Affaldsindsamling
I regn og slud skal affaldsindsamlerne ud.
Hele sidste uge samlede hele landet skrald i samarbejde med Danmarks Naturfredningsforening, og i Dragør trodsede både dagsinstitutioner og samtlige klasser på alle tre skoler det våde forårsvejr og drog af sted med skraldeposer og plastikhandsker.
I søndags overtog de frivillige fra Naturvogterne Dragør skraldeposerne og fortsatte arbejdet.
Knap så megen skrald
Skolerne havde på forhånd aftalt, hvem der havde ansvar for hvilke områder, så klasserne ikke gik forgæves, og så flest mulige områder i byen fik sig en grundig forårsrengøring.
Den gode nyhed er, at der ikke var så megen skrald, som eleverne havde ventet.
Blandt de mest almindelige fund var slikpapir og plastik-emballage. Men der blev også fundet både potteplanter, underbukser, en sofapude, støvsugerrør og håndjern. Der blev desuden også fundet adskillige tomme vodkaflasker gemt af vejen i ligusterhækkene på vængerne.
Skeletfund
En 6.-klasse på Dragør Skole fik sig lidt af en forskrækkelse, da de fandt en bunke knogler i nærheden af Dragør Fort – hvoraf to af knoglerne var ganske store og lignede lårbensknogler.
Deres tanker blev straks ledt tilbage til den sommer, Kim Wall forsvandt, og ubådsmordet var på alles læber.
Læreren tilkaldte for en sikkerheds skyld politiet, som måtte give dem ret i, at det godt kunne se mystisk ud.
Til sidst fik politiet fat på en zoolog, som efter at have vurderet knoglerne og kunne afklare, at der heldigvis bare var tale om en svane.
4.-klasserne fra Store Magleby Skole faldt over et noget mindre skelet, da de samlede skrald i lunden, men også her var fascinationen stor.
Katrine Strandby, der er lærer på Store Magleby Skole, var af sted med første årgang fredag formiddag i regnvejr. Hun fortæller, at eleverne er ligeglade med regnen.
De syntes, det var sjovt at gå på skraldejagt, og så var de gode til at sortere affaldet i sække med restaffald, plast og metal.
Der var heller ingen af dem, der vrængede på næsen, når de skulle samle brugt snus og tyggegummi.
Også undervisning
Signe Dam Lykke, der er naturfagslærer på Dragør Skole, fortæller, at affaldsindsamlingen er et vigtigt led i elevernes dannelse, og at indsamlingen kan bruges i undervisningen til samtaler om natur og bæredygtighed.
Flere af klasserne havde forløb om affald i samme uge, og 5.-klasserne på Drag-ør Skole havde besøg af en gruppe studerende fra Event Manager-uddannelsen fra Copenhagen Business Academy. De fik først et oplæg om nedbrydelse af skrald i miljøet, hvorefter de to klasser konkurrerede om, hvem der kunne samle mest affald. Gevinsten var en klassetur til en indendørs eventyrpark.
Affaldsindsamlingen ligger i tråd med skolernes satsning på udeskole, som går ud på at inddrage lokalmiljøet i undervisningen.
Opfordring til hundeejere
Eleverne konkluderer, at der var overraskende lidt affald i byen og endnu mindre end sidste år.
Til gengæld var der mange hundelorte, bemærker de og sender en opfordring til byens hundeejere om at samle op efter deres hunde.
En institution – 45 kilo affald
Børneinstitutionen Harevænget fik under affaldsindsamlingen indsamlet 45 kilo affald. Og både børnehave- og vuggestuebørn var med til at samle ind hele ugen.
Vibeke Tønne Andersen, der er leder på Harevænget, fortæller, at indsamlingen har givet anledning til gode samtaler med børnene om affald i naturen.
Da børnene blev spurgt, hvorfor man ikke skulle efterlade affald i naturen, svarede de prompte, at det var, fordi dyrene kunne blive syge, hvis de kom til at spise affald.
De talte også om, hvorfor der mon var megen skrald på gader og stræder, og børnene foreslog, at det måske ville hjælpe, hvis der var flere skraldespande rundt omkring.
Da de blev spurgt, hvad man hellere skulle gøre end at smide affald i naturen, var der et barn, der rakte hånden i vejret og svarede, at man skal gemme det i lommen eller holde det i sin hånd, til man kommer til en skraldespand.
Børnene fandt især meget skrald og slikpapir omme bag Netto – og pædagogerne skulle lige finde en grimasse og en forklaring, der kunne passe, da der blev fundet et brugt kondom.
Vibeke Tønne Andersen er stolt over at være med til affaldsindsamlingen igen i år.
Indsamlingen er en vigtig del af forløbet med Grønne Spirer, som er Friluftsrådets grønne mærkningsordning for dagplejere, vuggestuer og børnehaver. Grønne Spirer fokuserer på udeliv, natur og miljø samt en grøn og sund hverdagskultur i institutionerne. Som medlem af Grønne Spirer kan man også gøre sig fortjent til Det Grønne Flag, hvis man opfylder en række ekstra kriterier.
I 2022 var der kun 55 institutioner, der havde Det Grønne Flag – en af dem er Børneinstitutionen Harevænget.
Bæredygtighed i fokus
I Børneinstitutionen Harevænget har bæredygtighed et helt centralt fokus. I uge 19 skal børnene igen arbejde med skrald. Denne gang med indsamling af skrald til brug for en kunstudstilling, hvor alle værkerne er bygget af affald. Formålet er at vise børnene, at skrald kan genanvendes på mange forskellige måder – også til at skabe noget smukt og spændende.
Ugen afsluttes med en fernisering, hvor forældre og andre kunstinteresserede inviteres forbi til fremvisning af kunstværkerne.
Naturvogterne på banen
Da skoler og institutioner havde afsluttet deres affaldsindsamling tog Naturvogterne Dragør over.
Året forårsrengøringen var igen i år en stor succes. Cirka 50 voksne, børn og hunde mødte i søndags op for på Dragør Havn for at drage en tur ud i den skønne natur i for at samle affald.
Selvom skoler og institutioner allerde havde været i gang, lykkedes det for Naturvogternes frivillige at indsamle cirka 400 kilo affald.
Naturvogternes fandt affald i alle afskygninger – alt fra en cykel, der var ribbet for alle aftagelige dele og smidt i grøften, til gamle sammenfiltret fiskenet, der var skyllet ind på stranden, ødelagte dæk, og tæpperester. Naturvogterne melder også ind, at de fandt mange efterladte hunde-høm-høm-poser.
En del indsamlere gik ekstra glade fra forårsrengøringen med flotte præmier fra lokale virksomheder.
CL