Fjernvarme til Dragør

Alle husstande i Dragør vil inden nytår modtage et brev fra kommunen, der orienterer om muligheden for at tilslutte sig fjernvarme

Af Birgit Buddegård

Fjernvarmen er på vej til Dragør. Det oplyste kommunen for 14 dage siden efter at have undersøgt mulighederne i et tæt samarbejde med Tårnby Kommune, Tårnby Forsyning, HOFOR og Centralkommunernes Transmissionsselskab (CTR). 

Og der skal træffes hurtige beslutninger, da Energistyrelsen har udsendt et cirkulære, der blandt andet indebærer, at landets kommuner i indeværende år skal gennemføre en planlægning for omlægning til grøn varme i de områder, der i dag anvender gas til opvarmning.

Klima-, By- og Erhvervsudvalget drøftede derfor på sit møde i sidste uge udrulning af fjernvarme i Dragør og anbefaler, at administrationen bemyndiges til at sende forslag til varmeplan i offentlig høring med henblik på, at kommunalbestyrelsen kan godkende den på sit møde torsdag den 15. december i år. 

Herefter vil alle husstande i Dragør inden nytår modtage et brev, der orienterer om muligheden for at tilslutte sig fjernvarme, eller om de alternativt skal have en individuel varmekilde såsom for eksempel varmepumpe eller jordvarmeanlæg. 

Forventningen er, at de tætte byområder i fremtiden kan få fjernvarme, mens boliger i det åbne land, hvor der er langt mellem husene, vil skulle søge kommunen om tilladelse til at opsætte en individuel varmekilde.

Af brevet vil det også fremgå, om borgerne selv skal gøre noget, hvad tidsperspektiver er, og hvad det formodes at koste.

Prisen for fjernvarme

Borgmester Kenneth Gøtterup, C, fortæller til Dragør Nyt, at der p.t. er mulighed for, at Dragør Kommune kan få fjernvarme på samme vilkår, som de øvrige medlemmer af CTR. 

»Det vil sige til puljepris og med fjernvarme til reduceret pris i fem år for at forbedre det lokale fjernvarmeselskabs økonomiske muligheder i forbindelse med udrulning,« uddyber borgmesteren, der kalder det en positiv udvikling, der betyder, at Dragør så følger udviklingen sammen med andre kommuner.

Fjernvarme til Søvang

Søvang er inkluderet i varmeplanen, og Søvangs husstande vil derfor også modtage tilbud om at tilslutte sig fjernvarme. 

Kenneth Gøtterup forklarer, at når Søvang ikke oprindeligt var inkluderet, var det, fordi man ikke vurderede, at det ville være samfundsøkonomisk forsvarligt. Blandt andet på grund af afstanden til Søvang, og at mange i Søvang har varmepumper. 

»Det blev gudskelov ændret af ministeren, så vi kan se bort fra det samfundsøkonomiske,« lyder det fra borgmesteren, der fortæller, at det betyder en merpris for den kommende fjernvarme i Dragør på cirka 1,9% at få Søvang med.

»Det vurderer vi til at være lidt i forhold til at sikre så mange boliger,« konstaterer Kenneth Gøtterup, der tilføjer, at selvom mange har varme-pumper, er flere formentlig gamle, og det er hans håb, at mange i Søvang vil gå med over på fjernvarmen.

Formand for Klima-, By- og Erhvervsudvalget Helle Barth, V, har tidligere givet udtryk for at være særligt glad for, at Søvang er inkluderet. 

»Det er et mindre, men i Dragør-regi stort boligkvarter med mange almindelige familier,« lød det fra Helle Barth.

Fjernvarme – hvorfra

CTR er ikke afhængig af en enkelt energikilde, men køber varmen af blandt andet forbrændingsanstalterne. 

De køber den, hvor den er billigst, fortæller borgmesteren, men regeringen og Folketinget har besluttet at udfase gas til boligopvarmning, så der vil ikke blive anvendt gas. 

Varmeværkerne, som for eksempel Amager Ressourcecenter (ARC) må heller ikke lave biogasanlæg, fortæller borgmesteren, der understreger, at det er varmen fra varmeværkerne, der vil blive anvendt.

Glad og tilfreds – og lidt bekymret

Borgmester Kenneth Gøtterup er meget glad og tilfreds med, at det ser ud til, at det lykkes med at få fjernvarme til Dragør. Og han er sikker på, der bliver fundet en god og konstruktiv løsning i det videre arbejde med at etablere et fjernvarmeselskab.Men han er også alvorligt bekymret for, om kommunen kan fastholde borgerne til at melde sig til fjernvarmen.

»Hvis ikke priserne falder på naturgas, eller den til enhver tid siddende regering etablerer nogle ordentlige incitamentsstrukturer for at melde sig til, er det min bekymring, at borgerne vælger alternative løsninger,« siger borgmesteren og tilføjer:

»Det kan man ikke fortænke nogle i, men jo flere der gør det, jo sværere bliver det at etablere den fælles løsning. Og så står vi tilbage med en endnu sværere situation.«

Borgmesteren håber derfor, at mange borgere vil møde op til det borgermøde, som kommunen afholder i dette efterår, så situationen bliver drøftet så godt som muligt.

Erhvervsmæssig affotografering af Dragør Nyts annoncer og tekst er ikke tilladt.
© Copyright 2015–2024 Dragør Nyt.
Forbehold for trykfejl.

Hjemmesiden er lavet af Starco Grafisk