Livredder for en dag

Der bliver gået til den i 9.-klassernes livreddertræning i svømmehallen.
Der bliver gået til den i 9.-klassernes livreddertræning i svømmehallen.

På få uger kan omkring hundrede mennesker mere nu redde liv i Dragør. I løbet af efteråret er en hel årgang blevet trænet i livreddende førstehjælp til lands og til vands. Tanya Ingwes og Lone Hansen fra svømmehallen og Kay Weiss fra Dragør Ungdomsskole har nemlig undervist alle byens 9.-klasser i at redde liv.

En klasse ad gangen har først modtaget undervisning i almen førstehjælp og hjertelungeredning hos Kay Weiss for bagefter at været gået over i svømmehallen for at modtage læring i bjergningsteknikker og frigørelsesgreb hos Lone Hansen og Tanya Ingwes. Alle har de fået en smagsprøve på, hvad det vil sige at være livredder. De har fået gennemgået indholdet i en erhvervslivredderprøve og selv prøvet nogle af prøvens elementer af i bassinet. 

Eleverne har lært at trykudligne og dykke på skråninger, hvor flere af dem lykkedes med at få en dukke med op fra 3,80 meter dybde. De har øvet bjærgeteknikker og optagning af medie. De har også lært frigørelsesgreb, hvis de skal bjærge en person, der er panisk. Sådan en person kan let komme til at holde lidt for godt fast, fortæller Tanya Ingwes, og her skal de vide, hvordan de kommer fri.

»Her kan man altid søge nedad – det er livredderens hjemmebane, og her kan man altid søge ned i sådan en situation. Det vil én, der er ved at drukne ikke gøre,« forklarer Tanya Ingwes.

Flere af eleverne havde aldrig været i den nye svømmehal, og det blev en god anledning til at vise den frem. Her fik de også talt om, hvorfor det er så vigtigt at vaske sig ordentligt, inden man går i vandet. Man kan derved nøjes med lidt mindre klor i bassinet og på den måde undgå helt røde øjne, når man har været ude at svømme.

Tanya Ingwes fortæller, at hun var meget spændt på at møde klasserne, som er fra en generation, der er vokset op uden svømmehal i Dragør. Hun oplevede dog, at langt de fleste var trygge i vandet og havde mod på at komme ud på det dybe. Alle elever fik udleveret en t-shirt, så de var ens i vandet, og så var der heller ikke risiko for, at en bikini smuttede af midt i aktiviteterne. Det viste sig at være en rigtig god idé, fortæller Tanya Ingwes, der oplevede, at det gav ro til at deltage i øvelserne og dyste mod hinanden på redningsboards.

»Der har været nogle dage med fuld smæk på og skum på vandet. Det er bare sjovt, når alle pisker rundt i bassinet,« fortæller Tanya Ingwes, der gerne underviser de unge igen en anden gang.

Hos Kay Weiss lærte eleverne de fire hovedpunkter i førstehjælp: skab sikkerhed, vurder personen, tilkald hjælp og giv førstehjælp. Træningen bestod blandt andet af nødflytning, stabilt sideleje og hjertelungeredning. Flere af eleverne havde fra erhvervelse af knallertkørekort eller fra fritidsjob som eksempelvis træner allerede et godt kendskab til emnet, men der var også elever, for hvem det var helt nyt.

Dukker reddes op fra bunden af poolen.
Dukker reddes op fra bunden af poolen.

I hver klasse er der altid én, der har prøvet enten at udøve en form for førstehjælp eller ringe efter hjælp. Så er det dem, der fortæller en sand historie. De fortæller, at det ofte har været en god oplevelse at tale med alarmcentralen, hvor de har fået god hjælp. Fortællingerne fra disse elever gør undervisningen mere nærværende.

Underviser Kay Weiss går særligt op i at gøre undervisningen aktiv. Førstehjælp skal ikke læres gennem forelæsning. Det skal prøves på, og eleverne får lov at prøve de forskellige ting flere gange i praksis.

Kay Weiss instruerer ved først at lade de elever, som kender til førstehjælp, demonstrere, hvordan man laver for eksempel hjertelungeredning eller stabilt sideleje. Derefter viser han selv, hvordan det skal gøres, og så bliver eleverne sendt ud i grupper for at øve sig. Til sidst skal grupperne konkurrere om at vise den mest korrekte version, mens medeleverne er dommere. På den måde ser eleverne det samme flere gange – og gør sig umage for at få alle detaljerne med for at vinde. Der er god stemning, og eleverne klapper ad hinanden, når en gruppe gør det ekstra godt.

CL

Erhvervsmæssig affotografering af Dragør Nyts annoncer og tekst er ikke tilladt.
© Copyright 2015–2024 Dragør Nyt.
Forbehold for trykfejl.

Hjemmesiden er lavet af Starco Grafisk