Mit Dragør:
Købmanden har fundet ro
Søren Møller Jensen var købmand i Dragør i næsten 39 år. Pensionisttilværelsen kom som et chok for ham, og den var samtidig heller ikke nem at sluge for arbejdshesten
Af Anders Brøndsholm og Rasmus Mark Pedersen
De fleste i Dragør kender stadig »Mølleren« – supermarkedet, der lukkede for snart fem år siden. Det var efter 55 år på samme placering en fast del af byen.
Ved åbningen i 1964, hvor supermarkedet var en del af en pionérbevægelse, ser en helt ny form for dagligvarebutik, inspireret af amerikanske forbilleder, dagens lys i Danmark.
Den sidste købmand i forretningen var Søren Møller Jensen, der overtog supermarkedet fra sin far, butikkens grundlægger Erik Møller Jensen.
Det er førstnævnte, som er hovedpersonen i denne udgave af Dragør Nyts serie Mit Dragør.
I dag nyder Søren Møller Jensen sin pensionisttilværelse efter mange års arbejde som købmand – selvom det ikke var helt nemt at acceptere for ham i starten.
Stopprøve som endestation
Søren Møller Jensens historie med Dragør begynder i 1960, hvor han er seks år gammel.
Hans forældre havde i forvejen et sommerhus i Dragør på Øresunds Allé, som i det år bliver bygget om til en helårsbolig.
Året efter, da Søren Møller Jensen fylder syv år, begynder han i første klasse på Dragør Skole.
Han beskriver selv sin opvækst som værende under lidt andre omstændigheder, end de unge mennesker i dag oplever.
»Der var ikke noget dengang, der hed fritidshjem, og der var ikke noget, der hed børnehaver. Vi havde pige i huset til at tage imod os, når vi kom hjem fra skole, men ellers handlede det bare om at lege alle vegne, og om at dyrke en masse sport,« fortæller han.
Og det med sport var noget, som Søren Møller Jensen i den grad har fået udfoldet.
»Jeg gik til forholdsvis megen sport; fodbold, tennis, sejlads og så videre. Særligt sejlads har holdt ved hele livet. Jeg er først stoppet med det indenfor de sidste par år, fordi familien ikke gider mere,« fortæller han.
Ved siden af de mange fritidsaktiviteter går Søren Møller Jensen naturligvis i skole, og efter 9. klasse er afsluttet, starter han på Tårnby Gymnasium.
»Der er vi en flok gutter, der hyggede os meget sammen. Selvfølgelig lærte vi også noget, men det handlede meget om det sociale samvær,« fortæller Søren Møller Jensen.
Hele flokken bliver færdig med gymnasiet tre år senere – med »mellemgode karakterer«, som han selv beskriver det … hverken høje eller lave.
Efter gymnasiet vil Søren Møller Jensen gerne starte på Handelshøjskolen – det som i dag hedder CBS – og sammen med nogle af gutterne fra gymnasiet er det præcist det, han gør.
»Vi var en seks-syv stykker, som begyndte sammen derinde, og der gik måske lidt for meget fest og ballade i den. Så da der var en stopprøve i løbet af efteråret det første år, var der kun én af os, som fortsatte,« fortæller han.
De andre skulle altså finde på noget andet at lave.
Vejen til købmand
Søren Møller Jensen har altid haft købmandsskabet som en tanke om, hvad han gerne ville lave. Altså lige ud over den kortvarige drøm om at blive pilot i Flyvevåbnet, som en fejl på det ene øje dog satte en stopper for, før den overhovedet var begyndt.
Så det var interessen for handel, som fik ham til at starte på Handelshøjskolen, men nu måtte han se sig om efter en anden vej.
»Jeg har altid vidst, at det skulle være noget med handel, men ikke mere specifikt om det var i butik eller på kontor. Jeg tror egentlig, at jeg havde øjnene skudt ind på shippingbranchen, men det blev det så ikke i denne omgang,« fortæller Søren Møller Jensen.
Efter han var stoppet på Handelshøjskolen, fik han klar besked af sin far. Han skulle ikke bare gå derhjemme. Og det var Søren Møller Jensen helt enig i – en generel holdning, som han har haft det meste af livet, og som han også har prædiket for sine egne børn.
Derfor var det oplagt at begynde i et af sin fars supermarkeder. På det tidspunkt var det første supermarked i Dragør nemlig vokset til en regulær kæde, som på sit højeste havde 10 butikker rundt om i Storkøbenhavn.
»Så røg jeg ud i en af butikkerne. På det tidspunkt havde vi en i Taastrup, hvor jeg kom ind og blev nummer to. Så var jeg sporet ind på, at det var købmand, jeg skulle være,« fortæller Søren Møller Jensen.
Efter lidt tid som nummer to i butikken bliver han som 21-årig selv bestyrer af supermarkedet i Taastrup. Nu var han endegyldigt købmand.
(Artiklen fortsætter efter billederne.)
Generationsskifte
Efter at Søren Møller Jensen har kørt supermarkedet i Taastrup i nogle år, kommer familiens supermarkedskæde dog i økonomiske vanskeligheder, som betyder, at de må sælge de fleste af butikkerne fra.
