Peter Bo Jørgensen (tv.) og Sara Thordal Jensen, som bor i Drag­ør, modtager donationen, der overrækkes af Henrik ­Kruuse, der er præsident i Lions Dragør.
Peter Bo Jørgensen (tv.) og Sara Thordal Jensen, som bor i Drag­ør, modtager donationen, der overrækkes af Henrik ­Kruuse, der er præsident i Lions Dragør.
Masangaprojektet har udviklet en metode, så man ved hjælp af en ultralydsscanner og en tablet kan scanne gravide i sundhedsklinikker i isoleret beliggende områder.
Masangaprojektet har udviklet en metode, så man ved hjælp af en ultralydsscanner og en tablet kan scanne gravide i sundhedsklinikker i isoleret beliggende områder.

Lionsstøtte til Masanga-projektet

Lions Dragør havde på det seneste klubmøde besøg af Peter Bo Jørgensen og Sara Thordal Jensen, der er henholdsvis stifter og sekretariats-leder i Masanga-projektet i Sierra Leone – et projekt, som Lions Dragør har støttet gennem flere år. 

På mødet blev klubben opdateret på, hvordan det går med Masanga Hospital samt om udviklingen i Sierra Leone.

Lions Dragør kvitterede på mødet med at overrække en donation på 50.000 kr. – midlerne hertil stammer fra overskuddet ved salget af Lions-kalenderen. 

Lions Dragør har været med fra begyndelsen af projektet, som i 2005 startede med genopbygningen af hospitalet, hvor de første patienter allerede fra juli måned året efter kunne modtage behandling.

Redder liv og skaber udvikling

Masangaprojektet arbejder nu på tre områder: Sundhed, uddannelse og forskning. 

Masanga er en sundhedsorganisation, der tilbyder sundhedsydelser, leverer essentielle sundhedsuddannelser og udøver sundhedsforskning i Sierra Leone. 

Masangaprojektet er placeret i landets fattige landdistrikt, Tonkolli, hvor mere end 500.000 borgere har begrænset adgang til helt basale sundhedsydelser.

Årlige behandlinger

Masanga Hospital leverer sundhedsydelser til over 12.000 indlagte og ambulante patienter hvert år. 

Der er særlig fokus på livreddende kirurgi og behandling af børn, gravide og fødende kvinder. 

Hospitalet har de seneste år udvidet hospitalets aktiviteter til behandling af øjensygdomme, særligt grå stær. Mange voksne bliver nemlig handicappede af denne øjensygdom – og det er til stor bekymring for resten af familien, da en vigtig indtægtskilde dermed forsvinder. 

Siden starten har mere end 300.000 patienter modtaget behandling på hospitalet.

Uddannelse

For at reducere den store mangel på kvalificeret sundhedspersonale i landet leverer Masanga videregående sundhedsuddannelser.

I dag er der på den tilknyttede sygeplejeskole uddannet 750 sygeplejersker, som nu arbejder i den sierra leonske sundhedssektor. Og i 2018 blev landets første og eneste uddannelse i fysioterapi åbnet.

Stedet er desuden også base for organisationen CapaCare, der har uddannet 74 kommunale sundhedsmedarbejdere til at udføre livreddende kirurgi. Nu assisterer disse kirurgiske sundhedsmedarbejder ved over halvdelen af alle operationer i Sierra Leone.

I januar 2022 startede projektet en lignende efteruddannelse for landets kommunale sundhedsmedarbejdere, så de også kunne lære at behandle børn. Behovet for bedre behandling til børn er nemlig stort – hver 10. barn dør, før det bliver fem år gammelt.

Forskning

Masangaprojektet leverer forskning for at skabe viden til at forbedre sundheds-tilstanden i Sierra Leone.

Da der findes meget lidt viden om sundhedsepidemiologien for befolkningen, blev der i 2018 etableret en forskningsenhed i samarbejde med University of Amsterdam. Enheden, der samarbejder tæt med hospitalet og CapaCare, er støt voksende og har nu fem ph.d.-studerende tilknyttet.

Livreddende teknologi

I Sierra Leone er risikoen, for at moren eller spædbarnet dør i barselssengen, en af de højeste i verden.

Masanga Hospitalet har fundet en ny metode til at hjælpe de gravide kvinder. Ved hjælp af en tablet og en håndholdt ultralydsscanner kan de gravide blive scannet på deres lokale sundhedsklinik – langt fra hospitalet. Hver anden uge rejser hospitalets medarbejdere således i to til tre timer ad støvede jordveje til fjerntliggende sundhedsklinikker, hvor de ultralydsscanner 100–175 gravide kvinder – og derved lokaliserer de gravide kvinder, der under en fødsel højst sandsynligt vil udvikle komplikationer. Det kan for eksempel være gravide, der ikke er klar over, at de venter tvillinger. Disse gravide opfordres til at rejse til Masanga Hospital for at føde. Det har betydet, at hospitalet i 2021 har oplevet et øget antal fødsler – særligt fra disse fjerntliggende områder.

Yderligere info på hjemmesiden www.masanga.dk

Erhvervsmæssig affotografering af Dragør Nyts annoncer og tekst er ikke tilladt.
© Copyright 2015–2024 Dragør Nyt.
Forbehold for trykfejl.

Hjemmesiden er lavet af Starco Grafisk