Udvalgte elever glæder sig til at besøge Grønland

Til marts drager seks nysgerrige unge fra Dragør til Ilulissat i Grønland på et legat fra EU’s udvekslingsprogram Erasmus+. Det gør de sammen med 12 unge fra Frederiksberg Ungdomsskole.
Tilde Tarp (tv.), Celine Neidel (i midten) og Agnete Plambech er blandt de seks unge, der skal på udveksling til Grønland til marts. Foto: UngDragør.
Tilde Tarp (tv.), Celine Neidel (i midten) og Agnete Plambech er blandt de seks unge, der skal på udveksling til Grønland til marts. Foto: UngDragør.

Tre af de unge fra Dragør, der til marts drager til Grønland, er Celine Neidel, Agnethe Plambech og Tilde Tarp. De glæder sig både til at opleve Grønland og til at tage godt imod udvekslingseleverne i Danmark.

De i alt 18 udvalgte elever fra Dragør og Frederiksberg mødtes for første gang torsdag den 26. september på Nordatlantens Brygge på Christianshavn. Her lancerede Dansk Ungdoms Fællesråd en ny rapport om unge og Rigsfællesskabet, der viser, at danske unge ikke føler fællesskab med Grønland og Færøerne.

Ifølge rapporten føler 71 procent af danske unge i mindre grad eller slet ikke et fællesskab med unge fra Grønland.

I Dragør har alle elever i 7. klasse et forløb om Rigsfællesskabet med Polarskolen. Derfor har alle seks elever fra Dragør et godt fagligt kendskab til kulturen og naturen i Grønland – men de genkender også, at de ikke ved meget om de grønlandske unges liv og hverdag.

Det var blandt andet Polarskolen, der inspirerede Celine Neidel til at søge en plads på udvekslingsforløbet.

»Det var spændende at lære om en kultur, vi har et fællesskab med, men ikke kender så meget til. Vi lærte om deres sagn, historie og deres musik,« fortæller Celine Neidel.

Hun ser mest frem til at møde nye mennesker og opleve Grønlands kultur, som hun fordybede sig i under Polarskolen.

De unge har færre fordomme

I forløbet med Polarskolen arbejder de unge også med de fordomme, der findes på tværs af landene i Rigsfællesskabet.

Agnete Plambech fortæller, at hun er opmærksom på, at der findes mange fordomme om Grønland. Hun oplever dog ikke at have dem selv og glæder sig bare til at møde de unge fra Ilulissat.

Dermed skriver hun sig ind i en positiv tendens fra rapporten, hvor de danske unge vurderer, at deres opfattelse af Grønland er langt mere positiv end den almene opfattelse vurderes at være.

Agnete Plambech ser frem til at vise Dragør frem, når de unge fra Ilulissat besøger Danmark til februar næste år. Hun planlægger blandt andet at vise den gamle by frem som noget af det første.

Det er de unge selv, der er med til at lægge programmet for deres jævnaldrendes besøg. Selv håber Agnete Plambech på at få lov at komme på tur med en hundeslæde, når hun er afsted. Og med 2.500 slædehunde til 4.500 indbyggere i Ilulissat må chancerne være gode.

Tilde Tarp fortæller, at hun glæder sig til at vise de besøgende, hvordan det er at være teenager i Danmark, og vise dem, hvad hun og vennerne kan lide at lave.

»Det er jo meget forskelligt at være teenager i Danmark og Grønland, så jeg glæder mig til at vise vores kultur frem også,« fortæller hun.

Efter lanceringen på Nordatlantens Brygge var alle eleverne ude at spise for at lære hinanden bedre at kende inden afrejse.

De udvalgte elever fra både Dragør og Frederiksberg kommer til at deltage i en række forberedende møder, hvor de blandt andet skal planlægge programmet for udvekslingseleverne.

Alle omkostninger til rejsen, kost, logi og aktiviteter er dækket af legatet fra Erasmus+.

Fik du læst?