Bibliotek verdensmålscertificeret
Dragør Bibliotekerne fejrede onsdag i sidste uge at være blandt landets første ti biblioteker, der er blevet verdensmålscertificeret. Det skete ved en sammenkomst i gårdhaven på Vestgrønningen
Af Birgit Buddegård
FN har 17 mål for verdens udvikling, og Dragør Bibliotekerne har nu med certificeringen forpligtet sig til at leve op til en række udviklingspunkter, som for eksempel at mindske forbrug og genbruge materialer, indledte borgmester Kenneth Gøtterup, C, sin tale ved fejringen af verdensmålscertificeringen af Dragør Bibliotekerne.
»Her er bogudlån virkelig genialt, for vi deler de samme bøger igen og igen og forbruger på den måde mindre,« lød det videre fra borgmesteren, der også understregede, at det på et bibliotek ikke alene handler om bogudlån, men også er et sted, hvor man mødes, hvor relationer opstår, hvor læring og dannelse sker. Det er et sted til fordybelse, stilhed og eftertanke, sagde borgmesteren, der fortalte, at i Dragør har man valgt særligt seks af verdensmålene – og dem udfylder bibliotekerne fint.
Forinden havde biblioteksleder Henriette Ritz Kylmann budt velkommen til de fremmødte gæster – og ikke mindst til en flok glade skolebørn fra 1.A på Dragør Skole, der jo er bibliotekernes næste brugere, som hun konstaterede.
At gøre en forskel
Henriette Ritz Kylmann fortalte herefter en historie fra Bolivia, hvor en skovbrand fik alle dyr til at flygte, bortset fra kolibrien, der badede i floden og fløj over skoven og rystede sine vinger for at sprede vand over ilden.
»Du dør jo,« mente de flygtede dyr, men kolibrien fastholdt, at hvis alle gør lidt, så lever vi – og kan gøre en forskel.
Og i forhold til verdensmålene kan vi ikke gøre alt, men alle kan gøre lidt – og på den måde, kan vi alle gøre en forskel, lød det fra Henriette Ritz Kylmann.
Figentræ vandet
Som en synlig markering af certificeringen er der indkøbt et figentræ til bibliotekets gårdhave.
I sin tale sagde borgmesteren, at – ud over gode vækstbetingelser for figener i Dragør – figentræet er et særligt træ.
»I nogle traditioner var Livets Træ og Kundskabens Træ i Edens Have et figentræ. Figentræet er kædet sammen med liv, frugtbarhed og velstand, og på den måde passer det helt utroligt godt sammen med et bibliotek,« lød det fra borgmesteren, der uddybede med, at biblioteket er et sted man mødes og skaber liv og fællesskaber – læser og bliver klogere – og på den måde skaber velstand.
Men for at figentræet skal vokse og gro, kræver det vand, og borgmesteren fik æren af at give træet den første kande vand efterfulgt af samtlige børn, der ivrigt gav træet lidt vand.
Bæredygtig omstilling
Verdensmålene viser også vejen for bæredygtig omstilling, og landmand Neel Seerup Hansen fra det økologiske landbrug Seerupgaard afsluttede fejringen med en god snak med børnene, om hvad, der skal til, for at at en plante kan gro – og det medførte ivrige fingre i luften, og der kom mange korrekte svar.
Neel Seerup Hansen fortalte også om bestøvning fra bier og andre gode insekter og om vigtigheden af biodiversitet på en måde, der tydeligt fangede børnenes interesse.
Interessen var også stor for de nyhøstede ærter, som landmanden havde medbragt – og arrangementet blev afsluttet med, at hvert barn fik hver en bønne, som de lagde i en lille urtepotte, som de kunne tage med hjem og få den til at gro i.
De seks verdensmål valgt på Dragør Bibliotekerne
Mindske forbrug:
- Genbruge materialer
- Mindske papirbrug
- Energibesparelse
Udvikle bæredygtige projekter med lokale aktører.
Skabe flere fællesskaber:
- Nye læsekredse
- Faglige fællesskaber
Inkludere unge og børn i bæredygtig udvikling:
- Ungeambassadører
- Skolekonkurrencer
Tiltrække nye brugergrupper gennem tilbud:
- For eksempel aktiviteter til mænd
- Sociale boligområder
- Indsats i forhold til »Bogen kommer«
Aktivt sætte fokus på verdensmålene, via:
- Temaarrangementer
- Synlighed på bibliotek og online
- Tekster på de digitale platforme