En ny udstilling på Amagermuseet tager form og vil stå klar til åbning i juni – museerne åbner i næste uge. Foto: TorbenStender.
En ny udstilling på Amagermuseet tager form og vil stå klar til åbning i juni – museerne åbner i næste uge. Foto: TorbenStender.
Et podieelement på vej ind i den gamle gård. Foto: TorbenStender.
Et podieelement på vej ind i den gamle gård. Foto: TorbenStender.

Jubilæumsudstilling

En ny udstilling på Amagermuseet tager form og vil stå klar til åbning i juni – museerne åbner i næste uge

I 2021 er det 500 år siden, de hollandske bønder slog sig ned på Amager og gjorde øen til Københavns spisekammer. 

Mens den store fejring af jubilæet måske udskydes til 2022 på grund af covid-19, så er Amagermuseet i fuld gang med at lægge sidste hånd på en jubilæumsudstilling, som åbnes i begyndelsen af juni.

En lang proces

»Uanset corona, så markerer Museum Amager 500-året for den hollandsk

Planerne konsulteres, efterhånden som udstillingen opbygges. Foto: TorbenStender.
Planerne konsulteres, efterhånden som udstillingen opbygges. Foto: TorbenStender.

e indvandring til Amager,« siger museumsleder Søren Mentz, som har arbejdet på udstillingen i snart et år.

»Det begyndte med istandsættelsen af udstillingslokalerne på den gamle museumsgård sidste år, og så har vi fundet genstande og sat dem i stand,« lyder det fra museumslederen.

Museet samarbejder med udstillingsarkitekterne Stine og Matilde Friese.

»Stine Friese har også stået for indretningen på Dragør Museum og er nærmest blevet adopteret af museet,« siger Søren Mentz med et smil.

Om den kommende udstilling beskriver Stine og Matilde Frise med entusiasme, hvordan de med deres originale udstillingsdesign har forsøgt at skabe en moderne ramme omkring Amagermuseets samlinger, som kaster nyt lys over genstandene og præsenterer dem på en innovativ og sanselig måde – i samspil med de muligheder, der ligger i de historiske rammer, som bygningerne giver:

»Vi har arbejdet med materialer, som er i tråd med museets smukke, gamle bygninger, og så har vi arbejdet meget værknært, hvilket vil sige, at vi har taget udgangspunkt i genstandene og de historier, museet gerne vil fortælle med dem. Museets bygninger og genstande er helt unikke og besidder så mange stoflige kvaliteter, hvilket er det, vi gerne vil løfte frem,« fortæller Stine og Matilde Friese.

I samarbejde med snedker Frantz Osmark har de to udstillingsarkitekter fået fremstillet udstillingsmontrer i gråbejdset træ, sortglødet jern og malede overflader i farver, som spiller op mod de gamle bygninger.

»Som udstillingsarkitekter er vores vigtigste opgave altid at balancere udstillingsdesignet og genstandene, så vi understøtter genstandene frem for at overdøve dem. Det skulle jo helst ikke være sådan, at det kun er montrerne og inventaret, folk kigger på, når de besøger udstillingen,« lyder det fra de to glade kvinder, som i øvrigt er søstre.

Podiet klargøres. Foto: TorbenStender.
Podiet klargøres. Foto: TorbenStender.
Museumsinspektør Christian Aagaard indretter podiet med genstande. Foto: TorbenStender.
Museumsinspektør Christian Aagaard indretter podiet med genstande. Foto: TorbenStender.

Vedkommende udstiling

Udstillingsarkitekterne udtrykker håb om, at gæsterne, der besøger Amagermuseets nye udstillinger, vil kunne se og mærke, at de sammen med museets kuratorer har gjort sig umage med at præsentere og formidle genstandene på en måde, som gerne skal være vedkommende for gæster i dag.

Idéen er at skabe en rumlig fortælling, hvor alle mennesker kan få noget ud af at besøge udstillingen. Derfor formidles der både i form af tekst, lyd og billeder – og der er skabt flere siddepladser, så de besøgende har mulighed for at opholde sig i længere tid i udstillingen og dermed kan fordybe sig i materialet.

Et eksempel på de innovative løsninger, der er skabt i den nye udstilling, er en væg i rummet, som præsenterer Amagermuseets dragtsamling. Her har man skabt en transparant stålkonstruktion med indbyggede udstillingsmontrer, skilte med mere. I konstruktionen er der blevet indbygget en række gamle skuffer fra et møbel, som i mange år havde stået på museet med børnetøj i. Nu har man fået bragt skufferne frem, så folk kan se, hvad der er i dem, og museets fagkyndige har udvalgt nye beklædningsdele til skufferne.

»Sådan en idé med at genbruge gamle inventardele og indbygge dem i nye møbler ... man ved aldrig rigtig, om det fungerer, før man ser resultatet,« siger Stine og Matilde Friese. Når man træder ind i rummet, kan man imidlertid konstatere, at det heldigvis fungerer rigtig godt her i rummet. Der er blevet fremstillet nogle store fotostater med historiske fotos, hvor beklædningsdelene er i brug, og på den måde bindes alle elementerne i rummet sammen på en meget fin måde.

Udstillingsarkitekterne udtrykker afslutningsvis deres håb om, at det er lykkes at skabe en stemningsfuld udstilling, som gæsterne bliver glade for:

»Det skal helst være sådan, at der i en udstilling er mange lag at dykke ned i. Og væggen i dragtsamlingen er et godt eksempel på et sted i den nye udstilling her på Amagermuseet, hvor man kan fordybe sig – og hvor gæsterne forhåbentlig vil komme igen og igen – og opdage nye ting hver gang.«

Museerne åbner

I løbet af den kommende uge, uge 20, åbner museerne under Museum Amager op for den nye sæson. Der er fortsat mange restriktioner i samfundet, og man skal således blandt andet have coronapas for at få adgang til udstillingerne.

For turisterne i Dragør byder den kommende sæson på noget nyt, da det lille turistkontor ved siden af Dragør Museum i år afløses af et besøgscenter, der får til huse i pakhuset på Dragør Havn.

Erhvervsmæssig affotografering af Dragør Nyts annoncer og tekst er ikke tilladt.
© Copyright 2015–2024 Dragør Nyt.
Forbehold for trykfejl.

Hjemmesiden er lavet af Starco Grafisk