Der bliver holdt god afstand i køen ved UM Fisks fiskebil på Nordre Væl. Foto: Torben Stender.
Der bliver holdt god afstand i køen ved UM Fisks fiskebil på Nordre Væl. Foto: Torben Stender.

Tredje uge med corona-(s)tilstand

Den fortsatte nedlukning af Danmark sætter sit præg på dagliglivet i Dragør. Men ud over at huske at holde afstand er det også vigtigt at huske at støtte op om det lokale erhvervsliv – så de også er her på den anden side af coronakrisen

Af Birgit Buddegård

Coronakrise eller ej – foråret er over os, og mens man i Japan fejrer, når kirsebærtræerne springer ud i lyserødt, holder Dragørs mange mirabeller deres egen fest klædt helt i hvidt. På havnen er bådfolket i gang med at klargøre bådene til sommersæsonen – der skures og skrubbes. Gæssene samles i store flokke på markerne – de står helt tæt og har ikke hørt myn-dighedernes anvisninger om at holde afstand.

Både dyr og mennesker nyder forårssolen, og lørdag middag så Dragør da også – hvis man så bort fra de lukkede butikker og restauranter – ud som på en hvilken som helst forårsdag. Der var fyldt på parkeringspladserne på Vestgrønningen og havnen – måske havde det gode vejr også trukket mange gæster til – der var i hvert fald en strøm af biler og cykler mod Dragør på Kirkevej. Og mange stod tæt på Neels Torv for at spise is.

I Store Magleby havde mange stillet sig ved hegnet til lufthavnen for at betragte alle de parkerede fly, der står på startbanerne med tildækkede motorer. Også i Søvang var der fyldt med biler på Søvej, hvor man gerne ville gå tur på stranden og engen ved Søvangbugten.

Men det er vigtigt at holde afstand, hvis smitten skal begrænses – og borgmester Eik Dahl Bidstrup, V, siger, at han er opmærksom på især situationen med mange mennesker på Kongevejen. Kommunen har opsat plakater med info på Kongevejen, men det er åbenbart svært for folk at læse dem, konstaterer borgmesteren, der henstiller, at folk overholder myndighedernes anbefalinger. Københavns Politi oplyser, at de kører rundt i politikredsen for at sikre, at folk ikke samles flere, end tilladt – og at de holder afstand.

Regeringens tiltag

Regeringen har forlænget nedlukningen af Danmark til og med 2. påskedag, den 13. april. Mandag den 30. marts holdt statsminister Mette Frederiksen atter pressemøde. Her var meldingen, at det er lykkedes med at forsinke smittespredningen ved de mange tiltag, myndighederne har gjort.

»Det giver grund til forsigtig optimisme,« lød det fra statsministeren, der også konstaterede, at virus fortsat er her – epidemien har endnu ikke toppet – men fortsætter borgerne med at følge myndighedernes anvisninger, blandt andet om at holde afstand og hygiejne, er der håb om, at Danmark langsomt og i etaper kan begynde at lukke op igen efter påske, hvis udviklingen i tallene for antal smittede og indlagte forbliver stabil.

»Men I skal holde ud,« lød det fra både statsministeren, sundhedsministeren og direktøren for Sundhedsstyrelsen, der alle understregede, at borgerne skal holde fast i de gode vaner for at undgå smittespredning. »For lykkes vi ikke med det, vil der i stedet for åbning komme yderligere stramninger,« lød det fra Mette Frederiksen.

Rigspolitichef Thorkild Fogde glædede sig over, at borgerne havde taget myndighedernes anvisninger til sig, men gjorde også opmærksom på, at politiet fortsat vil være til stede med råd og anvisninger for borgerne, men også med bødeblokken, såfremt der er nogen, der ikke forstår alvoren af tiltagene.

Dragør Kommune

På grund af nedlukningen af Danmark til efter påske er institutioner og kulturtilbud fortsat lukkede. Det er derfor også fortsat forbudt for pårørende at besøge Omsorgscenteret Enggården, med mindre det er strengt nødvendig – også selvom påsken står for døren. »Jeg glæder mig over, at der på nuværende tidspunkt fortsat ikke er borgere i hverken vores hjemmepleje eller på vores Omsorgscenteret Enggården, som er smittet med coronavirus,« lyder det fra borgmester Eik Dahl Bidstrup.

