Der er godt fyldt op i Framehouse.
Der er godt fyldt op i Framehouse.
Aftenen giver også mulighed for at mingle og stille spørgsmål.
Aftenen giver også mulighed for at mingle og stille spørgsmål.

Karriereinspiration

9.-klasser besøger Framehouse og lærer om valg af karriere

Onsdag aften, den 25. januar, efter kontortid åbnede Framehouse dørene. Men gennemsnitsalderen var her noget lavere, end den plejer at være. Det var nemlig 9. årgang fra Store Magleby Skole, der var æresgæsterne til et arrangement, hvor lokale folk fra forskellige fagområder var mødt op for at fortælle om deres karrierer og stille sig til rådighed for elevernes spørgsmål.

Martin og Lene Kvist-Madsen, som ejer Framehouse, lagde ud med at servere sandwich for både de 25 erhvervsprofiler og de godt 60 fremmødte elever. Efter indtagelse af maden åbnede fremtidsforsker Anne Skare, som bor i byen og er ambassadør i Framehouse, aftenen med et oplæg om fremtidens arbejdsmarked.

Herefter fordelte eleverne sig i mindre grupper med en håndfuld voksne i hver. Eleverne havde på forhånd forberedt spørgsmål, de gerne ville have svar på. Det var store spørgsmål, som de færreste voksne tør stille hinanden: Er du tilfreds med din løn? Føler du dig stresset? Tror du, at du har valgt den rigtige karriere-vej?

Til slut var der mulighed for at mingle, og eleverne kunne tale med de professioner, de ikke havde været i gruppe med. Blandt erhvervsprofilerne kunne eleverne blandt andet møde en flyveleder, en sygeplejerske, en læge, en politimand, en podcaster, en håndværker, en journalist, en ingeniør, en fysioterapeut og en tandlæge. Der var også kendte profiler blandt gæsterne, for både Lene Espersen og Ebbe Sand var mødt op for at dele deres fortælling om livet som henholdsvis politiker og fodboldspiller.

Steen Nielsen, der er viceskoleleder på Store Magleby Skole, er glad for den positive respons, der kom fra eleverne i løbet af aftenen og de efterfølgende dage. Han glæder sig over samarbejdet mellem skole og erhvervsliv og håber, at det kan blive en fast del af karrierelæringsindsatsen.

Pilotprojekt

Aftenen var et pilotprojekt i samarbejde med Store Magleby Skole, men Lene Kvist-Madsen står klar til at gentage succesen for de andre skoler, og det gør netværket i Framehouse også.

Thorsten Elkjær er flyveleder og deltog for at støtte op om det lokale initiativ. Han fortæller, at der var en af de unge, der kom hen til ham med helt specifikke spørgsmål om, hvordan man bliver flyveleder. Her kunne han fortælle, hvordan man kommer ind på uddannelsen, og hvilke egenskaber, der er gode at have. De er blandt andet et stort overblik, høj stresstolerance og evnen til at træffe beslutninger.

Selv troede han egentlig, at han skulle være politibetjent eller ingeniør, men i dag er han den øverste operative chef for alle flyveledere.

Anne Skare åbner med et oplæg om fremtidens arbejdsmarked.
Anne Skare åbner med et oplæg om fremtidens arbejdsmarked.
Opdelt i grupper kan eleverne stille spørgsmål til de forskellige erhverv, der er repræsenteret.
Opdelt i grupper kan eleverne stille spørgsmål til de forskellige erhverv, der er repræsenteret.

»Man kan have mange forestillinger om, hvordan tingene skal være, men det vigtigste er, at man ender med at blive glad i sit arbejdsliv. Man skal følge sit hjerte, finde noget, der er sjovt, og så gør det ikke noget, at man gør sig lidt umage,« siger han.

Mangel på håndværkere

Anders Gehl Larsen var aftenens ene håndværker. Også han fik selskab af en flok unge mænd i aftenens sidste fase, hvor eleverne selv kunne opsøge dem, de gerne ville tale med. Han fortæller, at de, der kom over til ham, godt vidste, at det var håndværker, de gerne ville være, men at det virkede som om, at nogle af dem havde brug for lige at komme over og få bekræftet, at det var det rigtige at gøre.

Han vurderer, at det måske hænger sammen med, at færre unge ønsker at være håndværkere, og at det kan være svære at gøre noget andet, end flertallet. Men der kommer til at mangle håndværkere, fortæller Anders Gehl Larsen, og derfor håber han på, at flere vil vælge at gå den vej.

»Du bliver altså en langt dygtigere ingeniør, hvis du først har taget en uddannelse som håndværker,« siger han.

Anders Gehl Larsen fortæller, at mange har en forestilling om, at håndværkerbranchen og omgangstonen er hård, men selv mener han, at selvom håndværkere kan have en lidt grov jargon, så passer de godt på hinanden og har det sjovt sammen. Dette hæftede programvært Sofie Linde sig ved, da han var med i tv-programmet Linde på Langeland. Hun noterede sig her, at håndværkerne talte pænt om hinanden, men ikke til hinanden.

»Der er mange brancher, hvor det er omvendt,« siger Anders Gehl Larsen. Håndværkere har fået ry for at være hårde i filten, men sådan er det bestemt ikke alle steder.

Både Anders Gehl Larsen og Thorsten Elkjær er klar til at stille op til arrangementet igen, hvis det en dag skal gentages for eleverne på Nordstrandskolen eller Dragør Skole.

CL

Erhvervsmæssig affotografering af Dragør Nyts annoncer og tekst er ikke tilladt.
© Copyright 2015–2024 Dragør Nyt.
Forbehold for trykfejl.

Hjemmesiden er lavet af Starco Grafisk