Hvad er Stejlepladsen?

Dragør Nyt har modtaget flere henvendelser om vores geografiske ABC til Dragør. Her kommer en opdateret version af historien.
Hvis man har gået på Dragør Havn, har man set Stejlepladsen. Men hvis man ikke er lokalkendt, kender man sandsynligvis ikke navnet eller ved, hvad det kommer af. Foto: Thomas Mose.

Opdateret 28. november. kl. 8.30:

I vores geografiske ABC-serie har vi skrevet om Stejlepladsen. Det er også kendt som Stejlerækkerne, hvilket mange læsere har reageret på. Så det skal vi selvfølgelig præcisere: Historisk har det heddet Stejlerækkerne. Det kaldes dog i dag også Stejlepladsen. Begge dele dukker op, hvis man googler det.

Derudover var der en fejlagtig vending i teksten, hvor der stod, at der blev fyret med bark i bark-kedlen. Dette er ikke korrekt. Der blev fyret med træ, men i kedlen kogte man bark for at udvinde ekstrakter som garvesyre og farvestof, som man brugte til at imprægnere garn, sejl og tovværk med. Det var i øvrigt hårdt og krævede mange timers arbejde at holde gang i kedlen og temperaturen på omkring de optimale 70 grader.

Vi beklager. Men tak til Dragør Nyts vågne læsere!


Der ligger en parkeringsplads ved Stejlepladsen. Der foregår kulturelle arrangementer ved Stejlepladsen. Der har været politiske diskussioner om at inddrage dele af Stejlepladsen til flere parkeringspladser – hvilket politikerne blev enige om at droppe. Men hvad er Stejlepladsen, og hvor ligger den? Det kan man sagtens være i tvivl om, hvis man er nytilflytter i Dragør.

Stejlepladsen er det område, der ligner en lille pæleskov, som ligger syd for Lodstårnet, ved siden af de små, rustrøde træhuse. Dragørs fiskere har siden omkring år 1900 brugt træpælene – som også kaldes stejlerne – til at tørre, ordne og reparere deres garn og ruser.

Da der var flest fiskekuttere indregistreret i Dragør, var der 45. Så mange er der ikke i dag, men der fiskes dog stadig, og stejlepladserne bruges derfor stadig til at tørre fiskenet en gang imellem.

I gamle dage kunne man dog slet ikke leve uden stejlerne. Når nettene først havde tørret på dem én gang og var blevet repareret, blev de kogt i tjære i en stor kedel, hvor man fyrede op med bark. Og bagefter skulle de så tørre igen. Den gamle barkkedel kan i øvrigt stadig ses i nærheden af Stejlepladsen.

Har du et stednavn eller et område, du gerne vil have en præcis geografisk beskrivelse af og forklaring på? Så send en mail til redaktion@dragoer-nyt.dk.

Fik du læst?