Selv om dagligdagen er væsentlig forandret på for eksempel Enggården, er der også små lysglimt, som da politihestene tog en rundering og viste sig frem til stor glæde for beboerne. Et andet eksempel er, da Enggården i fredags havde arrangeret »musik i det fri« på græsset foran huset ved Strandjægervej, som flest beboere har udsigt til.

Også Klub Dragørs klub-telefon er et nyt og kreativt initiativ. Forældre og unge fra 7. klasse til og med de 18-årige kan ringe om, hvad som helst, hvis man har lyst til at tale med en klubmedarbejder. Det er et tilbud fra mandag til fredag klokken 13.30–17.30 – også i påsken.

Langt de fleste familier har fundet andre pasningsmuligheder af de yngste, men der er også mulighed for nødpasning. »Status hos os er, at alle, som har bedt om nødpasning, har fået det. Ingen er blevet afvist. Og vi har plads til flere. På nuværende tidspunkt, altså her i uge tre for nedlukningen, er der 13 børn fra 0–6-års-området og tre SFO-børn i nødpasning frem til påske.« beretter borgmester Eik Dahl Bidstrup.

Regeringen, der er kommet med mange hjælpepakker til erhvervslivet, rækker også en hånd ud til kommunerne og har ophævet anlægsloftet. Dragør Nyt har spurgt borgmesteren om betydningen af dette for Dragør Kommune – og har modtaget nedenstående udtalelse: »Folketingets tiltag er som sådan et prisværdigt forsøg på at skaffe nødlidende virk-somheder ordrer i bogen. Det er noget, jeg støtter op om. Samtidigt er Dragørs økonomi dog skrøbelig, både på grund af ekstraordinære udgifter til det specialiserede handicapområde samt ældreområdet, men også den til stadighed voksende og urimelige udligningsordning. Lige nu er vi i gang med en budgetproces, der både omhandler vores driftsområde og vores anlægsområde. Når denne proces er overstået i slutningen af april, så kan der tages stilling til, om vi er i stand til at gøre brug af dette tiltag. Det skal dog siges, at Dragør igennem flere år har investeret en masse anlægsmidler i en ny svømmehal og renoveringer af vores sportsanlæg og skoler. Dette bidrager også til historien om, hvorfor der lige nu ikke er midler til de store tiltag på anlægsområdet.«

Genbrugspladsen og -dagrenovation

Genbrugspladsen har de første 14 dage af nedlukningen kun haft åbent for aflevering af erhvervsaffald – og ikke for borgernes private affald, genbrugsmaterialer og haveaffald. Den ordning har myndighederne nu genvurderet, efter at perioden for nedlukning blev forlænget til efter påske. Resultatet er, at genbrugspladsen i Dragør åbnede i tirsdag den 31. marts.

»Når haveaffaldet er samlet, og når du har ryddet op i gemmerne, er det jo vældig rart at kunne komme af med det på genbrugspladsen. Jeg tror, at der er mange borgere, der er glade for den beslutning. Selvfølgelig skal vi alle stadig være opmærksom på at holde afstand og vaske vores hænder grundigt,« siger Eik Dahl Bidstrup. Der vil maksimalt være adgang for ti køretøjer ad gangen på genbrugspladsen, og der kan derfor være en vis kø-dannelse.

(Artiklen fortsætter efter billedet)

Da genbrugspladsen åbnede tirsdag den 31. marts gav det kø. Foto: Torben Stender.
Da genbrugspladsen åbnede tirsdag den 31. marts gav det kø. Foto: Torben Stender.

Restaurationsliv

Restauranter og caféer vil være lukket indtil efter påske, men der er mange muligheder for at købe takeaway.

Dragør Badehotel har fra tirsdag til lørdag et takeaway-menukort samt dagens ret, som kan afhentes eller mod gebyr bringes ud (se også annonce på bagsiden). Også på Kongelundskroen kan man i weekenden – fredag og lørdag – afhente en trerettersmenu (se også annonce på forsiden). Café Sylten har et takeaway-menukort – maden bestilles og afhentes. Hos Rosenkildes kan man via telefon eller nettet på udvalgte dage bestille dagens ret, der afhentes foran Hollænderhallen mellem klokken 15.30 og 17.30. I Restaurant Dragør Spiseklub i Dragør Golfklub kan man bestille dagens ret til afhentning. Menukort præsenteres på nettet.

Der er stadig liv i Dragørs gamle bydel. Foto: Hans Jacob Sørensen.
Der er stadig liv i Dragørs gamle bydel. Foto: Hans Jacob Sørensen.

