Dragør har mange ønsker til ny Fingerplan

Når de 34 hovedstadskommuner skal blive enige om en revideret Fingerplan, har Dragør Kommune flere ønsker, der skal sikre mere boligudvikling i kommunen.

Den såkaldte Fingerplan er en overordnet plan for de fysiske rammer i hovedstadsområdet, som de 34 hovedstadskommuner skal blive enige om og bagefter tage hensyn til i deres lokale kommuneplanlægning.

I de kommende måneder skal planen revideres for første gang i mere end fem år, og kommunerne – herunder Dragør – kan komme med de ønsker, de selv har.

Borgmester Kenneth Gøtterup (C) har givet udtryk for, at Fingerplanen i mange år har lagt begrænsninger på Dragørs udviklingsmuligheder, blandt andet i forhold til at kunne udvikle arealerne omkring Hollænderhallen.

Et flertal i kommunalbestyrelsen – alle partier undtagen liste T og Sydamagerlisten – er derfor blevet enige om en række ønsker, som de vil gå til revisionen af Fingerplanen med.

Det drejer sig blandt andet om muligheden for at udtage områder af grøn kile (et område, der i Fingerplanen er udlagt til friluftsliv og natur), hvis de ikke har en reel rekreativ værdi – som sommerhusområdet Rosenlund, hvor man ønsker helårsbeboelse.

Dragør Kommune ønsker også, at den østlige del af Søvang ikke længere skal være omfattet af en transportkorridor, som hindrer udstykning og udbygning.

Derudover holder man fast i et tidligere ønske om at få mulighed for at bygge et nyt boligområde nord for Kirkevej. Og kommunen vil pege på, at Fingerplanen skal give mulighed for en arealomlægning, så ejendomme, der ligger kystnært og i stormflodsfare, skal kunne placeres længere væk fra kysten på steder, som ikke er mulige i dag, fordi de er en del af en »grøn kile«.

Der var dog ikke enighed blandt kommunalbestyrelsens partier om, hvilke ønsker – og ikke mindst hvor mange – Dragør bør melde ind til arbejdet med Fingerplanen.

»Vi ønsker ikke at melde alle forslagene ind, der står i forslaget. Det er ude af trit med tiden at have så utrolig mange ønsker til at bygge på bar mark. Danmarks arealer er en knap ressource,« kom det blandt andet fra Anette Nyvang fra liste T.

Både Venstre, Det Konservative Folkeparti og Socialdemokratiet var dog varme fortalere for at melde så mange ønsker ind til Fingerplanen som muligt, fordi den så sjældent bliver revideret.

»Det er meget sjældent, at vi har mulighed for at komme med idéer og tanker til at revidere Fingerplanen. Har vi mulighed for at rykke en lillebitte smule, skal vi melde det ind. Vi har behov for at kunne byudvikle mere målrettet og bredere,« sagde Nikolaj Bertel Riber (A).

»Jeg vil også anbefale den fulde pakke. Det er så sjældent, at vi kan melde noget ind til de fysiske rammer,« lød det fra Helle Barth (V).

Det besluttede kommunalbestyrelsen også

På kommunalbestyrelsens møde den 22. maj blev følgende også besluttet:

Nyt selskab til CO2-fangst
Det blev godkendt, at ARC – som Dragør Kommune er en del af – skal stifte et aktieselskab, der skal håndtere det fremtidige mulige aftaleforhold mellem ARC og E.ON omkring CO2-fangst.

Direktøren for ARC er i øvrigt inviteret til et temamøde i Økonomiudvalget den 26. juni, hvor han fortæller mere om CO2-fangstprojektet.

Kryds skal forbedres
191.000 kroner er bevilget til trafikdæmpende foranstaltninger i 2025, og de skal gå til det uheldsbelastede kryds Kalvebodvej/Skovvej/Skydebanevej.

Forslaget går på at beskære beplantningen syd for krydset og indføre en hastighedsbegrænsning på 40 kilometer i timen i krydset og med asfaltbump i alle fire vejgrene.
 
Mileway afvises igen
En enig kommunalbestyrelse afviste et ønske fra Mileway om at lave lokalplan for deres projekt for Erhvervsområde Nord.
 
Penge til fitnessbane på Nordstrandskolen
Der blev frigivet 300.000 kroner til at forbedre uderummet ved Nordstrandskolen. Konkret har skolen udviklet en fitnessbane.

Både Store Magleby Skole og Dragør Skole har de foregående år fået 300.000 kroner hver til konkrete uderumsprojekter.

Mesterskabspriser
Det blev godkendt, at Mesterskabsprisen udvides, så ikke bare sportslige præstationer hyldes, men for eksempel også præstationer ved DM i Skills og inden for kunst og kultur.

Frivillig Fredag
En række forskellige tiltag for at understøtte og hylde de frivilliges arbejde i Dragør Kommune blev vedtaget – blandt andet at afholde Frivillig Fredag. Det gøres til et større arrangement, hvor der også vil være deltagerbetaling på.

Boliger ommærkes
Der indgås aftale med Strandparken om ommærkning af 45 boliger i Wiedergården til ældreboliger.

Ny fælles borgerrådgivningsfunktion
Dragør Kommune skal indgå i samarbejde om en fælles borgerrådgiverfunktion med Vallensbæk og Hvidovre kommuner.

Man håber at kunne ansætte to fælles borgerrådgivere med opstart den 1. oktober 2025.
 

Fik du læst?