
Valgkortene var klar, stemmesedlerne trykt og stemmeurnerne sat frem, da Dragør Kommune tirsdag den 4. februar testede et nyt valgsystem. Sammen med landets øvrige kommuner afprøvede medarbejderne på rådhuset den teknologi, der skal sikre smidig stemmeoptælling til kommunalvalget i november.
»Vi ved ikke præcist, hvor gammelt det nuværende system er, men mine kollegaer, der har afviklet valg i 20 år, har ikke arbejdet med andet,« fortæller Maria Klint Thelander, afdelingsleder i borgmestersekretariatet i Dragør Kommune.
For vælgerne er der ikke noget, der kommer til at foregå anderledes, når det nye valgsystem træder i kraft.
Men hele maskineriet bagom har fået en omfattende opgradering, og tirsdag skulle det altså stå sin prøve, da alle 98 kommuner benyttede det nye system på samme tid.
Simuleret valg
I løbet af formiddagen fik medarbejderne på rådhuset både ageret valgtilforordnede, stemmetællere og vælgere.
Der skulle stemmes til et simuleret kommunalvalg og regionsrådsvalg, og på både valgkort og stemmesedler stod der navne på rigtige politikere og Dragør-borgere.

»Man kan sige, at vi har leget valg. Vi har scannet valgkort, sat krydser og talt stemmer. Og så har der bevidst været indlagt nogle fejl, vi skulle løse,« siger Maria Klint Thelander.
De indlagte fejl bestod for eksempel i uoverensstemmelser mellem valgkort og registrerede vælgere eller uens optællinger af stemmer.
Under optællingen sorteres stemmerne først efter parti, så optalt kandidat for kandidat, og til sidst skal de fintælles. Efter hver optælling skal resultaterne tastes ind digitalt, hvor eventuelle fejl blev opdaget.
»Hvis antallet af stemmer ikke passer med antallet af registrerede vælgere, skal man finde fejlen ved at tælle igen, og det nye system kan hjælpe lidt på vej til, hvor fejlen måske kan findes,« siger Maria Klint Thelander.
Systemet bestod uden problemer
It-systemet holdt til den store belastning, da 98 kommuner tastede stemmer ind samtidig, og »valget« blev hurtigt afviklet på rådhuset i Dragør.

»Det er gået, som det skulle, og der har ikke været nogen problemer. Det har været rigtig rart at få det hele prøvet af inden den rigtige valgdag,« understreger Maria Klint Thelander.
Det nye system får officiel premiere ved kommunalvalget den 18. november. Hvis der bliver udskrevet folketingsvalg inden da, kommer det derfor til at blive gennemført med det nuværende system.