Bellanos Pizzeria fortæller, at man naturligvis ikke kan spise indendørs, men pizzeriaet har ansat en ny udbringningsmand, så ventetiden er halveret, når man bestiller hjem. Også Dragørs øvrige pizzeriaer holder åbent for takeaway, og alle er opmærksomme på coronakrisen og myndighedernes anvisninger, så smittespredning undgås.

Fru Munk tilbyder takeaway og dagens ret tirsdag til søndag – man lukker maksimalt to kunder ind ad gangen ved afhentning. Wokken på Nordre Væl holder også åbent for takeaway.

Øvrigt butiksliv

Det er en udfordring for de mange butiksejere, at de enten skal holde lukket eller – selvom de holder åbent – for manges vedkommende ser væsentligt færre kunder. Men her følger et overblik over tiltag fra en række af de mange butikker, der findes i lokalområdet.

Morten Gammelmark fra RS Optik fortæller, at forretningen fremover vil holde åbent tirsdag, torsdag og fredag. Der vil dog ikke blive foretaget synsprøver og linsekontrol – personalet hører under gruppen sundhedsfagligt personale, og man har fra Sundhedsstyrelsen fået pålæg om at afholde sig fra dette indtil udgangen af juni måned – med mindre det er kritisk for kunden. Men RS Optik har imidlertid fået fremskudt deres varelager, således at der er nye solbriller på hylderne. Forretningen tilbyder også hjemmelevering og hjemmefremvisning med tilretning af briller. Det vil ske efter myndighedernes anvisning og i behørig afstand. Ragnhild Modigh Hansen fra Dragør Optik vil holde åbent med begrænsede åbningstider fra uge 15, men kan heller ikke foretage synsprøver og linsekontroller før den 1. juli. Hun vil stå til rådighed, når der er behov for det. Også Dragør Optik har solbriller til forårssolen.

Glarmester Madsen holder delvist åbent i butikken, og værkstedet på Christianshavn har åbent på fuld tid. Så der er stadig mulighed for at få skiftet en vinduesrude eller et drivhusglas – eller få indrammet et billede.

Guldsmed Barbara Maria holder butikken lukket – men webshoppen åben. Thomas Nielsen fortæller, at de bringer ud, hvis folk bestiller over nettet fra deres webshop, og at Maria Nielsen bruger tiden på at dygtiggøre sig. Hun er medlem af den internationale sammenslutning af gemmologer og tager kurser online, så forretningen er klar med nye tiltag, når krisen er ovre.

Glasseriet i Magstræde holder lukket, men modtager gerne bestillinger på glas, arrangementer og firmagaver – og starter glasovnen igen så hurtigt som muligt.

Frisører skal holde lukket, men hos de fleste er det muligt at købe gavekort og produkter. Jane Vidtfeldt Andersen fra Care for U fortæller, at de kører ud med produkter – blot kunderne skriver en besked på hendes mobil.

I Dragør Centret holder apoteket og Matas åbent – også her er taget særlige forholdsregler for at sikre kunderne mod smitte. Ligeledes holder De Små Engle åbent. Her tages én kunde ind ad gangen, og de bringer gerne ud.

Hos Dragør Lyd og Billede holder man åbent, og man leverer fortsat ud og montererer og justerer udstyr hos de kunder, der har behov herfor.

Hos Troels Cykler i Store Magleby har man åbent som normalt – man lukker dog kun to kunder ind i butikken ad gangen. Og som altid både henter og bringer man gerne for kunderne i hele Dragør.

Fælles for forretningerne er stor opmærksomhed på, at man foruden at begrænse antallet af kunder i butikkerne også sørger for håndsprit, både til kunder og personale.

Tøjbutikker

Det er fortsat mulighed for at købe nyt forårstøj i Dragør. Charlotte R holder åbent hver dag, men kun fra klokken 12 til 16. Charlotte Rütt fortæller, forretningen er meget aktive på de sociale medier og kører ud med varer til blandt andet Dragør – eller sender fragtfrit via PostNord. Forretningen lukker maksimalt to kunder ind ad gangen og beklager ikke at kunne »style« kunderne så meget, som vanligt, da alt jo skal ske på afstand.

Karl og Kalinka har lukket den fysiske butik, men sælger via sin webshop og kører ud til kunderne med varerne.

Laura Ella holder lukket, men tager imod ordrer pr. sms eller e-mail – og bringer ud i Dragør gamle by.

