Fuldt hus til debat om Dragørs fremtid

150 mennesker fyldte stolene til temamøde om den kommende lokalplan for den gamle by.

»Den ene regel er, at der ikke er noget rigtigt og forkert. Og den anden er, at I skal opføre jer ordentligt.«

Sådan ridsede landskabsarkitekt Dorthe Brogård fra konsulentvirksomheden Planværkstedet rammerne op for de små temadrøftelser, der skulle finde sted i aulaen på Dragør Skole torsdag først på aftenen. Her var 150 borgere fra den gamle by – samt politikere, kommunale embedsmænd og andet godtfolk – mødt op for at høre om de indledende manøvrer i forbindelse med den kommende opdatering af lokalplanen for den gamle bydel.

Efter Dorthe Brogårds indledende ord om bevaring var der temadrøftelser ved små øer rundt omkring i aulaen.

Om det var formaningen om at opføre jer ordentligt – den var som et pædagogisk redskab ledsaget af et foto af den amerikanske præsident, Donald Trump, sammen med Frankrigs præsident, Emmanuel Macron, og Ukraines leder, Volodymyr Zelenskyj – eller blot Dragør-borgernes dannelse, der havde effekt, skal være usagt.

Men drøftelsen ved tematavlerne med emner som »huset«, »det gode liv i byen«, »tage« og »udearealer« foregik fredeligt, nærmest muntert, selv når uenigheder blev luftet.

De enkelte tavler blev hurtigt fyldt med forslag og kommentarer på de post-its, der lå klar til formålet. Nogle var med forslag til en endnu mere restriktiv lokalplan, andre med idéer, som nok nærmest trak i den modsatte retning. Tilsammen skal de udgøre en del af grundlaget for det arbejde, der finder sted med opdatering af lokalplanen – en opdatering, som blandt andet er blevet nødvendig, fordi tiderne forandrer sig, og den gamle lokalplan ikke tager hensyn til for eksempel varmepumper, elladestandere til biler og nye materialer og muligheder inden for bygningsbevaring.

I en opsummering hed det fra temaet om udearealer, at netop elladestandere – og bilers tilstedeværelse i det hele taget – havde været et stort diskussionsemne. Det samme med, hvor meget kommunen skulle blande sig i de små private havers indretning i bydelen.

I temagruppen om tag havde der været diskussioner om, hvorvidt der skulle åbnes for flere typer tegltag, eller om man kun skal bruge håndstrøgne – og så var der mange delte meninger om tagvinduer.

I gruppen om huse og facader var oplevelsen, at mange efterspurgte vejledning og hjælp til at forstå de praktiske manøvrer – farvekoder, hvordan man laver kalk, og hvordan man skal forstå bestemmelser. Nogle pegede også på, at der ikke skulle etableres terrassedøre i husene.

Endelig var der »det gode liv«. Her handlede det især om det sociale liv og snakken om, hvad identitet, tradition og godt håndværk er, hed det fra tovholderen på det tema.

Svær lokalplan

Dorthe Brogård er hyret ind som konsulent af Dragør Kommune, men har selv boet ved Nordstranden for år tilbage – og har også arbejdet med andre af kommunens planer gennem årene. Hun er begejstret for Dragørs gamle bydel.

»Den består af mange forskellige huse, der har samme byggestil, men alligevel er forskellige og med plads til små skævheder. Det gør den charmerende. Bygningernes orientering og byens grundplan og byrummene er i sig selv fantastiske. Der er en bebyggelsesprocent på over 50, og den tæthed gør, at der er liv nok til at få pladserne og gaderne til at virke levende, mens livet i et parcelhuskvarter ofte ikke leves på vejene,« siger hun.

Den gode lokalplan for et område som Dragør kan være svær at lave, mener hun. Men hun har et bud på, hvad den skal kunne.

»Den skal sætte rammen for, hvad byggeskikken er, og hvad man skal tage højde for. Nogle ting skal man helt ned i detaljen med for eksempel materialer og farver, og hvis man for eksempel skal lave ovenlysvinduer, skal man finde løsninger, der spiller sammen med helheden, så det ikke larmer. Den balance skylder man at finde, når man bor så flot et sted. Det er ikke kun et sted for dem, der bor i bydelen, men for alle i kommunen. Så lokalplanen skal være meget klar og tydelig og gerne komme med gode eksempler i et supplement,« siger hun.

»Lokalplanen skal være præcis. Du skal vide som borger, hvad du må, og hvad du ikke må, og man må acceptere, at når man bor sådan et sted, skal man gøre tingene ordentligt. Når man går til bal hos kongen, tager man også pænt tøj på. Man kan godt have et sjovt ur på armen, men det skal ikke tage magten fra helheden,« slutter Dorthe Brogård.

Fik du læst?