SeniorBo har nu planen klar

En ny samarbejdsaftale baner vejen for seniorboliger på en mindre del af Engvejsarealet, hvis politikerne er klar: »Kommunen skal ikke have penge op af lommen,« siger formand Nina Nørgaard.

Det politiske tovtrækkeri om et nyt seniorbofællesskab i Dragør kan snart være forbi. I hvert fald har foreningen bag, SeniorBo, indgået en formel samarbejdsaftale med en række aktører, der kan få projektet til at blive til virkelighed.

Der er ved at blive udformet en plan for finansiering og nogle tegninger af et konkret projekt, som skal fremlægges i september.

Bygherrerådgiver Kuben Management har været meget interesseret i de tanker, som SeniorBo har fremlagt for et seniorbofællesskab i Dragør, og det har ført to nye samarbejdspartnere med sig:

»Kuben banede vej for et meget spændende samarbejde med netop Kuben, arkitektfirmaet Front, boligselskabet VIBO og SeniorBo. Vi har indgået en aftale om at udvikle byggeriet af et seniorbofællesskab, som gerne skulle ligge på Strandjægervej 31b,« fortæller formanden for Dragør SeniorBo, Nina Nørgaard, til Dragør Nyt.

Helt konkret har VIBO fundet 50.000 kroner til at få udviklet arkitekttegningerne hos Front, ligesom Kuben Management har lagt en del arbejdstimer i at lave beregninger. Det har nu ført til samarbejdsaftalen og en hensigtserklæring om finansiering af projektet, hvis det kan blive godkendt af Dragørs politikere.

Artiklen fortsætter efter billedet.

Engvejsarealet. SeniorBo planer for byggeri af seniorbofælleskab. Kortdata: GeoDanmark – CC BY 4.0 – dataforsyningen.dk
Hvis SeniorBos forslag til et seniorbofællesskab bliver til virkelighed, skal boligerne ligge på Strandjægervej 31b. Det er grunden, der er markeret med gult. Kortdata: GeoDanmark – CC BY 4.0 – dataforsyningen.dk

Boliger med vægt på fællesskabet

Det nye forslag til et seniorbofællesskab tæller 22 til 24 ældreboliger hvoraf to til fire vil kunne anvendes af beboere med handicap og behov for hjælp. Men alle boligerne skal fremtidssikres med henblik på, at beboere kan få en funktionsnedsættelse, understreger Nina Nørgaard.

Planen rummer bebyggelse i to etager, og de enkelte boliger vil være 70–80 kvadratmeter.

»Det er jo en lille grund på 3.200 kvadratmeter, og der skal også være plads til fællesareal og et fælles hus. Vi håber også på et væksthus og en bebyggelsesprocent på 60 procent,« forklarer Nina Nørgaard.

Generelt er fællesskab og fællesarealer vigtigt for projektet, for det er erfaringen fra andre lignede bofællesskaber, at fællesarealerne bliver brugt rigtigt meget.

»Vi prioriterer de fælles områder meget højt, og derfor bliver lejlighederne små. Det er noget, vi har lært af Realdania: bo småt, lev stort,« siger Nina Nørgaard.

Finansieringsmodellen på plads

Dragør Nyt har set de foreløbige beregninger, der viser, at byggeriet af de nye boliger vil koste omkring 63 millioner kroner – men beløbet kan ændre sig en del gange frem mod det fremtidige projekt.

Finansieringen foreslår, at partnerskabet skal findes via loven om nybyggeri af almene boliger, hvor grunden ikke kommer i frit salg til højestbydende.

Loven skitserer, at kommunen skal lægge ti procent, boligselskabet lægger 88 procent, og beboerindskud vil dække de sidste to procent som indskud i det selskab, der vil skulle bygge og drive den almennyttige boligforening, som vil udleje boligerne.

De penge, som kommunen vil få for at sælge grunden, svarer ifølge foreløbige beregninger nogenlunde til det, som kommunen skal skyde ind i byggeriet – med en margen på en million, der kan svinge i begge retninger.

Artiklen fortsætter efter billedet.

Nina Nørgaard er formand for SeniorBo i Dragør, der nu har fundet en model for at finansiere drømmen om et seniorbofællesskab i kommunen. Arkivfoto.

»Vi ser det faktisk lidt som en gave til Dragør Kommune, at vi har udviklet et færdigt projekt, og at vi kan lave Dragørs første seniorbofællesskab, uden at kommunen skal have penge op af lommen. Men de skal selvfølgelig gå med til at sælge os grunden på nogle bestemte betingelser,« lyder det fra Nina Nørgaard.

De fremtidige beboere vil kunne se frem til en månedlig husleje på omkring 10.000 kroner eksklusive forbrug.

Der skal være politisk forankring

Selvom kommunen på papiret ikke skal have penge op af lommen for at gøre idéen om et seniorbofællesskab i Dragør til virkelighed, kan der alligevel være knaster på vejen.

For det første kan kommunen potentielt set tjene flere penge på at sælge grunden til private ejerboliger frem for til SeniorBos almene boliger.

Desuden kan finansieringen af byggeriet med provenuet for salget forbedre kommunens egenkapital, men det er ikke penge, der kan omsættes til velfærd direkte, fordi de som udgangspunkt bliver indskudt i det nye boligselskab for boligerne. Kommunen kan selvfølgelig også låne til indskuddet i byggeriet og beholde provenuet i kommunekassen, men så står kommunen med et nyt lån med renter, der skal betales af.

Derfor har SeniorBo og deres nye partnere besluttet at afholde et stort borgermøde onsdag den 3. september, hvor de fremlægger både finansieringsmodel og nye arkitekttegninger, som er i gang med at blive tegnet. Her er politikerne også inviteret.

»Det er klart, at vi kan jo ikke bare gå i gang med at bygge noget som helst. Vi er i kontakt med forvaltningen og borgmesteren, så arkitekterne kan diskutere, om det her kan lade sig gøre, og hvad der i øvrigt ligger af planer for området. Og så skal der selvfølgelig være en politisk forankring, som vi fortsat arbejder på,«  siger Nina Nørgaard.

Drømmen om en konstitueringsaftale

Som Dragør Nyt tidligere har skrevet, er der bred politisk interesse i at bygge et seniorbofællesskab i kommunen, men der har været en del uenigheder – både om byggeriets placering, og hvem der skal finansiere det.

Nu håber SeniorBo, at deres finansieringsmodel kan løse de sidste politiske knuder. Men måske først efter kommunalvalget.

»Vi vil selvfølgelig lægge pres på, for at projektet kommer med i en konstitueringsaftale. Det er klart,« siger Nina Nørgaard.  

Fik du læst?