Dragør Marked er også en historie om mennesker

Dragør Marked er hundredvis af Dragør-borgere, der kører i radiobiler, spiser glaserede æbler og gør gode loppekøb. Men det er også erfarne kræmmere, stadeholdere og tivolifolk, som har gjort det til en livsstil at rejse rundt og sælge ting, mad og forlystelser – og ikke mindst: tale med folk. Mød nogle af dem her.

Dragør Marked er andet end de sjove forlystelser, snak med venner og familie fra byen, man møder, og muligheden for et godt køb. Det er også historien om en stor flok mennesker, der har gjort det til en livsstil at drage på markeder landet rundt gennem hele sæsonen, der kører fra cirka april til september. Og flere af dem, Dragør Nyt mødte, har gjort det i 30 år og været med i Dragør hvert år siden 1999, hvor det første Dragør Marked blev afholdt.

Artiklen fortsætter efter billedet.

Ib Andersen er ikke en smart i en fart-sælger. Han er en rolig handelsmand, der altid er god for en hyggelig snak og en fornuftig handel. Uanset om det drejer sig om de kreaturer, han har solgt i mange år, eller tæpperne, han har rejst land og rige rundt med på markeder i omkring 30 år. Foto: Kirsten Marie Juel Jensen.

Solgt tæpper i 30 år

Det gælder blandt andre Ib Andersen, der startede Broløs Tæppehandel for omkring 30 år siden og har kørt rundt med lastbilen fyldt med tæpper hver sommer siden. Ofte med sønnen Thomas Andersen, som også denne gang er taget med på Dragør Marked.

Til hverdag er det landbrug og salg af kreaturer til slagtning, de tjener penge på, men når sommeren banker på, trækker markederne. Det er her, de sælger tæpperne, som de henter hjem fra Belgien. De har aldrig haft et ønske om at have en tæppebutik. Nej, det er livet og salget på markederne, som er det sjove.

»Vi gør det da kun for de her,« fortæller Thomas Andersen med et grin, mens han gnider to fingre mod hinanden. Det er dog tydeligt, at det ikke bare er pengene, der driver værket, selvom de som stoute jyder fra Broløs ved Mariager godt kan lide at lave en god handel.

»Vi får jo snakket med en masse folk. Det kan jeg lide. Jeg husker den første gang, vi kørte til Belgien for at købe tæpper og tog dem med hjem og solgte dem. Det skulle prøves. Og nu har det grebet om sig,« siger Ib Andersen.

Han fortæller, at de lige nu sælger flest fladvævede tæpper, men at kelimtæpperne med orientalske mønstre, som de startede med at sælge, også er blevet moderne igen. Når man har store tæpper hængt op og bredt ud over et større areal, krydser man fingre for solskin alle markedsdagene.

»Men kommer der en byge, kan vi ret hurtigt dække tæpperne med presenninger. Men det hele er da sjovest, når vejret er godt,« lyder det fra Thomas Andersen.

Louise fra Ewa’s Specialiteter fortæller, at de sælger sækkevis af flæskesvær på Dragør Marked. Foto: Kirsten Marie Juel Jensen.

Sækkevis af flæskesvær

Ewa’s Specialiteter – en slagterforretning på hjul, der kører ud fra Dyvelslyst Specialiteter i Kirke Såby – har også mange markedsår på bagen. Ejeren Jan har været med på Dragør Marked siden første gang i 1999 og kører i øvrigt rundt på markeder over hele Sjælland sommeren igennem. Særligt er de kendte for deres flæskesvær, som sælges i sækkevis på de fire dage, Dragør Marked løber over. Hvor mange vil de dog ikke ud med.

»Vi sælge mange sække,« smiler Louise, der forsøger at holde trit med den voksende kø, som ud over flæskesvær også bliver tiltrukket af de mange pølser og frikadeller og det særlige fars dag-tilbud med både gammelost, spegepølser og flæskesvær.

»Det er en forretningshemmelighed,« griner Jan samstemmende.

Han er selvfølgelig glad for kunderne og elsker Dragør Marked, som for ham afløste besøg på Ullerup Marked. Og så er der de helt særlige kunder, man aldrig glemmer.

»Der var en lokal, der boede heroppe bagved, som kom forbi med en trillebør og fyldte den med varer,« fortæller Jan. Og det var ikke flæskesvær det hele.

Elsker livet på landevejen

Jimmy, der passer skydeteltet (som egentlig er en vogn) og er en del af Tivoliland, hvor han også er fast chauffør, er med på Dragør Marked for første gang. Han er dog en meget erfaren tivolimand og når gerne 20–35 markeder på en sæson sammen med Tivoliland. Fra september til april bor han til gengæld i Kenya.

»På den måde har jeg sommer hele året. Jeg elsker livet i Kenya, men jeg elsker også at komme hjem og være dansker igen for en periode – og ikke mindst at møde så mange dejlige mennesker hvert år,« forklarer Jimmy.

Han oplever, at der er forskel på hvert eneste marked. Dragør Marked er også helt sit eget. Men det skyldes menneskerne. Hvert sted har ligesom sin egen stemning og sin egen type møder med mennesker.

»Jeg elsker det her liv med både at møde forskellige mennesker og at flytte meget rundt. Og jeg kan lide at have ansvaret for skydeteltet, hvor der er den her nostalgiske stemning, som mange kommer efter. Om dagen er det mest børnefamilierne, og om aftenen kommer alle de her jeg-kan-det-hele-typer og skal vise sig for kammeraterne,« fortæller han med et grin.

Han elsker at snakke med dem alle, for alle er der – ligesom ham selv – for at hygge sig.

Som så mange andre håber han dog på så lidt regnvejr som muligt. Ikke mindst når alle tivoliforlystelserne skal pakkes sammen og køres væk.

»Sidste år regnede det så meget, at jeg fra de andre har hørt, at de kørte fast. Radiobilerne er jo vores længste forlystelse på 24 meter, og så vejer den 35 tons. Det er altså en ordentlig krabat at få herfra, og så duer det ikke med mudder,« forklarer Jimmy.

Se flere stemningsbilleder fra Dragør Marked herunder.

Dragør Marked fortsætter til på søndag

Du kan sagtens nå at kigge forbi det traditionsrige Dragør Marked, der åbner klokken 10 lørdag og søndag og først lukker søndag aften klokken 22.30.

Fik du læst?