»I 1979 kommer vi i nogle økonomiske problemer, så vi solgte alle butikkerne ud over Dragør og Søvang. Jeg overtog så den i Dragør, og min mor overtog Søvang,« fortæller han.
Der er altså nu kun to supermarkeder tilbage på familiens hænder, hvoraf det ene er det oprindelige i Dragør.
Året er 1980, Søren Møller Jensen er blevet 25 år og står nu som købmand i egen butik. Noget de fleste nok ville tænke var lidt af en mundfuld for en 25-årig.
»Men jeg havde selvfølgelig god opbakning fra min familie og særligt min far,« forklarer han.
Søren Møller Jensen driver familiesupermarkedet videre. I 1976 havde butikken skiftet navn fra Dragør Supermarked til Møller Jensen Supermarked – det navn, som er årsag til, at supermarkedet i årtierne siden har været kendt som »Mølleren«.
Den unge købmand står med ansvaret for sin egen butik, men nu, hvor det ikke længere er en kæde med eget centrallager, må han søge andre steder hen, da man ikke kan stå som ene købmand i forhold til indkøb.
»Så blev vi en del af en frivillig indkøbsforening, der hed Nordisk Handelshus. Den bestod af selvstændige købmænd, som handlede ind i fællesskab og havde et samarbejde om en tilbudsavis, som dog havde hvert vores navn på,« forklarer Søren Møller Jensen.
På den måde kører »Mølleren« i mange år, men som tiden skrider frem, og centralisering bliver et mere kendt ord i samfundet generelt, løb tiden også fra den type foreninger.
I 2001 bliver supermarkedet en del af SuperBest–kæden, og da Meny-kæden vil gøre sit indtog i Danmark en del år efter, virker det som en oplagt samarbejdspartner for ham.
»Meny var der, hvor vi i mine øjne hørte hjemme. Der var fokus på kvalitet, god service og et modent personale. Altså der var krav til noget som en slagter og en grønthandler, som vidste noget,« fortæller Søren Møller Jensen.
Det gamle Møller Jensen Supermarked føler sig således godt tilpas som en del af den moderne Meny-kæde. Det får dog en brat slutning i 2019.
Den tredje alder
Supermarkedet har altid ligget samme sted i Dragør på Krudttårnsvej, og i mange år har man lejet sig ind hos boligselskabet Strandparken. Ejendommen trænger dog til en stor renovering i 2018, men det havde boligselskabet ikke midlerne til. De opsiger derfor supermarkedets lejeaftale.
Og pludseligt er det slut med et Møller Jensen-supermarked i Dragør. Efter at have været en del af miljøet i Dragør i 55 år. Og det er noget, som stadig kan påvirke købmanden her næsten fem år efter.
Han var på det tidspunkt 65 år gammel og havde egentlig håbet på en gradvis overdragelse af butikken til de næste.
»Tanken om pension var ikke nærværende, men den var da heller ikke langt væk. Jeg ville jo gerne have haft lov til at trappe ned og aflevere det på en pæn måde til den næste generation,« fortæller han.
Men sådan blev det ikke, og Søren Møller Jensen fik derfor en »chok-pensionering«. Efter at have arbejdet og været selvstændig i så mange år var det ikke nemt, da han med ét ingenting skulle i hverdagen. Han havde jo som før beskrevet altid haft en høj arbejdsmoral, som han havde fået fra sine forældre og forsøgt videreført til sine børn.
»De første to år var ikke nemme. Men det har jeg også hørt fra andre, som går ind i – hvad skal vi kalde den? Den tredje alder,« fortæller den slagne købmand.
Søren Møller Jensen får dog stille og roligt vænnet sig til sin nye tilværelse som pensionist. Godt hjulpet på vej af sit »pænt store hus og have, der skal vedligeholdes«, som han selv forklarer det. Men han kommer også mere ned i tempo.
Derudover nyder han Dragør, hvor han jo har boet næsten hele sit liv. Han bor i dag tæt nok på byen til, at han kan gå en tur derind, hvis der sker noget. Det er han glad for. Og så har han et særligt ritual, som han praktiserer hver morgen.
»Jeg går en tur hver morgen. Ned af Strandstien, igennem havnen og op gennem gågaden og ser, hvad der sker. Der er altid nogen at sige hej til,« fortæller Søren Møller Jensen.
Steder som Gåserepublikken og Søvangsbakkerne får jævnligt besøg af den pensionerede købmand og hunden – ligesom også de kulturelle begivenheder i byen betyder meget.
Det kan være fejring af sankthansaften med bål ved sejlklubben, som han ser som en festdag for alle på Dragør Havn, og også sommerens andre arrangementer såsom havnefest og musikalske oplevelser får besøg af den gamle købmand.
For Dragør og byens skikke giver ham en følelse af at høre til: »En af de ting, jeg holder meget af ved Dragør, er, at vi holder fast i vores traditioner. Det kan være fastelavn med tøndeslagning til hest og påske-ægstrilning for børnene på Blushøj. Det har vi altid bakket op om – både privat og som butik,« forklarer Søren Møller Jensen.
Og således er der i årets løb fyldt godt op med arrangementer, som den pensionerede købmand nu har tid og ro til at nyde i fulde drag.