
Uanset alder, parti og baggrund har spidskandidaterne til kommunalvalget 2025 særligt en ting til fælles: De drømmer om at gøre en forskel lige her, hvor de bor.
Dragør Nyt har talt med nogle af dem, der ikke har siddet i kommunalbestyrelsen den seneste periode, eller som er nye som nummer ét på listen.
Ham, der ikke vil være sur på Facebook
Det gælder blandt andet 48-årige Henrik Kjærsvold-Niclasen, der havde været medlem af et politisk parti i næsten 15 år, inden han i 2021 besluttede sig for at stille op til kommunalvalget for Venstre. Her blev han valgt ind i kommunalbestyrelsen i Dragør, hvor han har siddet i næsten fire år. Og han er klar til fire år mere – nu som Venstres spidskandidat.
»At blive aktiv i politik var ikke noget, jeg havde tænkt mig. Lønnen er for lav, og de er for sure på Facebook, sagde jeg altid til min kone, når hun spurgte. Men så blev jeg valgt ind i skolebestyrelsen på Nordstrandskolen og kunne lide det. Og så tænkte jeg, at jeg havde tre muligheder: Jeg kunne fortsætte med at være en del af det tavse flertal, jeg kunne sætte mig til tasterne og være sur på Facebook, eller også kunne jeg stille op og se, om jeg ikke kunne gøre en positiv forskel for børn og unge. Og så valgte jeg det sidste,« forklarer Henrik Kjærsvold-Niclasen.
Med fuldtidsjob og far til tre piger på otte, ti og 13 år mangler han ellers ikke noget at tage sig til. Godt nok må han løbe stærkt, og godt nok har han måttet sige farvel til sin store fritidsinteresse som fodbolddommer, men han har været glad for at være en del af kommunalbestyrelsen, er stolt over de ting, han har været med til, og han har lyst til at være med til at gøre endnu mere.
»Der er ingen tvivl om, hvordan min prioritering er. Min familie, mit arbejde og så politik. Men politik drager, og jeg synes, at det er enormt spændende at være med til at forme og udvikle mit lokalsamfund,« lyder det fra Henrik Kjærsvold-Niclasen.

Den gamle cirkushest
Morten Dreyer, der til kommunalvalget stiller op som spidskandidat for Dansk Folkeparti, oplever også politik som meget dragende. Det kan man dog næsten også gætte, eftersom han har siddet i kommunalbestyrelsen to gange på 12 år – blot med en pause og et partiskift indimellem – og fordi han er en ivrig læserbrevsskribent og elsker at blande sig i debatten.
»Jeg er jo en gammel cirkushest og kan lugte savsmuldet. Politik har altid interesseret mig. Hvis man giver op, hvilke fjolser skal så drive det?« siger han med et stort smil og hentyder til, at han med sine 76 år har prøvet det meste inden for politik, men alligevel altid har lyst til mere, altid har lyst til at blande sig.

Den 79-årige provo
Alderspræsident bliver han dog ikke til kommunalvalget 2025, for Radikale Venstres spidskandidat Else Lykke Madsen har ramt de 79 år. Ikke at man lægger mærke til det, sådan som hun springer rundt mellem heste og frugttræer på Langhøigaard, som hun har gjort det i rigtig mange år. Meningerne og energien kører stadig på højt blus, men faktisk gik hun først ind i polititik, da hun gik på pension som 60-årig efter en lang karriere inden for bankverdenen.
»Jeg har altid været drevet af at kæmpe imod uretfærdighed. Jeg har også gerne villet vise, at kvinder i dag selv ved, hvad de er værd. Jeg har aldrig følt, at jeg har mødt en masse barrierer – hverken som leder eller i politik – men jeg har også taget de muligheder og udfordringer, der bød sig. Det var nok også det, der fik mig i gang. Jeg blev skubbet lidt, ligesom jeg har skubbet på andre kvinder,« fortæller Else Lykke Madsen.
Da hun stillede op til kommunalvalget i Dragør første gang i 2005, var det i øvrigt også af en helt konkret årsag:
»Jeg følte mig sikker på, at jeg kunne hjælpe til med at rette op på økonomien i Dragør, som jo ikke så for godt ud på det tidspunkt,« siger Else Lykke Madsen.
Faktisk har hun stillet op for Radikale Venstre til alle kommunalvalg siden da – dog kun som nummer ét den første gang. Og hun har huset rigtig mange politiske møder. Men hun er aldrig blevet valgt ind, fordi Radikale Venstre ikke har samlet tilstrækkeligt med stemmer til et mandat. Men i år håber hun, at der er en chance. Og selvom hun egentlig hellere ville have haft andre til at stå øverst på listen, er hendes spidskandidatur absolut helhjertet. Hun kan ikke gøre noget halvt.
»Jeg har nok altid gået mod strømmen og kan ikke lade være med at sige min mening,« griner hun.

Hende, der elsker valgkampen, dialogen, debatten
En anden spidskandidat, der heller ikke har været valgt ind i kommunalbestyrelsen før, men som troligt bliver ved med at stille op, er 59-årige Anne Grønlund. Hun stiller op med sit eget parti, Anne Grønlund-listen, for tredje gang, og derudover har hun tidligere stillet op for Radikale Venstre til kommunalvalget to gange.
»Jeg kan lide at blande mig, og jeg mener, at vi har en forpligtelse til at prøve at påvirke vores samfund i den rigtige retning. Egentlig er jeg genert og introvert, men det skal ikke ødelægge det behov, jeg har for at prøve at påvirke det samfund, jeg er en del af. Jeg får energi af at være i politik,« fortæller hun.
Selvom hun håber på at blive valgt ind, er valgkampen næsten det vigtigste for hende. Den giver nemlig mulighed for at debattere, komme i dialog med folk og blive udfordret på holdninger og værdier. Noget, hun ville ønske, at mange flere unge også havde lyst til.
»Jeg er ked af, at meget få unge går ind i politik, og jeg tror, at det er, fordi vi kun hører de dårlige historier. Men jeg har kun oplevet gode ting – også i forhold til dem, man er rygende uenige med. Det handler altid om at mødes ansigt til ansigt – især med dem, man er mest uenige med. Man bliver udfordret på sine holdninger, og man vokser uanset hvad. Jeg kan kun anbefale det,« siger Anne Grønlund.