Marianne Thomsen holder Boutique No. 1 åben i den sædvanlige åbningstid og har kun en til to kunder i butikken ad gangen. Hun har flyttet så mange varer som muligt ud på gaden, så kunderne selv kan tage varen af bøjlen og betale med MobilePay. Og ønsker en kunde det, cykler Marianne Thomsen ud med varen til dem.

I Sydstrands Centret holder Donna åbent – man tager kun tre kunder ind ad gangen – og håndsprit er stillet til rådighed.

Fødevarebutikker

For at mindske risikoen for smitte med coronavirus har regeringen besluttet at dispensere fra lukkeloven, således at hele dagligvarehandlen kan holde åbent skærtorsdag og påskedag fra klokken 10 til 17. På den måde håber man, at der vil være færre kunder i butikkerne ad gangen. Dragørs supermarkeder holder selvfølgelig også åbent, og der er ingen fødevaremangel.

Slagteren på Sydstranden holder ligeledes åbent, og man leverer gerne i Dragør. Og der er masser af varer – også til påske, lyder det fra slagter Joachim Rasmussen.

Også Dragør Røgeri holder åbent torsdag til søndag. Dog lukkes kun to kunder ind ad gangen – det er også muligt at bestille via deres hjemmeside og afhente i butikken. Fiskebilen er fortsat på Nordre Væl fredage – også langfredag.

Blomster til hus og have

Store Magleby Blomster har lavet udendørs selvbetjening i butikken med et stort udvalg i buketter og forårsbebudere, som man kan betale med MobilePay.

Hos Hammers Have på har man åbent som normalt. Man har altid haft udendørs betjening, og det giver luft imellem kunderne. I denne tid har butikken flere gange om ugen gratis udbringning af buketter.

Også Hans Raagaard har på sit gartneri rykket salget af varer udenfor, så man kan få fyldt havens krukker uden risiko for smitte.

Handl lokalt – og bevar erhvervslivet

Det er vigtigt i denne tid, at borgere passer på hinanden for at hindre smittespredning, men det er også vigtigt at passe på det lokale erhvervsliv, så de kommer igennem coronakrisen. Dragør vil ikke være Dragør uden det lokale erhvervsliv. Og det gælder ikke kun butikker – erhvervslivet omfatter også blandt andre håndværkere, gartnere, mekanikere og mange andre.

Fælles for de talrige forretninger, Dragør Nyt har talt med i tilblivelsen af denne artikel, er et udtrykt håb om, at kunderne vil bakke mest muligt op om det lokale handelsliv.

Foruden at bruge de butikker, der fortsat har åbent, er det også muligt at købe gavekort til en række forretninger – eller allerede nu at bestille tider hos frisører, optikere og behandlere til perioden efter den igangværende nedlukning. Og langt de fleste forretninger kan man fortsat kontakte på telefon eller via nettet.

Foreningslivet

Også foreningslivet er trængt. Faciliteterne er lukkede – men Dansk Idrætsforbunds direktør, Morten Mølholm Hansen, opfordrer til, at medlemmene fortsætter med at betale deres kontingent, selvom de ikke for tiden kan komme til træning.

»Klubberne er for manges vedkommende centrale omdrejningspunkter i lokalsamfundet. Til sportsarrangementerne mødes beboere, erhvervslivet og sponsorer, så det vil ikke kun få sportslige og økonomiske konsekvenser, hvis klubber bliver presset ud over kanten – det få også få store konsekvenser for de fællesskaber, som klubberne står bag,« lyder det fra direktøren.

Forbehold

Artiklen er skrevet mandag den 30. marts umiddelbart efter statsministerens pressemøde, men med den hast udviklingen foregår, tages forbehold for, at der kan være sket ændringer, før avisen kommer ud til læserne.

Der henvises endvidere til de to forrige avisers artikler om coronavirussens indvirkning på Dragør (Coronavirussens indvirkning på Dragør) og (Coronavirussens fortsatte indvirkning på Dragør), hvor man kan orientere sig om blandt andet kultur- og fritidstilbud, Dragør Bibliotekerne og offentlig transport.

Yderligere information på: www.dragoer.dk, drabib.dk og coronasmitte.dk

Erhvervsmæssig affotografering af Dragør Nyts annoncer og tekst er ikke tilladt.
© Copyright 2015–2024 Dragør Nyt.
Forbehold for trykfejl.

Hjemmesiden er lavet af Starco Grafisk