[siteorigin_widget class=”WP_Widget_Media_Image”][/siteorigin_widget]
[siteorigin_widget class=”WP_Widget_Media_Image”][/siteorigin_widget]

Mindeplade på plads

Dragør Nyt var med, da borgmester Kenneth Gøtterup torsdag den 26. oktober stod i spidsen for ophængning af en mindeplade for modstandskvinden Ellen Wilhelmine Nielsen. Pladen skulle hænges op ved hendes forhenværende bopæl på Rønne Allé 42 i udkanten af Dragørs gamle bydel.

Mindepladen blev afsløret i forbindelse med Dragør Kommunes og Museum Amagers markering af 80-året for jødernes flugt fra nazisterne, der fandt sted den 4. oktober.

Assisteret af direktør i Dragør Kommune Asger Willemoes Nielsen, stod borgmesteren selv for arbejdet med at skrue mindepladen op.

I den uformelle ophængning deltog ud over borgmesteren og direktøren også den nuværende beboer af Rønne Allé 42, Geert Skoman, museumsleder Søren Mentz, Christian Aagaard samt Bernhard Lindqvist, der i sidste uge var i erhvervspraktik på museet.

»Vi må aldrig glemme ondskaben, der var under anden verdenskrig, og vi skal huske de mange, som kæmpede for at redde liv,« sagde Kenneth Gøtterup i forbindelse med ophængningen.

Han fortalte, at han håber, at mindepladen senere kan blive suppleret med en snublesten.

En sand helt

Ellen Wilhelmine Nielsen var en bemærkelsesværdig figur i den danske modstandskamp under anden verdenskrig. 

Før krigen levede hun som en almindelig borger i Dragør og ernærede sig ved at sælge fisk i København. 

Hendes liv tog sig dog en drastisk vending under besættelsen. Hun besluttede sig for at deltage aktivt i modstandskampen og blev involveret i forskellige underjordiske aktiviteter. I 1943 spillede hun en vigtig rolle i hjælpen med at få de danske jøder over sundet til sikkerhed i Sverige.

Ellen Wilhelmine Nielsen betalte en høj pris for sit mod og engagement. Natten mellem 27. og 28. juli 1944 blev hun anholdt af de tyske besættelsesstyrker, og efter en tid i Vestre Fængsel blev hun sendt til Frøslevlejren. Efter et kort ophold tilbage i Vestre Fængsel blev hun deporteret til kz-lejeren Ravensbrück i Tyskland. 

Ellen Wilhelmine Nielsen overlevede de omkring fire måneder, hun under kummerlige forhold nåede at opholde sig i lejren. I april 1945 blev hun reddet ud – og blev selv, med Folke Bernadottes hvide busser, fragtet i sikkerhed i Sverige.

I sommeren 1945, få måneder efter krigens afslutning, vendte Ellen Wilhelmine Nielsen hjem til Dragør, hvor hun boede, indtil hun gik bort i 1967.

Historiker Cherine Munkholt skriver i en artikel om frihedskæmperen Ellen Wilhelmine Nielsen, at hun i de 22 år, hun levede efter krigen, på trods af stor psykisk smerte alligevel var villig til både at vidne og fortælle historien videre, så den grimme tid aldrig kommer til at blive glemt.

Og med mindepladen på Rønne Allé er der tilmed nu også endnu bedre mulighed for, at man altid kommer til at huske frihedskæmperen Ellen Wilhelmine Nielsen og hendes store offer.

TM

[siteorigin_widget class=”WP_Widget_Media_Image”][/siteorigin_widget]
[siteorigin_widget class=”WP_Widget_Media_Image”][/siteorigin_widget]

Fik du læst?