Fokus på en virksomhed i Dragør:

Dragør Baadeværft 

Virksomheden blev etableret tilbage i 1912, og den -nuværende ejer og mester, Dirch Petersen, er tredje generation på værftet. Dragør -Baadeværft er i dag beliggende yderst på havnen og kan tilbyde alt, hvad der -forventes af et moderne værft

Dirch Petersen er tredje generation på Dragør Baadeværft. Foto: Hans Jacob Sørensen.
Dirch Petersen er tredje generation på Dragør Baadeværft. Foto: Hans Jacob Sørensen.

Af Birgit Buddegård

Dirch Petersen modtager Dragør Nyt i en ene af de to haller, der udgør Dragør Baadeværft yderst på havnen, og viser både glad og stolt rundt.

Udflytningen af værftet fra inderhavnen til ud på spidsen har skabt en stor og god arbejdsplads, hvor værftet kan tilbyde alt inden for både.

Ikke mindst den 1.000 kvadratmeter store frostfri hal til vinteropbevaring er populær hos sejlerfolket – der er faktisk ventelist til vinteropbevaring, fortæller Dirch Petersen.

De fleste, der får deres båd opbevaret, køber masseydelser, som Dirch Petersen kalder det. Det indbefatter blandt andet motorservice og øvrig vedligeholdelse samt klargøring – og det giver god beskæftigelse på værftet.

Medarbejderne

Ud af de 18 ansatte på værftet er de seks lærlinge – en ny lærling er faktisk startet dagen før. 

Netop uddannelsen af lærlinge ligger Dirch Petersen meget på sinde, og han har kæmpet for lettere adgang til uddannelsen også for unge, der for eksempel har haft det svært i skolesystemet på grund af ordblindhed. 

På værftet uddannes både bådebyggere og bådmekanikere. 

Ud over solid faglig oplæring gør Dirch Petersen også meget ud af at skabe et stærkt fællesskab på arbejdspladsen, der blandt andet inkluderer ture til bådmesser i udlandet og ugentlige motionstimer. 

For den særlige indsats modtog Dirch Petersen sidst i april måned DI Hovedstadens -Lærepladspris 2022, og det var en stor glæde – ikke kun for Dirch Petersen selv, men for personalet som helhed, der er glade og stolte over deres arbejdsplads. 

Og det er ikke den eneste gode historie, fortæller Dirch Petersens, der for fire år siden fik en flygtning fra Eritrea i et toårigt integrationsforløb. Han er nu på værftet på fjerde år og er glad, beretter Dirch Petersen, der med egne ord er megaglad for medarbejderen. En win-win-situation, kalder han det. 

På Dragør Baadeværft er der trygge rammer.

»Vi bruger så megen tid her, så det skal være en fornøjelse at være her,« konstaterer han roligt.

Udflytningen

Ved overrækkelsen af lærlingeprisen fortalte borgmester Kenneth Gøtterup, at han på grund af det lange seje træk med udflytningen af værftet undervejs havde været bekymret for, om Dirch Petersen mistede modet og valgte at flytte værftet til en anden havneby.

Og Dirch Petersen indrømmer, at han havde haft tanken, men som tredjegenerations mester på Dragør Baadeværft, har han naturligvis en stor veneration for Dragør.

Et værft i dag er nødt til at have en vis størrelse, konstaterer Dirch Petersen og fortæller, at da den gamle hal i inderhavnen blev bygget i 1970’erne, var et 30 fod skib stort – i dag er de fleste både langt, langt større.

Værftet kan nu tage de større både – vi har altid formået at lave godt arbejde, siger Dirch Petersen, men der manglede kapacitet. Mange både er i dag plus 40 fod, og sidste år havde de en 65 fod stor båd på værft.

Værftets nye hal har plads til både flere og større både. Foto: Hans Jacob Sørensen.
Værftets nye hal har plads til både flere og større både. Foto: Hans Jacob Sørensen.

Det var en stor forandring at være flyttet ud, fortæller Dirch Petersen – her er bedre plads til både – og mindre turisme, hvad der giver mere arbejdsro. Han er glad for det nye værft, der er mere tidssvarende, men han indrømmer gerne, at det var vemodigt de sidste dage på det gamle værft, hvor hans farfar, far og ham selv har haft sit daglige virke siden 1912.

Men hans far er glad – han trækker dog ikke længere i arbejdstøjet, men kigger forbi indimellem.

Dirch Petersen har en drøm om at få en tredje hal på sigt – den er sendt i projekt.

Nye sejlere

Der kommer mange nye sejlere til, og Dirch Petersen har bemærket, at mange unge ofte har deleøkonomi og ofte er flere om én båd.

Værftet har også gode relationer til forsikringsselskaberne – og Tivoli er fast kunde, hvorfor man ikke sjældent kan se de små både fra »Minerne« stå på havnen.

Forsikringsafgift

Dirch Petersen sidder i Skibs- og Bådebyggeriernes bestyrelse. Her arbejder man blandt andet for at få afskaffet afgiften på kaskoforsikringer for lystfartøjer.

Dirch Petersen fortæller, at afgiften medfører, at de dyreste både udflager til Sverige eller Tyskland for vinteropbevaring, hvor de så også får udført service m.m. Så sparer de noget af afgiften, men de danske værfter går glip af arbejdet, og den danske stat mister indtægter i skat og moms.

Positive takter

Dirch Petersen siger, han var glad for borgmesterens bemærkning, men at han nu ser fremad. Det er også hans oplevelse som erhvervsdrivende, at de handler lidt hurtigere i kommunen nu.

Han synes også, havnen er inde i en positiv udviklingen, hvad angår havneadministrationen. Dirch Petersen roser den nu tidligere havnefoged for at få ting til at ske. Han var en god samarbejdspartner for værftet, siger han.

I øjeblikket er der ingen havnefoged, men den nye tiltræder til juni, fortæller Dirch Petersen.

Der arbejdes meget på værftet, men der er også tid til en fritidsinteresse. Når det overhovedet er muligt, deltager jeg i tirsdagens kapsejlads, fortæller Dirch Petersen med et smil.

Erhvervsmæssig affotografering af Dragør Nyts annoncer og tekst er ikke tilladt.
© Copyright 2015–2024 Dragør Nyt.
Forbehold for trykfejl.

Hjemmesiden er lavet af Starco Grafisk