De kommunale diger ud for Søvang har i de seneste par uger haft besøg af et par gravkøer. Det var anden omgang af det arbejde, kommunen har planlagt for at udbedre de indhug, bølgerne gjorde i diget under stormen i 2023.
Dragør Kommune er dog også ved at forberede sig på efterårets storme på flere andre måder, forklarer Jesper Horn Larsen, chef for Center for Plan, Teknik og Erhverv. Man ønsker at forebygge, at det går så galt, som det gjorde sidste år.
»Dragør oplevede oversvømmelser i 2023 som følge af stormflod, og flere ejendomsejere har vinteren igennem desuden haft problemer med vand på deres grunde som følge af den ekstremt våde vinter.
Dragør Kommune har gennem vinteren, foråret og sommeren gennemført arbejder, der kan minimere risiko for oversvømmelser, uden at det kræver en egentlig godkendelse efter kystbeskyttelsesloven,« fortæller han og forklarer, at også Naturstyrelsen, der ejer Kongelundsskoven, og Forsvaret har været i gang med at sikre de arealer, de ejer ud til vandet.
Artiklen fortsætter efter billedet.
Løbende tilsyn med diger
Både Dragør Kommune og Hovedstadens Beredskab opfordrer til, at man som Dragør-borger holder øje med digerne, når man alligevel går tur på dem – og melder det til kommunen, hvis man ser brud, der er nødvendige at udbedre.
Kommunen har ingen fast procedure for, hvornår der føres tilsyn med digerne. Det gøres dog jævnligt efter behov. Under stormflod er tilsynene hyppige, lyder det.
»Hvis der har været stormflod, tilser vi digerne umiddelbart efter for at se, om der er sket skader. Diget ud for Søvang er kommunalt. Det vil sige, at det er kommunen, der også reparerer og vedligeholder det efter jævnlige inspektioner. Blandt andet i dialog med medlemmer af grundejerforeningen i Søvang. Diget ud for Dragør Nordstrand er privat og vedligeholdes af digelaget, som også planlægger udbedring af skader på diget,« forklarer Jesper Horn Larsen.
Renser grøfter og reparerer kloakker
Det er ikke kun digerne, der er vigtige at vedligeholde. Jesper Horn Larsen fortæller, at Dragør Kommune også har oprenset grøfter og overkørsler. Og HOFOR har udført reparationsarbejder på kloakker i den vestlige del af kommunen. Begge dele er sket for at sikre, at regnvand ikke løber ned i kloakkerne og belaster systemet.
Samtidig med at kommunen forsøger at forebygge skader fra det vand, der både kan komme ovenfra og ude fra havet, sikrer kommunen sig som altid også et lager af fyldte sandsække til at sætte ind under stormflod, hvis der skulle ske skader på digerne i forbindelse med en storm.
Kystbeskyttelsesprojekt tager tid
Ud over de kortsigtede planer for at gøre kommunen klar til efteråret fortsætter arbejdet selvfølgelig også med de langsigtede løsninger, forklarer Jesper Horn Larsen.
»Dragør Kommune arbejder på at etablere kystbeskyttelse langs hele kystlinjen som et egentligt kystbeskyttelsesprojekt, der kan beskytte ejendomme mod oversvømmelser fra havet, svarende til en 100-årshændelse.
Et egentligt kystbeskyttelsesprojekt kræver dog en del planlægning, og at der skal gives en masse tilladelser fra myndigheder. Det betyder, at der er tidshorisont på tre til fire år fra nu, før første del står færdigt i den sydvestlige del af kommunen,« siger han.
Hvad gør du i tilfælde af storm og forhøjet vandstand?
Hvis DMI varsler 0,9 meter (eller mere) over daglig vande i Dragør Havn, sætter Dragør Kommunes beredskab ind.
Det betyder, at du som borger skal gå ind på kommunens hjemmeside www.dragoer.dk, hvor du kan følge med i, hvordan varslet udvikler sig, og hvordan du skal forholde dig.
Det er også her, du kan læse, hvor der eksempel stilles sandsække til rådighed, og om der i værste tilfælde er områder, hvor borgere skal evakueres.
I tilfælde af stormflod arbejder Dragør Kommune tæt sammen med Hovedstadens Beredskab ud fra en beredskabsplan.
Hvad sker der med den strandede båd på Nordstranden?
Dragør Nyt har fået henvendelser fra nogle borgere, der undrer sig over den strandede båd, der stadig ligger på diget ude på Nordstranden. Avisen har derfor spurgt kommunen, hvad der skal ske med den strandede båd, og om det ikke er et problem, at den ligger på diget, når vi står over for efterårets sandsynlige storme og de oversvømmelser, der kan følge med.
»Dragør Kommune har også observeret båden og har rettet henvendelse til politiet, der er den rette myndighed. Der er en dialog mellem politi, Dragør og bådejer om fjernelse af båden, da det er helt korrekt, at det er uhensigtsmæssigt, at der ligger en båd og slider på diget,« lyder det fra Jesper Horn Larsen, der er chef for Center for Plan, Teknik og Erhverv.