
Det var Dragør Lokalhistoriske Forening, der stod bag arrangementet tirsdag den 6. maj, hvor 114 deltagere samledes i festsalen på Wiedergården til et foredrag om befrielsen for 80 år siden.
Aftenens oplægsholder var historiker og formand for Frihedsmuseets Venner, Niels Gyrsting, der med stor viden og levende fortællestil tog publikum med tilbage til majdagene i 1945.
Arrangementet bød på autentiske fotos, historiske effekter og medbragte genstande fra Niels Gyrstings egen samling.
Et Danmark opdelt i regioner
Til foredraget fortalte Niels Gyrsting om den geografiske opdeling af Danmark, som de britiske styrker indførte i forbindelse med befrielsen. Denne inddeling bruges stadig i dag af Hjemmeværnet. Samtidig blev der vist forskellige armbind fra modstandsgrupper i hele landet – særligt dem fra Region 6, som dækkede Storkøbenhavn, Sjælland, Fyn og Sønderjylland.
Artiklen fortsætter efter billedet.

I de sidste dage af besættelsen blev der rundt om i landet fremstillet mange improviserede armbind, da flere lagre var blevet opdaget af besættelsesmagten. De lokale måtte derfor hurtigt finde alternative løsninger.
Fokus på Amager og forvirring om AMPA
Der blev efterfølgende rettet fokus mod Amager, som i modstandsbevægelsens struktur var kendt som Afsnit 4 i Region 6 og omfattede cirka 2.200 mænd fordelt på 13 kompagnier.
Niels Gyrsting fortalte, hvordan især de fem B-kompagnier – ledet af kommunister – kom til at dominere billedet. Kort efter befrielsen blev foreningen AMPA (Amagers Partisaner) dannet som en selskabelig og politisk mindeforening, men betegnelsen skabte forvirring.
»Mange fra de ikke-kommunistiske A- og R-kompagnier tog hurtigt afstand fra navnet og valgte ikke at melde sig ind. Alligevel bruges betegnelsen AMPA stadig i dag ved højtideligheder – på trods af modstanden dengang,« fortalte Niels Gyrsting.
Fire unge mænd mistede livet
Et alvorligt indslag i foredraget handlede om de fire unge mænd, der mistede livet på Sydamager i maj 1945. Den blot 17-årige Dirch blev dræbt af vådeskud på Engvej den 4. maj, og senere samme nat blev en modstandsmand skudt i en lastvogn på vej mod Christiansborg. Også her var der tale om fejlagtig ild.
Dagen efter blev rigsdagsbetjent Holger Kampmann Arnild skudt i Nyby, og sagen blev aldrig opklaret. Den sidste dødsulykke fandt sted den 28. maj, hvor en ung modstandsmand fra Sundby blev ramt af en kammerats våben.
Mindelunden og lokale helte
Niels Gyrsting havde også været med til markeringen i Mindelunden tidligere på måneden. Her hilste han blandt andet på Werner Dalsgaard fra Dragør, som han har kendt siden 2003. Sammen har de tidligere arbejdet med arrangementer og udstillinger om Den Danske Brigade og modstandskampen.
Efter foredraget blev der stillet spørgsmål om jødernes flugt til Sverige og Gestapos jagter i Dragør. Det førte blandt andet til arrestationen af Ellen Nielsen, der endte i koncentrationslejr i Tyskland.
Aftenen sluttede med tak til Niels Gyrsting, som modtog et par flasker vin og samtidig kunne tage hjem med nye originaldokumenter til sin private samling – heriblandt papirer, der havde tilhørt modstandsmanden Edvin Kræmer.
Niels Gyrsting havde til lejligheden medbragt stålhjelme, armbind, bøger, en engelsk maskinpistol og en håndgranat – effekter, der dannede en dramatisk og lærerig ramme om en aften, hvor lokalhistorien kom tæt på.
