Efter år i USA og et liv i musikbranchen har Anne Marie fundet sin lyd i Dragør

Nu producerer hun selv og optræder med trioen Jazz’N Tales i Beghuset den 19. maj.

Anne Marie Bush byder velkommen i villaen på Nordstranden. Hun viser stolt rundt i stuerne, som hun selv har indrettet, og laver kaffe, inden turen går op ad trappen til hendes arbejdsværelse. Her har hun opbygget og etableret sit eget lydstudie, hvor hun indspiller og producerer sin egen musik fra bunden.

Det var først, da hun sammen med sin mand flyttede til Dragør for otte år siden, at hun for alvor besluttede sig for at tage kontrollen over hele den musikalske proces. I dag skriver, indspiller, producerer og mikser hun sine sange selv.

»Jeg blev træt af at skulle tilpasse mig andres tracks og idéer. Jeg kunne ikke mere sidde på sidelinjen. Jeg havde brug for selv at tage styringen. Nu handler det ikke kun om min stemme eller mine toplines – nu handler det om hele processen fra A til Z,« fortæller sangerinden.

Dragør er langt fra det midtjyske landskab, hvor hun voksede op – og fra de californiske musikstudier, hvor hun indspillede og skrev sange med de helt store amerikanske producere. Alligevel føles det som det helt rigtige sted.

»Jeg har faktisk altid drømt om at bo på Amager. Og så snart vi kom herud, vidste vi, at vi ville bo her, til vi skulle slæbes ud,« siger hun.

»Der er noget særligt ved stemningen, naturen og havet.«

Musikelsker fra barndommen

Anne Marie Bush voksede op i Fårvang – en lille landsby mellem Randers, Viborg og Aarhus, tæt på Silkeborg – hvor hun boede med sine forældre. Hendes mor var folkeskolelærer, og faren arbejdede som snedker. »Totalt middelklasse,« som hun selv formulerer det.

»Mine forældre var meget liberale. De lod mig være, som jeg var,« fortæller hun. Der var ingen konflikter, heller ikke i teenageårene, og Anne Marie Bush har aldrig været i tvivl om, at hun havde forældrenes fulde opbakning.

»Jeg elskede at gå i skole. Jeg var helt nørdet, og vi havde nogle fantastiske nyudklækkede musiklærere, der sørgede for, at vi fik indkøbt alle former for instrumenter og skemalagt et hav af kreative fag,« fortæller hun.

Allerede i folkeskolen lærte hun at spille både trommer, guitar, klaver og bas, og som teenager deltog hun i flere revyer, ungdomsskolebands samt etablerede rockbands.

Et erhvervspraktikforløb i Gnags-studiet Feedback i Aarhus blev en afgørende oplevelse:

»Her viste de mig, hvordan man indsynger flere vokaler flerstemmigt oven på hinanden. Da jeg opdagede denne flerlagsproduktion, var det en fuldkommen åbenbaring. Jeg vidste, at det var dét, jeg ville resten af mit liv,« erindrer hun begejstret.

Gymnasiet blev gennemført i Silkeborg med musiksproglig linje og masser af engagement i både skole og fritid. I weekenderne spillede hun håndbold på højt niveau, blev jysk mester i bordtennis og underviste i badminton – men til sidst vandt musikken.

»Jeg måtte vælge, hvor jeg skulle lægge mine kræfter. Og det blev musikken. Den trak stærkere.«

Efter gymnasiet blev hun optaget på Center for Rytmisk Bevægelse i Silkeborg, der dengang var en pioneruddannelse inden for rytmisk musik. Det var en pendant til AM (Almen musikledelse, red.) i Aarhus og Det Rytmiske Musikkonservatorium i København – men med en særlig vægt på bevægelse, dans og improvisation.

»Vi var det første hold. Vi skulle ofte i front på de bonede gulve og vise, at det her havde en fremtid. Og vi fik lov til at spille, danse, lære og udvikle os samt undervise på en helt anden måde end den traditionelle. De kaldte os ’Honkobongo-kons’, fordi vi studerede og indøvede så meget materiale inden for sydamerikansk og latinamerikansk musik – samba, salsa, mambo, cubansk rumba og sydafrikansk dans.«

Fra Jylland til USA

I Aarhus, hvor hun ud over musikken også dansede flere timer dagligt, mødte hun Thomas, som senere blev hendes mand.

»Det var faktisk kærlighed ved første blik – vi stod bare og vidste, at vi skulle følges ad,« siger hun.

