Amagermuseets frivillige mødes hver mandag, hvor de blandt andet hjælper til i arbejdet med vedligeholdelse af de to museumsgårde. Foto: TorbenStender.
Amagermuseets frivillige mødes hver mandag, hvor de blandt andet hjælper til i arbejdet med vedligeholdelse af de to museumsgårde. Foto: TorbenStender.

Hvis hver dag bare var en mandag!

»På Amagermuseet er mandag altid en god dag,« siger museumsleder Søren Mentz, med hentydning til, at en række frivillige hver mandag mødes for at passe haven og gå til hånde med forskellige gøremål. 

»Urtehaven er det vigtigste,« tilføjer han. 

De frivillige holder nemlig amagerbrugets traditioner i hævd og dyrker de klassiske grøntsager, som hollænderbønderne for mere end femhunderede år siden introducerede lokalsamfundet for. 

Når sommerferien kommer, indgår nyttehaven i museets formidling. 

»Det er ikke alle storbysbørn, der ved, hvordan toppen af en kartoffelplante ser ud, og når Niels eller Flemming hjælper med at grave kartoflerne op, så er det en lærerig oplevelse,« siger Søren Mentz med et smil.

Ud over grøntsager, krydderurter og bær er Amagermuseets have også kendt for sine smukke dahliablomster.

Dengang amagerbruget forsvandt, eksperimenterede landmændene med blomsterproduktion. Der har været tulipanmarker, men dahlia var også almindelige herude, og der blev fremavlet forskellige sorter, forklarer Søren Mentz.

Når der regner, eller hvis knæene driller, laver de frivillige hjemmelavet sennep, marmelade, syltede grønne tomater og andre mormorspecialiteter, som siden sættes til salg i museumsbutikken.

Mange af museets frivillige har boet på Amager en stor del af deres liv og er som sådan med til at inkarnere lokalhistorien.

»De kan lave den helt rigtige punch til fastelavn og slagte en høne til efterårsferien,« siger musemslederen, og slutter:

»Amagermuseet formidler historie, mens de frivillige bygger bro mellem fortid og nutid. Sammen skaber vi museets fremtid. Hvis hver dag bare var en mandag!«

 

Foto: TorbenStender.
Foto: TorbenStender.

Erhvervsmæssig affotografering af Dragør Nyts annoncer og tekst er ikke tilladt.
© Copyright 2015–2021 Dragør Nyt.
Forbehold for trykfejl.

Hjemmesiden er lavet af Starco Grafisk