Debatten om, hvorvidt alkohol skal være en fast del af 9.-klassernes sidste skoledag i Dragør, har været ganske højlydt det seneste års tid – både blandt forældre, unge og politikere. Halvdelen af kommunens 9. klasser bakkede dog op om og deltog i den alkoholfri sidste skoledagsfestival, som UngDragør har stået for at arrangere.

Og det var positivt, lyder det fra Troels Wassard Lund, leder af UngDragør, hvis målsætning faktisk var, at netop halvdelen af 9.-klasserne skulle dukke op til Final Bell, som arrangementet hed. Hans forventning var nemlig, at det altid tager tid, før nye tiltag som dette vinder bred opbakning.

Minifestivalen, der bød på et par timer med foodtrucks, aktiviteter og koncert på Elisenborg, skulle være afslutningen på cykelruten rundt til forældrene. Bagefter tog de fleste til privatfest på Dragør Strandhotel.

»Jeg er tilfreds med, at missionen lykkedes,« siger Troels Wassard Lund.

Strandhotellet blev prioriteret over koncert

Troels Wassard Lund oplevede, at mange af de unge – både til festen og i dagene efter – gav udtryk for, at de var positivt overraskede og imponerede over, hvor godt arrangementet var.

De udklædte elever havde det blandt andet sjovt med at prøve en rodeotyr og selfiekamera. Koncerten med dj-duoen TooMAnyLeftHands faldt til gengæld lidt igennem, fordi de fleste elever var på vej hjem for at skifte tøj før festen på strandhotellet, da de gik på scenen klokken 19.30.

At UngDragør alligevel ser det som en succes, at fire af kommunens otte 9.-klasser deltog, skal ses i lyset af, at den kommunale ambition om en alkoholfri sidste skoledag fik en blandet modtagelse, da idéen blev lanceret.

Blandt andet blev emnet til debat på 9.-klassernes demokratidag i efteråret, hvor de unge gav udtryk for, at beslutningen var blevet taget hen over hovederne på dem. Det var deres oplevelse, selvom de havde været involveret i en spørgeskemaundersøgelse om sidste skoledag, og der var blevet afholdt et fælles forældremøde for at involvere alle.

Ifølge Troels Wassard Lund har det været en spændende, men også svær opgave at samle de unge om den alkoholfri fest. Men der er rigtig mange gode ting at bygge videre på.

Han peger dog på, at det kræver endnu mere opbakning fra både forældre og skoler, hvis en sidste skoledagsfest næste år skal tiltrække flere og holde længere på de unge. Og så kræver det – ikke mindst – nogle ressourcer.

Udvalgsformand vil finde flere penge

Og penge vil Henrik Kjærsvold-Niclasen (V), formand for Børne-, Fritids- og Kulturudvalget, gerne forsøge at finde politisk opbakning til.

»Jeg vil kæmpe for, at der kommer noget økonomi bag det her, og at vi får lavet et treårigt projekt, der handler om sidste skoledag,« siger han.

Han roser UngDragør for at have stablet et supergodt arrangement op med de midler, de havde til rådighed, og med hjælp fra sponsorer.

Henrik Kjærsvold-Niclasen var selv forbi for at se det og har hørt mange positive tilbagemeldinger fra de unge. Men han så gerne, at hele 9.-klassesårgangen betragtede det som en selvfølge at komme til en kommunal – og alkoholfri – fest som afslutning på 9. klasse. Og det kræver, at der ikke også ligger en forældrearrangeret fest på strandhotellet samme aften.

»Det har bestyrket min opfattelse af, at vi har brug for større politisk engagement og opbakning til det her, så vi kan arrangere en rigtig fest med fællesspisning, aktiviteter, fest og dans fra klokken 19 til midnat. Hvis vi kan lykkes med det, hører jeg faktisk forældre, der gerne vil bakke op om det. Det er ikke, fordi de partout vil have en fest med alkohol til deres børn – men der er et ønske om en helaftensafslutning, og det kræver økonomi,« konstaterer Henrik Kjærsvold-Niclasen.

Han er derfor ikke i tvivl om, at det er det, han og resten af kommunalbestyrelsen bør arbejde videre med frem mod næste år.

»For jeg vil blive ved med at holde fast i, at det er den rigtige vej at gå. 47 procent af de unge har allerede sagt, at de ikke ønsker eller har behov for en fest med alkohol. Og derudover vil jeg blive ved med at gentage, at det ikke er en menneskeret, at 15-årige skal have en afslutningsfest med alkohol,« lyder det fra udvalgsformanden.