Thomas’ arbejde førte dem til Californien, hvor han kastede sig ud i et forretningseventyr. Imens besluttede Anne Marie Bush sig for at starte forfra og bygge et musikalsk netværk op i Los Angeles.

»Jeg gik systematisk til værks. Jeg købte ‘The Industry Book’ og ringede til alle studier og producere, managers, publishers med videre fra toppen. Hver dag og efter hvert møde skulle jeg have mindst én ny kontakt med mig hjem,« fortæller hun.

Det førte til samarbejder med prominente navne som Narada Michael Walden, Greg Phillinganes og Britney Spears. Flere af hendes sange blev plukket af kendte artister.

»Jeg fungerede som sangskriver og co-producer, men havde også stemmen, så jeg selv kunne indsynge demoerne. Det gjorde mig attraktiv i miljøet, fordi de kendte artister ofte bare sang demoen, som den lød, da jeg oprindeligt indsang den,« fortæller hun.

Hun blev også hyret til at coache og skrive sange for unge artister som Leslie Carter – søster til Nick Carter fra Backstreet Boys.

»Man kunne mærke, at det ikke var hendes drøm. Det var morens. Og det gik desværre også galt med en alt for tidlig død – faktisk for begge søskende. Men sådan kan musikindustrien desværre også være; barsk, rå – uden nåde.«

Nytår i Det Hvide Hus

En af de mest uforglemmelige oplevelser i den periode blev en nytårsaften i Det Hvide Hus – det såkaldte Millennium Party år 2000.

Parret blev sammen med deres to danske forretningspartnere inviteret til fest med præsidenten og mødte navne som Tom Jones, Bono, Sophia Loren, Jack Nicholson og Dee Dee Bridgewater.

»Vi var de eneste danskere til festen. Jeg hilste på så mange mennesker fra ‘Who’s Who-listen’. Vi gav hånd til Bill Clinton, der dansede både med fruen og datteren Chelsea, mens Hillary Clinton trak sig tidligt fra festen. Det var fuldstændig surrealistisk,« fortæller hun.

Rytmesektionen er ny i studiet og skal bruges for første gang til koncerten i Beghuset. Foto: Freja Bundvad.

Et nyt kapitel i Dragør

Efter 9/11 begyndte det amerikanske erhvervsprojekt at falde fra hinanden, og parret vendte hjem. De slog sig ned ved Solrød Strand, og Anne Marie Bush arbejdede i nogle år fuldtid med salg og marketing, samtidig med at hun producerede musik ved siden af.

Først med flytningen til Dragør fik hun ro og rum til for alvor at folde sine egne visioner ud.

»Jeg var blevet træt af at skulle tilpasse mig andres tracks. Jeg var klar til at lave det hele selv – både musik, produktion og vokaler. Jeg begyndte at investere i en masse lydgear og lærte mig selv op,« fortæller hun.

Arbejdet blev en omfattende, men også intuitiv proces, hvor hun fulgte sit eget musikalske sprog, der bedst kan kategoriseres som R&B.

»Jeg lytter ikke til, hvad der er på hitlisterne. Jeg starter fra scratch og lytter ind i hvert eneste beat, tema og hvert enkelt instrument. Det er en samtale og udvikling mellem mig og musikken.«

Hun har produceret og udgivet flere singler – senest sangen »You Got Me Started« fra marts 2025, som har fået flotte anmeldelser i amerikanske musikmagasiner.

Bossa nova og jazz i Beghuset

Når hun mandag den 19. maj spiller koncert i Beghuset i Dragør, er det dog med et helt andet repertoire. Denne gang optræder hun med jazzmusikerne Casper Ludvigsen på bas og Niels Raa på keyboard og mundharpe, som hun har dannet trioen Jazz’n Tales sammen med.

Trioen har tidligere optrådt med klassisk jazz, men nu tager den et musikalsk skridt videre. Anne Marie Bush har udvidet instrumenteringen og investeret i en række percussioninstrumenter, som hun selv spiller under koncerterne.

Rytmerne henter inspiration fra det sydamerikanske univers, hvor især bossa novaens karakteristiske lette puls danner grundlag for udtrykket.

»Jeg ville have percussion på – men uden at tage opmærksomheden fra sangen. Det handler stadig om historien, og det er jo derfor, vi hedder Jazz’n Tales.«

Koncerten finder sted i Beghuset i Dragør den 19. maj fra klokken 19–21, og Anne Marie Bush ser det som begyndelsen på et nyt kapitel.

»Det her er ikke bare én koncert. Det er starten på et nyt eventyr. Vi skal ud at spille noget mere.«

Fik du læst?