Kommunalpolitik handler ikke kun om at sætte et kryds hvert fjerde år. Borgerne har mange muligheder for at engagere sig i deres lokalsamfund og påvirke den politiske dagsorden året rundt.
Ifølge Roger Buch, centerleder ved Danmarks Medie- og Journalisthøjskole, er der et væld af måder at bidrage på. Engagementet kan både være formelt og uformelt – fra at deltage i en skolebestyrelse til at skrive debatindlæg online.
»Man kan være aktiv på mange måder. Man kan være medlem af partierne, arbejde frivilligt, diskutere kommunen i læserbreve eller på sociale medier og deltage i kommunens arbejdsgrupper,« forklarer Roger Buch.
Artiklen fortsætter efter billedet.
Sådan kan du engagere dig
En af de mest direkte måder at deltage i nærdemokratiet er gennem kommunens egne initiativer. Mange kommuner arrangerer debatmøder og inviterer borgere til at bidrage i arbejdsgrupper.
På Dragør Kommunes budget er der i 2025 afsat penge til at facilitere »borgersamlinger«: Et netværk, hvor udvalgte borgere kan mødes og diskutere kommunens fremtid. Netværket har til formål at være bindeled mellem medlemmerne af kommunalbestyrelsen og befolkningen, og planen er, at diskussionerne skal ende med konkrete forslag, som politikerne skal tage stilling til.
Hvis man ikke brænder for at stille forslag til kommunalbestyrelsen, er der dog mange andre måder, hvorpå man kan engagere sig i nærdemokratiet mellem valgene.
»Man kan sidde i en skolebestyrelse, et ældreråd eller et ungdomsråd. Hvis man har børn, kan man engagere sig i daginstitutionens bestyrelse. Og hvis man gerne vil gøre noget ekstra, kan man arbejde frivilligt,« siger han.
De frivillige kræfter er vigtige i et lokalsamfund, og derfor har støtte til frivillige også fået ekstra fokus på det kommunale budget. Blandt andet uddeler Dragør Kommune hvert år et beløb til frivilligt socialt arbejde, der hjælper socialt udsatte og sårbare borgere.
I Dragør kan såkaldte folkeoplysende foreninger også få økonomisk støtte for hvert medlem under 25 år, der deltager i foreningen.
Sociale medier som arena
I dag spiller sociale medier en stor rolle i den politiske samtale. Mange borgere deltager aktivt i lokale Facebook-grupper eller debatterer aktuelle emner online.
»Det, vi diskuterer som borgere, er også en form for politisk dagsorden. På sociale medier kan man være med til at præge, hvad der bliver talt om i kommunen,« siger Roger Buch.
Den offentlige debat er med de sociale medier blevet meget offentlig – og nem at tilgå. Tidligere krævede det noget ekstra at sætte sig ned og formulere et læserbrev eller et debatindlæg. I dag kan det gøres på få minutter.
Det er altså nemt at diskutere, men hvis man reelt vil ændre samfundet, må man skride til handling, mener Roger Buch. Selvom det kræver tid og overskud at engagere sig, gør det en forskel – både for den enkelte og for lokalsamfundet.
»Der er mange muligheder for at deltage i nærdemokratiet, og det handler ikke kun om at stemme ved valgene. Det er i hverdagen, at demokratiet lever,« understreger Roger Buch.
Sæt dit præg på kommunalvalget
Til november 2025 er der igen kommunalvalg. Nu er det din tur til at bidrage til debatten! Hvilke emner synes du, vores kommende lokalpolitikere skal prioritere? Hvad drømmer du om for Dragørs fremtid? Og hvilke spørgsmål skal vi som borgere tage med os ind i valgkampen?
Skriv dine tanker, visioner og forslag til kv25@dragoer-nyt.dk, og vær med til at forme dagsordenen frem mod valget.