Dragør er den kommune i landet med flest gasfyr per indbygger.
Gassen har i mere end 100 år været en del af Dragørs historie. Først som lokalt produceret gas, men i et varmeplandirektiv fra 1981 blev naturgassen introduceret som hovedenergikilde i Dragør, og den har siden været – og vil fortsat være – en væsentlig del af Dragørs historie.
Mange Dragør-borgere vil – fjernvarme eller ej – fortsat være afhængige af gassen, som allerede i 2029 forventes at være 100 procent biogas.
Vi kan beholde gassen
Borgmesteren har i arbejdet med at udrulle fjernvarmen i Dragør ønsket regeringens svar på, hvornår der lukkes for gassen.
Det har vi nu fået svar på for anden gang. Der bliver ikke lukket for gassen. Det har klima-, energi- og forsyningsminister Lars Aagaard svaret i et brev den 19 maj.
Klimaministeren skriver blandt andet, at gassystemet »fortsat vil være en vigtig del af vores infrastruktur og forventes at være det i en lang årrække«. Det er en udmelding, som er helt på linje med den anbefaling, regeringens nationale energikrisestab (NEKST) er kommet med.
Siden klimaaftalen fra 2022 (som af politiske kommentatorer nu kaldes »klimaambitionen«) har vi åbnet Tyra-feltet, og i 2027 åbner det nye Hejre-felt samtidig med, at vi allerede i dag har 40 procent biogas i vores ledningsnet.
I 2029 forventes vi at have 100 procent biogas. Derfor er energisituationen en helt anden i dag og i fremtiden, end den var under »Putins gaskrise«.
Biogas er grøn energi
Set i et klimaperspektiv giver klima-, energi- og forsyningsministerens udmelding om at bevare gassen også god mening. En lukning af biogassen efter 2029 vil ikke have nogen klimaeffekt, og en overgang til fjernvarme vil ikke lige nu være en grøn løsning.
Fjernvarmeforsyningerne har investeret i kedler, der kan afbrænde træflis og træpiller, lidt misvisende kaldet biomasse. 66 procent af varmen produceres af denne biomasse.
Vi importerer mere end tre millioner ton træflis om året fra fjerne lande, der får ryddet store sunde skovarealer.
Træet (biomassen) forurener dobbelt så meget som naturgas. Det er denne massive import og afbrænding af træ fra andre lande, der i TV 2’s dokumentar er blevet kaldt »det brændende bedrag«. Og i EU-regi er man da også begyndt at tale om, at der bør lægges CO2-afgift på biomassen. Og som en amerikansk professor har sagt: »Hvis alle gjorde som Danmark, var vi på røven.«
På langt sigt er der derfor flere gode grunde til at tro, at fjernvarmeforsyningen vil blive mere grøn. Men de kedler, der er investeret i, skal først afskrives, og indtil da kan man med god samvittighed fortsætte med sit gasfyr – blandt andet fordi biogas er klimaneutralt.
Med venlig hilsen
Flemming Blønd
Cand.jur.
Medlem af kommunalbestyrelsen for Sydamagerlisten (L)