Gastronomi og grøn omstilling skal være i fokus, der skal etableres et nyt samarbejdsforum mellem kommunen og erhvervslivet for at implementere erhvervsstrategien, og så skal der nedsættes to netværk for henholdsvis grøn omstilling og gastronomi og fødevarer. Det er nogle af de ting, der indgår i den erhvervsstrategi, som blev endeligt vedtaget på kommunalbestyrelsesmødet torsdag aften.
Endeligt, fordi det er en endelig beslutning. Men også endeligt, fordi det har været en længere proces. Allerede i 2022 kom ideen om at få lavet en ny erhvervsstrategi på bordet. Siden har en visionsgruppe fra erhvervslivet udarbejdet et idékatalog, erhvervsstrategien har været i offentlig høring, og den har også været frem og tilbage mellem forvaltningen og de politiske udvalg nogle gange.
Artiklen fortsætter efter billedet.
Men nu er den altså vedtaget, og med en række konkrete tilføjelser, som Socialdemokratiet, Det Konservative Folkeparti, Venstre og Moderaterne havde med til kommunalbestyrelsesmødet i sidste uge som konkrete ændringsforslag for at få erhvervsstrategien i spil med det samme:
- Der igangsættes et samarbejdsforum mellem kommunen og erhvervslivet om implementering af erhvervsstrategien. Forvaltningen fremlægger forslag til sammensætning af foraet, der sikrer, at der er en bred repræsentation af erhverv.
- Der nedsættes to netværk, som kommunen faciliterer. Det ene netværk har fokus på grøn omstilling og det andet på gastronomi med videre.
- Forvaltningen iværksætter en proces for gennemførelse af de indsatsområder, som i erhvervsstrategien er markeret med grønt, og som kan implementeres inden for en tidshorisont for et år. Det gælder blandt andet at gøre reglerne for brug af skurbyen mere fleksible, og at etablere en ubemandet madbod ved eller på havnen, hvor lokale fødevareproducenter kan afsætte deres varer.
- Tiltag, der er markeret med grønt, men som har en forventet implementeringstid på et til tre år, belyses yderligere i de nye rådgivende erhvervsnetværk. Det gælder blandt andet at etablere et minigolfområde tæt på by og strand og at arrangere et årligt madmøde i Dragør a la »Smag på Dragør« og råvarefestivaler som Kålfestival. Politikerne skal to gange årligt have en status, så de har mulighed for at tage politisk stilling til de ting, der kræver kommunal understøttelse.
- Tiltag, der er lidt vanskeligere eller tidskrævende at gennemføre og er markeret med gult og rødt – som for eksempel bedre udnyttelse af græsarealet på Færgevej og at tilføre flere ressourcer til det maritime liv på Dragør Havn – skal der afholdes en temadrøftelse om i Klima-, By- og Erhvervsudvalget. Her skal man se på, om der er tiltag, der skal fremmes med det samme, eller om de skal overgå til netværkene til yderligere belysning og idéudvikling.
Sydamagerlisten undlod at stemme
Alle partier – undtagen Sydamagerlisten, som undlod at stemme – stemte for erhvervsstrategien med de nævnte ændringer.
»Vi synes, at det oprindelige forslag er rigtig godt. Jeg har svært ved at se, om det, der sker nu, er en facilitering eller bureaukratisering. Vi bør have mere fokus på vores nuværende erhvervsliv,« sagde Flemming Blønd (L) på kommunalbestyrelsesmødet.
»Vores erhvervsliv kom med en vision. Så har vi udarbejdet en procesplan for, hvordan vi kan komme i gang med det hele og fået det kategoriseret. Erhvervslivet har nikket ja til, at det ser fornuftigt ud. Så det, vi gør her, er, at vi siger tak for indspark, og så nedsætter vi de netværk, der er blevet efterspurgt,« lød det til gengæld fra borgmester Kenneth Gøtterup (C).
Det blev også besluttet på kommunalbestyrelsesmødet
På kommunalbestyrelsesmødet i sidste uge blev der også endeligt besluttet en række andre ting, som Dragør Nyt tidligere har omtalt. Blandt andet:
Revidering af lokalplan 25 igangsættes: Arbejdet med en ny bevarende lokalplan, som skal afløse Lokalplan 25 for Dragørs gamle bydel, sættes nu i gang. Formålet med den nye bevarende lokalplan er at præcisere bestemmelserne og samtidig kunne sikre, at den gamle bydels karakteristika og byggeskik fastholdes. Det var blot et orienteringspunkt, og kommunalbestyrelsen tog det til efterretning.
Plan for borgersamling 2025 godkendt: Nu kan der snart komme invitationer ud i Dragør-borgernes e-Boks med opfordring til at melde sig til borgersamlingen 2025, hvor man kan give sit besyv med om, hvordan kommunens velfærd skal prioriteres. Alle partier i kommunalbestyrelsen undtagen Sydamagerlisten godkendte planen for borgersamlingen, så den nu kan sættes i værk. Og de gav hinanden håndslag på, at de ikke vil blande sig i processen, men til gengæld lytte til de forslag, der kommer på bordet – fra forhåbentlig helt nye stemmer i debatten.
Børnehuset Sølyst skal ombygges: Alle partier undtagen liste T stemte for, at der skal ombygges og forbedres i Børnehuset Sølyst i Søvang for tre en halv million kroner.
Daginstitutionstakster godkendt: Alle partier undtagen liste T stemte for godkendelse af de daginstitutionstakster, forvaltningen fremlagde for børnehave, vuggestue og dagpleje i 2025, og som Dragør Nyt tidligere har beskrevet. Klubtakst for 2025 godkendes særskilt på decembermødet, da der har været fejl i beregningerne i år, og der derfor skal fremlægges en ny sag for taksterne til næste år.
Sosu-elever får mere i løn: En enig kommunalbestyrelse godkendte en prøveordning med at give elevløn til alle social- og sundhedselever allerede fra grundforløb 2. Det er noget, man allerede gør i en række andre hovedstadskommuner, og Dragør vil ikke stå bagerst i køen, da det allerede er svært at rekruttere nok elever. Borgmesteren har dog fået til opgave at tage sagen op med de andre borgmestre i regionen, da alle ønsker at løse rekrutteringsproblemerne på en anden og bedre måde end at begynde at konkurrere på løn.