Det er svært at få nok kvalificeret arbejdskraft i blandt andet hjemmeplejen og på Enggården i Dragør, og nu er det også blevet vanskeligere at rekruttere nye social- og sundhedselever. Det er et problem, fordi det er vigtigt at være med til at uddanne til en branche, der skriger på flere hænder, og fordi mange elever har lyst til at fortsætte med at arbejde i den kommune, de er uddannet i.
Det er nogle af grundene til, at politikerne på økonomiudvalgsmødet i sidste uge besluttede, at Dragør – på lige fod med en række kommuner rundt om Dragør – tilbyder elevløn under grundforløb 2 til alle social- og sundhedselever.
Grundforløb 2 er det skoleforløb, eleverne har, inden de starter på hovedforløbet, som veksler mellem skoleperioder og praktiktid på en kommunal arbejdsplads. Indtil nu har eleverne først fået løn, når de er startet på hovedforløbet, men nu vil man altså give dem løn allerede på skoleforløbet inden praktiktiden.
På økonomiudvalgsmødet blev det samtidig besluttet, at borgmesteren skal tage rekrutteringsproblemstillingen op i det fælles kommunale organ KKR Hovedstaden, hvor borgmestrene fra alle 29 kommuner i hovedstadsområdet sidder.
»Andre kommuner er begyndt på det her, og så har vi to muligheder: vi kan følge med eller lade være. Men det er klart, at når andre kommuner tilbyder løn under grundforløb 2, og vi ikke gør, så vil eleverne søge andre veje. Så derfor gør vi det også nu. Men når vi er enige om, at jeg skal rejse problematikken i KKR-regi, så er det jo, fordi det er et skråplan, at vi begynder at konkurrere med hinanden på de her parametre,« siger borgmester Kenneth Gøtterup (C).
Artiklen fortsætter efter billedet.
Kun en prøveordning
Dragør Kommune er i henhold til en dimensioneringsaftale i KKR-Hovedstaden forpligtet til årligt at optage otte social- og sundhedshjælperelever og 18 social- og sundhedsassistentelever, men det har vist sig at være svært at rekruttere nok.
Foreløbig er elevløn under grundforløb 2 til alle social- og sundhedselever vedtaget som en prøveordning, der gælder for alle elever, der optages per 1. februar 2025 til og med 1. november 2027.
Den årlige forventede merudgift på 130.000 kroner i år 2025, 2026 og 2027 og på 25.000 kroner i 2028 finansieres ved at flytte lønkroner fra hjælpemiddelområdet til uddannelsesområdet.
Herefter skal Dragør-politikerne genoverveje ordningen, og der er ingen tvivl om, at de håber, at man i KKR har fundet andre løsninger på at tiltrække og rekruttere flere unge til social- og sundhedsuddannelserne inden da.
Social- og sundhedsuddannelserne:
Uddannelsen består af et grundforløb, der tages på en erhvervsskole og varer 20 eller 40 uger, samt et hovedforløb, der veksler mellem perioder på en læreplads og perioder på skolen.
Grundforløbene kan se ud på to måder:
• Grundforløb 1 er et skoleforløb for elever, der kommer direkte fra folkeskolen, og forløbet varer fem måneder. Formålet med grundforløb 1 er at understøtte eleverne i et valg af en erhvervsuddannelse, som de kan tage grundforløb 2 i. På dette forløb kan eleverne søge om SU.
• Grundforløb 2 er et skoleforløb for elever, der har taget grundforløb 1 eller har været færdig med folkeskolen i over ét år. Grundforløbet varer i fem måneder og er målrettet social- og sundhedsuddannelsen. Elever kan på dette forløb søge om SU, men flere kommuner tilbyder allerede her elevløn til sine elever.
Grundforløbet efterfølges af et hovedforløb, som altså veksler mellem skoleforløb og perioder på en læreplads:
• For at tage hovedforløbet skal man have en uddannelsesaftale med en læreplads, som i de fleste tilfælde vil være en kommune.
• For social- og sundhedshjælperelever varer hovedforløbet et år og to måneder, mens hovedforløbet for social- og sundhedsassistentelever varer to år, ni måneder og tre uger. Elever modtager under hovedforløbet elevløn af deres ansættelseskommune.
Kilder: Dragør Kommune og www.ug.dk