Professor: Det er blevet endnu vigtigere at skære ned på gasforbrug

Et forbud mod russisk gas kan de fleste bakke op om, men det vil samtidig øge afhængigheden af blandt andet amerikansk gas. Verdenssituationen betyder, at det uanset hvad bliver vigtigt at nedskalere vores brug af gas. Sådan lyder det fra professor Brian Vad Mathiesen.
Gasplatform. Foto: Signelements.
Et forbud mod russisk gas vil gøre Europa afhængig af amerikansk gas. Foto: Signelements.

At EU-kommissæren for energi og bolig, Dan Jørgensen, netop har fremlagt et forslag om forbud mod russisk gas, kan forekomme at være noget, der foregår meget langt fra Dragør. Men lige nu, hvor Dragør-borgerne skal tage stilling til, om de ønsker fjernvarme, er det alligevel relevant at følge op på, hvad sådan en beslutning kan betyde – især for de omkring 70 procent af borgerne, der lige nu har et gasfyr.

Dan Jørgensen og EU-Kommissionens forslag går nemlig på, at importen af russisk gas til EU skal stoppe senest i 2027. Allerede i løbet af i år skal alle medlemslandene have en plan for at frigøre sig fra russisk energi. Fremover må man nemlig hverken forny eller tegne nye kontrakter med russiske gasleverandører. Det kan langt de fleste bakke op om som ganske fornuftigt, efter at Rusland startede krigen i Ukraine.

Men hvad betyder det for forsyningssikkerheden og priserne, når man har et gasfyr

Dragør Nyt har spurgt Brian Vad Mathiesen, professor i energiplanlægning ved Aalborg Universitet. Han kommenterer ikke på den konkrete situation i Dragør, men i stedet på, hvad forbuddet mod russisk gas har af betydning generelt.

»I Europa er vi efter den situation mere afhængige af flydende naturgas og dermed hægtet op på den prisdannelse, som vil være der. Desuden er der også en større og større afhængighed af amerikansk naturgas. Vi kan se, at det dækker et større behov – også i første kvartal af 2025,« siger han og henviser til datasættet »European natural gas imports«, hvor man kan se, at Europas afhængighed af gas fra USA hele tiden stiger – og at godt 60 procent af LNG (flydende gas) på det europæiske marked nu kommer herfra.

Ifølge Brian Vad Mathiesen betyder afhængigheden af at importere så store mængder gas til Europa, at både prisdannelsen og forsyningssikkerheden bliver mere sårbare og følsomme over for blandt andet handelskrige, lukkede sejlruter og strejker.

Som verdenssituationen ser ud lige nu, mener Brian Vad Mathiesen derfor, at det understreger vigtigheden af, at Danmark sammen med resten af EU skærer ned på gasforbruget og får udrullet fjernvarme, hvor det kan lade sig gøre, og installeret varmepumper, hvor det ikke kan – både for klimaets og forsyningssikkerhedens skyld.

Fik du læst?