev opført i 1989 og har sit navn fra Wieders Væverier, der tidligere lå på stedet.

I 1865 blev der opført et håndvæveri i en bygning på Kirkevej, og væveriet blev den første, større industrivirksomhed i Dragør og omegn. Og her fik en del dragørfolk – både mænd og kvinder – beskæftigelse. Mod slutningen af 1800-tallet blev fabrikken udvidet væsentligt, og der blev opført en større bygning på over 600 kvadratmeter, hvor alle vævene blev samlet. Da en del af maskineriet var drevet ved damp, blev der i 1892 opført et kedelhus med en fire hestekræfters dampmaskine.

Væverifabrikken udvidede gennem årene og havde i løbet af 1930’erne omkring 100 ansatte, de fleste fra Dragør. Man kan da også i dag i aktivitetshuset se et foto af de dengang ansatte – der er endda sat navne på samtlige ved hjælp af lokale og efterkommere.

Væveriet skiftede også ejer nogle gange, men det blev Vilhelm Wieder, der kom til at give navn til fabrikken.

Væverivirksomheden var i gang helt frem til oktober 1982, hvor den lukkede. Hele området blev overtaget af Dragør Kommune, der altså i 1989 opførte Wiedergården opkaldt efter fabrikant Wieder.

Kedelhuset står endnu – her holder smede- og træværkstedet til, og aktivitetshusets blad bærer navnet »Væveren«.

International interesse i forebyggelse

Forebyggelse – både fysisk og psykisk – er en kernefunktion for aktivitetshuset. Det er det sociale netværk, der bærer gennem de kriser, alle kommer ud for i livet – det at mærke, at man ikke er alene.

Og at aktivitetshuset giver glade borgere er rygtedes – også uden for både Dragørs og Danmarks grænser. I denne måned får aktivitetshuset således besøg af en fransk parlamentariker, der af den franske præsident Emanuel Macron har fået til opgave at se på netop forebyggelse.

Før coronapandemien var det ikke usædvanligt hver måned at få besøg af blandt andet japanere, kinesere og østrigere, der havde hørt om aktivitetshuset og ønskede at få inspiration med hjem, fortæller Hanne Berthelsen.

Kreativt hus med præsidentielt islæt

Det er gratis at være bruger af aktivitetshuset. Der har tidligere været noget polimik om dette, men det er efterhånden længe siden. Dels er aktivitetshuset baseret på frivillig arbejdskraft, og dels er det også en win-win-situation for kommunen, der til gengæld får aktive og tilfredse borgere.

Brugerne betaler selv de materialer, de bruger – men aktivitetshuset er gode til at søge fonde og få ting doneret.

Det donerede træningsudstyr bliver flittigt brugt. Foto: Hans Jacob Sørensen.
Det donerede træningsudstyr bliver flittigt brugt. Foto: Hans Jacob Sørensen.

Alt i motionsrummene er således også donationer, hvad enten det er fitnessmaskiner eller spinningcykler, og Hanne Berthelsen fortæller med et smil, at et af de store løbebånd tidligere har stået på Hotel D’angleterre og har været benyttet af USA’s præsident Clinton, da han besøgte Danmark.

+63 med kaffe og kage

Som noget nyt henvender aktivitetshuset sig nu også til de +63-årige, så man ikke behøver vente på at komme i gang med at få gode fællesskaber og samvær.

Her opfordres man til at tage en ven med, så giver aktivitetshuset – takket være legater – kaffe og kage.

Aktivitetshuset er således nu åbent for alle over 63 år samt borgere, der er tilkendt flexjob eller er førtidspensionister.

Der er gang i aktivitetshusets mange værksteder, som her i glasværkstedet ...
Der er gang i aktivitetshusets mange værksteder, som her i glasværkstedet ...
... og her i træværkstedet. Foto: Hans Jacob Sørensen.
... og her i træværkstedet. Foto: Hans Jacob Sørensen.

Et væld af aktiviteter

Det store udvalg af aktiviteter foregår forskudt over ugens dage, men der er altid folk, der træner i fitnessrummet. Ved siden af finder man et rum til spinning – med en kæmpefotostat af et cykelhold på væggen, så gejsten kan holdes oppe. Og bagefter kan man belønne sig selv med afslapning i en stor massagestol – naturligvis også en donation.

