Christian Rasmussens viste gode takter i sin Indy Lights-debut.

Uheldig debut i Indy Lights

Christian Rasmussen havde hovedrollen, da han forrest i feltet kørte tør for benzin med blot to omgange tilbage

Christian Rasmussen fra Drag-ør havde en opsigtsvækkende debut i Indy Lights-serien søndag den 27. februar i Grand Prix of St. Petersburg i den amerikanske delstat Florida.

Ikke nok med at løbet var den 21-årige racerkørers første løb i Indy Light, der er serien lige under IndyCar (det amerikanske svar på Formel 1), så var det også hans første løb for hans nye hold Andretti Autosport, hvor han er blevet holdkammerat med Matthew Barbham, Sting Ray Robb samt Christian Rasmussens gamle konkurrent fra Indy Pro- og USF2000-serien, Hunter McElrea.

Andretti-holdet ledes af IndyCar-legenden Michael Andretti, der har hele fire IndyCar-mesterskaber og fem sejre i det sagnomspundne Indianapolis 500-løb bag sig. Michael Andretti, der i øvrigt er søn af den tidligere Formel 1-verdensmester Mario Andretti, trak sig i 2006 tilbage som aktiv kører for fuldt og helt at koncentrere sig om Andretti Autosport, der også deltager i Indycar-serien.

»Mine forventninger for weekenden og ikke mindst resten af sæsonen er meget høje. Jeg er der for at vinde mesterskabet. Jeg kommer fra at have vundet de seneste to mesterskaber i træk, hvilket har banet vejen for, hvor jeg er i dag. Den rejse har jeg på ingen måde i sinde at stoppe nu. Det kommer til at være en interessant weekend og en spændende sæson i Indy Lights i år. Jeg tror og håber på, at jeg kan være med helt fremme, hvor det sker,« siger Christian Rasmussen, som samtidig udtrykker håbet om indenfor en kort årrække at være nået frem til en tilværelse i rækken IndyCar.

Kvalifikation

Selvom weekendens eneste løb først skulle køres søndag, var bilerne alligevel på banen til træning og kvalifikation allerede fredag.

Løbet skulle køres på den knap 2,9 km lange gadebane, hvor der skulle køres 45 omgange – 10 omgange længere i forhold til sidste sæsons Indy Lights-løb.

Christian Rasmussen har gode erfaringer med banen. Her vandt han nemlig det ene af de to løb, der sidste sæson blev afholdt på banen i Indy Pro-serien. Derfor så den unge mand fra Dragør da også inden løbet frem til endnu en gang at skulle ræse igennem byen. »Jeg glæder mig altid til weekenderne, hvor der køres på bybaner. Der er altid en speciel stemning, når vi kører imellem betonmurene rundt omkring i USA. St. Petersburg er den bybane, jeg har mest erfaring med, og jeg er meget fortrøstningsfuld i forhold til at få et godt resultatet,« siger Christian Rasmussen forud for dagens løb.

Allerede ved første træning fredag formiddag viser Christian Rasmussen, at han kan konkurrere i Indy Lights-serien. Han var næsthurtigst – kun 0,02 sekunder langsommere end den svenske kører Linus Lundqvist, der vandt tre løb i sidste års Indy Lights.

Det gik dog knap så godt for danskeren i den efterfølgende kvalifikation, hvor Dragør-køreren blev nummer fem godt et halvt sekund efter holdkammeraten Hunter McElrea, der dermed fik poleposition i sin Indy Lights-debut.

Lindqvist blev toer, mens en anden af Rasmussens holdkammerater, Sting Ray Robb, kørte tredjebedste kvalifikationstid.

Rasmussens nye Andretti-racer.

Den dansk-amerikanske kører Benjamin Pedersen startede lige foran Christian Rasmussen. Pedersen og Rasmussen er for øvrigt også gamle kendinge – de kørte mod hinanden i 2018 i US F4-mesterskab.

Feltets sidste Andretti-kører Matthew Barbham blev nummer seks i kvalifikationen.

Så tæt på ...

14 biler var søndag formiddag klar på banen. Og efter et par omgange bag pacebilen blev der givet grønt lys.

McElrea kom bedst fra start. Lindqvist, Robb og Pedersen trak alle ud i siden af banen for at få plads – og det endte med, at de overbremsede. Det åbnede døren for Christian Rasmussen og Matthew Brabham, der begge uden problemer overhalede trioen.

Efter 13 omgange var der faldet ro på feltet. Hunter McElrea havde på det tidpunkt tre sekunders forspring til Christian Rasmussen, men en lille kørefejl kostede McElrea dyrt. Han ramte barrieren, og de efterfølgende omgange måtte køres under gult flag.

Da løbet atter blev sat i gang, var det med Christian Rasmussen i front.

Der gik dog ikke længe, før endnu et uheld gav gult flag.

Længere tilbage i feltet forsøgte Kyffin Simpson at presse sig inden om Jacob Abel. I stedet for ramte han Abels bil, der spinnede rundt. Efter et dækskifte lykkedes det for Simpson at komme tilbage på banen. Han blev dog idømt en straf, så han skulle starte bagerst.

Christian Rasmussen var igen hurtigst, da løbet igen blev sat i gang, og over de næste omgange øgede han forspringet til Matthew Brabham, der kæmpede hårdt for at holde trit med danskeren.

Med 15 omgange tilbage kom Brabham under pres fra Benjamin Pedersen, Linus Lundqvist og Sting Ray Robb.

Der var på dette tidspunkt af løbet for alvor fart på de forreste kørere. Christian Rasmussen satte bedste omgangstid på 36. omgang og  bragte imod slutningen af løbet sit forspring op på hele tre sekunder. Men med blot to omgange tilbage gik alt galt for ham. Hans Andretti-racer begyndte at hakke og sætte ud – den kørte tør for benzin ... et problem/konsekvens, som man allerede inden løbet havde frygtet, at den længere løbsdistance ville kunne medføre.

Matthew Brabham greb hurtigt chancen og kørte først over stregen – 2,4 sekunder foran Benjamin Pedersen. Linus Lundqvist blev nummer tre.

Selvom Christian Rasmussen aldrig nåede over målstregen, sluttede han på 12.-pladsen. James Roe og Hunter McElrea blev nemlig henholdsvis nummer 13 og 14, da de udgik af løbet, tidligere end danskeren gjorde.

Vinderen, holdkammeraten Matthew Brabham, havde efter løbet ikke andet end sympati for Christian Rasmussen.

»Først vil jeg sige, at jeg føler for min holdkammerat, Christian. Han havde mig i løbet. Jeg kunne lige akkurat følge ham, men havde ikke nok til at indlede et angreb,« lød de anerkendende ord fra Matthew Brabham.

Der venter nu Indy Lights-feltet en lille pause. Næste løb, der køres, er søndag den 1. maj på Barber Motorsports Parkway i Birmingham, Alabama.