Hvis der ikke er 65 procents tilslutning til fjernvarmeprojektet i Dragør, bliver det ikke til noget. Det vil betyde, at de fleste før eller siden selv skal finde et alternativ til deres gasfyr – i hvert fald hvis Folketingets klimaplan fra 2022 om at udfase gas til privat boligopvarmning inden 2035 bliver til noget.
For mange vil det nok betyde, at valget falder på en varmepumpe. Ifølge Videncentret Bolius ligger elforbruget til en varmepumpe, der skal opvarme et ældre hus på 140 kvadratmeter, på godt 5.000 kilowatttimer. Selvom boligerne i Dragør er meget forskellige, er det ikke svært at regne ud, at der således vil blive brugt en del mere strøm i kommunen, end der gør nu. Men er vores elnet egentlig gearet til det?
Det har Dragør Nyt forsøgt at finde svar på. Et helt enkelt svar findes selvfølgelig ikke. Både fordi det er usikkert, hvor mange der vil vælge en varmepumpe, og hvor mange der vil vælge elradiator eller andre varmekilder, hvis hverken gas eller fjernvarme er en mulighed.
Derudover afhænger strømforbruget også af boligens størrelse og stand. Og endelig er der meget forskellig strømkapacitet fra boligområde til boligområde. Om elnettet på din vej kan rumme, at du og alle dine naboer skifter til varmepumpe, afhænger nemlig af den lokale transformerstation, I er koblet på.
Det forklarer Philip Olesen, presseansvarlig i Radius, der leverer strøm til Dragør.
»Vi regner løbende på udviklingen i antallet af varmepumper og inddrager det i vores prognoser. Skulle fjernvarmeplanen i kommunen falde, skal vi nok sørge for, at elnettet understøtter udviklingen i antallet af varmepumper. Og de nye varmepumper kommer ikke alle samme dag, så vi vil løbende overvåge nettets belastning. Hvis vi nærmer os den maksimale belastning på en transformerstation, så forstærker eller udbygger vi nettet, før kunderne vil opleve udfordringer. En varmepumpe i et typisk parcelhus bruger rundt regnet det samme som en elbil om året, og dem kommer der jo også rigtig mange af i disse år,« siger han.
Tjek din transformerstation
Han henviser til, at man kan få et overblik over, hvor meget strøm der bliver brugt i ens eget område – og hvor meget af elnettets kapacitet man allerede bruger – ved at gå ind på www.radiuselnet.dk/om-elnettet/dit-elnet.
På hjemmesiden kan man blandt andet se, at hvis man bor på Ahornvej, er man tilknyttet en transformerstation med 202 kunder. Her kan belastningen på elnettet øges med 35 procent, før en udbygning er nødvendig. På Badstuevælen er man 62 kunder koblet på den samme station, og her kan belastningen øges med 340 procent, før en udbygning er nødvendig. På Grusbakken skal man øge belastningen med 47 procent, før en udbygning er nødvendig. Og på Birkevej i Søvang skal man op på 69 procent mere.
Eksemplerne giver et billede af, at det er meget forskelligt, hvor meget strøm man bruger, og hvor meget mere kapacitet der er på nettet.
Det er dog meget sandsynligt, at et meget større antal varmepumper og elbiler i Dragør vil kræve både gravearbejde for at udskifte eller etablere nye strømkabler og bygge nye transformerstationer, lyder det fra Philip Olesen – selvom det er svært at forudsige det præcise omfang.
Ligesom at udrulle fjernvarmen kommer det også til at koste penge at fremtidssikre elnettet. Penge, der vil blive lagt på eltarifferne. Ifølge Philip Olesen er det dog – fordi der bliver flere om at betale – ikke noget, man kommer til at mærke som privat elkunde.
»Radius og søsternetselskabet Cerius har størstedelen af Østdanmark som forsyningsområde, og udviklingen i Dragør udspiller sig også mange andre steder. Man skal ikke som elkunde frygte, at tarifferne lige pludselig stiger af den årsag. For i takt med elektrificeringen kommer der nye kunder og mere forbrug, og det betyder, at der bliver flere om at betale den samlede regning til elnettet,« siger han.
Artiklen fortsætter efter billedet.

Elradiatorer vil også belaste
Brian Vad Mathiesen gør opmærksom på, at det aldrig vil være alle boliger i Dragør Kommune, der kan opvarmes med varmepumper. Men sikkert er det, at elnettet vil blive ekstra belastet, hvis fjernvarmen ikke bliver udrullet.
»Hele Dragør kan ikke komme på varmepumper, da de ældre boliger ikke kan isoleres tilstrækkeligt. Derfor vil det så være elvarme, man vil gå over på, og det vil i givet fald belaste elnettet endnu mere,« siger han.
Han minder også om, at hvis mange får varmepumper, skal man huske, at det elforbrug, varmepumperne har, stiger om vinteren – og ikke som med elbilerne over hele året. Derfor belaster varmeforbruget elnettet mere, da mange varmepumper skal benytte og belaste elnettet samme tid.
Solceller afhjælper ikke problemet
Flere og flere varmepumper bliver kombineret med solceller og anden grøn teknologi, men Brian Vad Mathiesen forklarer, at det ikke vil nedsætte behovet for at udbygge elnettet, hvis mange Dragør-borgere skifter over på varmepumper.
»Solceller producerer primært strøm om sommeren, og varmepumperne bruges primært om vinteren. Derfor hjælper det hverken elnettet eller den pris, man skal betale for hver del,« siger han og understreger, at man selvfølgelig kan vælge solceller, hvis man har økonomi og plads til det.
Men man skal ikke tro, at man kan nedbringe sin belastning på elnettet eller strømprisen for en varmepumpe betragteligt ved at koble solceller på varmepumper. For strømmen til en varmepumpe har man brug for, uanset om solen skinner eller ej (mest når den ikke gør) – og uanset hvor stor belastningen i forvejen er på elnettet (oftest har man brug for strøm på de samme tidspunkter som alle andre).