Christoffer Søe viser noget af det »blå grej« frem ved Det Maritime Hus. Foto: Hans Jacob Sørensen.
Christoffer Søe viser noget af det »blå grej« frem ved Det Maritime Hus. Foto: Hans Jacob Sørensen.

Nødundervisning blev god undervisning

Efter genåbningen af skolerne efter coronanedlukningen skulle mest mulig -undervisning foregå i det fri. Og det gav gode resultater og skabte ny energi for Dragørs skoleelever. En sådan energi, at det nu overvejes, hvordan mere -undervisning i fremtiden kan gøre brug af »naturens store klasselokale«

Af Birgit Buddegård

Energien lyser ud af Christoffer Søe og spreder sig ud over terrassen – for naturligt nok foregår samtalen om skolernes udendørs nødundervisning under coronakrisen i fri luft.

Christoffer Søe er leder af Dragør Ungdomsskole, og han er både glad og stolt over, at de kunne træde til og sikre god og inspirerende undervisning for Dragørs skoleelever.

»Mest mulig undervisning skal foregå udendørs,« lød myndighedernes anbefaling, da skolerne efter påske åbnede for de yngste årgange fra 0 til 5. klasse – og i maj også for de større klasser. Og der gik to minutter, fra statsministeren proklamerede, at skolerne skulle åbne igen for 0.–5. klasse, til Christoffer Søe sms’ede med skolechefen. Dagen efter kom svaret fra direktøren: »Vi kører!«

Ungdomsskolen har stor erfaring med friluftsliv og udendørs aktiviteter, man kan lære af. Med tre fastansatte måtte der dog ansættes en hel del timelønnede lærere for at kunne varetage undervisningen af de mange elever, fortæller Christoffer Søe.

Grøn og blå grejbank

Dragør Ungdomsskole søgte Friluftsrådet om såkaldte covid-19-midler og fik et tilskud på 39.800 kr. til ekstra grej og undervisningsmaterialer. Og kunne desuden glæde sig over at få at vide, at Dragør Kommune nok var den kommune, der var gået mest aktivt ind under coronakrisen, fortæller Christoffer Søe med et glad grin.

Ungdomsskolens eget budget er normalt på 200.000 kr. årligt til grej. Og de passer godt på grejet, for jo mindre, der skal genanskaffes, jo mere kan der købes nyt, siger Christoffer Søe.

I år (2020) er budgettet dog sat ned til 100.000 kr., og det er uafklaret, om det kun er i år, eller om det vil fortsætte på det niveau.

»Vi løser selvfølgelig opgaven med de midler, der er,« lyder det fra Christoffer Søe.

Men grejet er flittigt brugt og noget slidt, efter så mange har været undervist udendørs.

Ungdomsskolen har på Kongelundsfortet såkaldt grønt grej – det være sig båludstyr, klatreudstyr, moun-tainbikes, telte og et hængekøjehotel, så eleverne kan overnatte udendørs.

I Maritimt Hus på havnen har ungdomsskolen det blå grej såsom fiskeudstyr, vandkikkerter, mikroskoper, kanoer, kajakker og Stand up paddle boards – også kaldet SUP.

Total arbejdsglæde

Der er under normale omstændigheder budget til, at hver klasse kommer ud i naturen 2½ gang om året. Under coronakrisen har hver klasse været udenfor en gang om ugen. Og ikke kun på Kongelundsfortet og Maritimt Hus – blandt andet har også SFO’erne, Hollænderhallen og Amagermuseet været i brug for at sikre plads – for klasserne måtte ikke mikses. Og to klasser om dagen har været på TAMU Centret.

Christoffer Søe fremhæver det gode samarbejde med både forvaltning, TAMU Centret, Hollænderhallens personale, Museum Amager og Kongelunden Outdoorcenter. Fantastisk samarbejdsvilje, siger han og tør næsten ikke remse alle de gode samarbejdspartnere op af frygt for at »glemme nogen«.

Det har været en fantastisk opgave med total arbejdsglæde, og alle kollegaer har haft det godt, lyder det med entusiasme fra Christoffer Søe – en fest, kalder han det.

Evaluering – rigtig godt, men dyrt

Der blev lavet læseplaner for klasserne med fokus på henholdsvis naturformidling og friluftsliv. Og der har været fuldt tryk på alle klasser, siger Christoffer Søe, der håber, at andelen af klasser, der undervises i »Det Store Klasselokale«, som ungdomsskolen kalder naturen i Dragør, vil vokse.

»Dragør Kommune har fantastiske rammer. Hele kommunen er en del af Naturpark Amager. Kongelunden, kysten, havnen, Øresund ...« konstaterer Christoffer Søe.

Der har været en utrolig positiv feedback på undervisningen fra alle, lyder det fra Christoffer Søe – både lærere, forældre og elever har været glade for den udendørs undervisning. Også evalueringen af forløbet har vist, at det var rigtig godt – men dyrt.

Ungdomsskolens leder er glad for, at de har kunne hjælpe folkeskolerne – og stolt over, at mere end 20 kommuner har henvendt og spurgt, hvordan de har gjort.

Planlægger normal drift

Der er ikke p.t. afsat midler til at fortsætte en så intensiv udendørs undervisning efter sommerferien, men Christoffer Søe overvejer, hvordan lærere og pædagoger selv kan undervise i naturen med Friluftsskolen som rådgivere.

Hvis lærerne først helt lavpraktisk kender mulighederne på for eksempel Kongelundsfortet, vil det jo være gratis, funderer Christoffer Søe.

Der forventes normal drift på skolerne efter sommerferien, hvor man planlægger efter normalen – selvfølgelig med coronaforholdsregler.

»Normalt – og slet ikke normalt,« siger skolechef i Dragør Kommune, Rasmus Johnsen i en telefonsamtale med Dragør Nyt.

»Det kan godt se normalt ud, men det vil ikke være normalt i den forstand, at der fortsat er restriktioner for at undgå smittespredning, lyder det fra skolechefen, der understreger, det skal være trygt for både elever og lærere.

Hvad angår udeundervisning, fortæller Rasmus Johnsen, at man vil fortsætte så meget, man kan. Dragør havde i forvejen et højt niveau på undervisning i det fri – et niveau, der blev løftet i forbindelse med coronakrisen.

Der er til det nye skoleår ikke ekstra ressourcer som under coronakrisen, men det er hans indtryk, at der er mange lærere, der har fået øjenene op for mulighederne, og at skolerne vil gøre en stor indsats for, at der kan komme mere udeskole.

Lige nu er skolelederne i gang med at planlægge det kommende skoleår, så alt er klar, når eleverne mandag den 10. august vender tilbage efter sommerferien.

Det er derfor for tidligt at sige noget om, hvor meget der vil blive plads til udeundervisning, men Dragør Nyt vil følge op på, hvordan det nye skoleår forløber.

Naturvejleder Martin Sleimann (tv.) og friluftsvejleder Kay Weiss i ungdomsskolens »grønne grejbank« på Kongelundsfortet. Foto: Hans Jacob Sørensen.
Naturvejleder Martin Sleimann (tv.) og friluftsvejleder Kay Weiss i ungdomsskolens »grønne grejbank« på Kongelundsfortet. Foto: Hans Jacob Sørensen.

Erhvervsmæssig affotografering af Dragør Nyts annoncer og tekst er ikke tilladt.
© Copyright 2015–2024 Dragør Nyt.
Forbehold for trykfejl.

Hjemmesiden er lavet af Starco Grafisk