Naturvogterne nedlægger sig selv efter manglende opbakning

Gruppen har haft svært ved at samle folk til foreningsarbejde og oprydning i Dragørs natur – nu har den taget konsekvensen og nedlagt sig selv.
Knap 20 mennesker mødte op klokken 10 søndag formiddag, da Naturvogterne Dragør holdt deres årlige affaldsindsamling. Foto: Kirsten Marie Juel Jensen
Knap 20 mennesker mødte op, da Naturvogterne Dragør holdt deres årlige affaldsindsamling tidligere i år. Foto: Kirsten Marie Juel Jensen.

Med 1.100 følgere på sin Facebook-gruppe har Naturvogterne Dragør længe lignet en forening med stor lokal opbakning. Men den daglige virkelighed har været en anden – og det har nu fået den alvorligste konsekvens: Foreningen er blevet nedlagt.

På en generalforsamling tidligere i maj besluttede medlemmerne at nedlægge foreningen, som ellers har haft fokus på affaldsindsamling i Dragør.

»Vi kan simpelthen ikke få folk til at deltage, hverken i bestyrelsesarbejdet eller i vores affaldsindsamling. Ved den seneste var vi 15–20 mennesker, og de fleste var fra bestyrelsen eller venner, vi havde taget med,« siger Pia Werther Jeppesen, der var foreningens formand, da den blev nedlagt.

»Det har ikke være verdens nemmeste beslutning. Vi har stadig hjertet med i det, og det er vigtigt for både Dragør og naturen, at vi sikrer, at naturen ikke lider overlast, og at der bliver gjort opmærksom på, at vi selv kan gøre noget,« tilføjer hun.

Pia Werther Jeppesen ønskede selv at træde tilbage som formand, efter at hun har stiftet egen virksomhed. Men det var ikke muligt at finde en arvtager, og sammenholdt med den relativt lave tilslutning til affaldsindsamlingerne betød det, at man i bestyrelsen blev enige om at nedlægge foreningen.

»Vi har haft nogle fantastiske arrangementer, og det har været superpositivt, men det kræver hele tiden frivillige, og dem har vi ikke. Men jeg ved, at der er folk, som samler affald på eget initiativ, og det gør jeg også selv, så den del af arbejdet fortsætter. Men der kommer til at mangle et talerør,« siger hun.

Foreningen har en formue på omkring 5.000 kroner, og de bliver givet til Muslingerepublikken – en forening, der blandt andet dyrker bæredygtige muslinger og tang til fødevarebrug.

»Muslingerepublikken udsprang af Naturvogterne, så det er kun naturligt, at pengene går videre til dem,« siger Pia Werther Jeppesen, der holder en dør på klem for, at foreningen kan køre videre i et eller andet regi.

»Vi hører gerne fra folk, der kunne være interesseret i at fortsætte arbejdet,« siger hun.

Fik du læst?