I den kreative afdeling sidder nogle engagerede »posedamer«, der har sat sig for at bidrage til, at Dragør bliver fri for plastikposer, fortæller aktivitetsleder Lis Bruun. De syr indkøbsposer med en gås som logo – lige til at have med i håndtasken, så man undgår at skulle købe en plastikpose, når man er ude at handle.

Og at de samtidig nyder hinandens selskab og hygger sig, er der ingen tvivl om.

I glasværkstedet møder Dragør Nyt Irene Gjerka, der viser os dekorativ glaskunst – herunder smukke glasophæng med påskemotiver.

Intet går til spilde, fortæller hun – hver en stump glas anvendes, og de har et godt samarbejde med træværkstedet, der hjælper med opsatser m.m.

Irene Gjerka fortæller ivrigt og viser stolt en stor ovn til brug for fremstillingen af glaskunsten frem. Den er dyr – men velvilligt doneret af Veluxfonden.

»Det er så hyggeligt at lave noget sammen,« siger hun med tanke på de øvrige glaskunstenere, der mødes onsdage. Og hun elsker at komme i huset, fortæller hun.

Det gør de to herrer, vi møder i billardrummet vist også – humøret er i hvert fald godt. De hygger sig og mødes hver mandag for at slag billard.

Træværkstedet holder som nævnt tidligere til i Kedelhuset – og duften af træ møder en, så snart man kommer inden for døren. Henning Matz, der er aktivitetsleder af træværkstedet, viser en stor produktion af foderhuse til fugle frem – han har faktisk siden sidste forår fremstillet hele 30 af slagsen. Han og Helmuth Jepsen, der er tidligere glarmester – og derfor særligt værdsat af damerne i glasværkstedet, kommer i træværkstedet to gange om ugen, mens smedene kommer på to andre ugedage.

Opgaverne i træværkstedet er vidt forskellige, og det er både interessant og udfordrende, siger de samstemmende.

Andre aktiviteter og arrangementer

Med 100 forskellige aktiviter og et utal af arrangementer er det umuligt at beskrive dem alle.

Her kan man gå til både moderne dans og Les Lanciers, her er strikke- og syhold, her spilles kort, og her er ikke mindre end fem madklubber.

Her er studiekredse og rejseklub, her kan man lære både om foto og it. Her er foredrag og underholdning, her er søndagsbanko – og først i marts inviterer aktivitetshuset til åbent kreativt hus, så alle kan komme og se, hvad der foregår.

På vej mod caféen møder Dragør Nyt Poul Erik Gjerka, der er i gang med at se på udvalget af bøger i biblioteket. Her kan man donere sine bøger og kan frit tage med hjem, hvad man ønsker at låne – eller beholde.

Fremme ved caféen mødes man med lyden af snak og latter, mens duften af mad breder sig ud i foyeren. Det er tydeligt, at her er man i godt selskab og hygger sig.

Caféen i Wiedergårdens aktivitetshus er for alle borgere – her får man et godt måltid mad til en rimelig pris og får helt gratis mulighed for en snak med andre.

Samarbejde

Aktivitetshuset har et bredt samarbejde med blandt andet kommunen, bibliotekerne, Ældre Sagen og Røde Kors.

Her holder Besøgsvennerne til, her indtales Lydavisen, her kan man blive vaccineret mod influenza, når det er tid til det – og meget, meget mere. Her arbejder Sundhedshuset med forebyggelse og støtte til kronisk syge, og her holder hjemmeplejen til.

I aktivitetshuset arbejder man sammen på kryds og tværs – det giver et stort netværk for brugerne.

Vi vil gerne være sparringspartnere, lyder det fra Hanne Berthelsen, der i den forbindelse nævner et samarbejde med AOF. Også DTU og Københavns Universitet har henvendt sig for at få afprøvet forskellige hjælpemidler, som de har udviklet.

Om aftenen er der en del foreninger, der bruger husets faciliteter, så det er et hus fyldt med aktiviteter. Med stor sammenhængskraft og samarbejde, konstaterer Hanne Berthelsen.

Kilde: Birthe Hjorth – fra www.dragoerhistorie.dk

Yderligere information på: www.wiedergaarden.dk eller www.aktivitetshuset.eu

Fotos: Hans Jacob Sørensen.

Erhvervsmæssig affotografering af Dragør Nyts annoncer og tekst er ikke tilladt.
© Copyright 2015–2024 Dragør Nyt.
Forbehold for trykfejl.

Hjemmesiden er lavet af Starco Grafisk