Niels Corfitzens portræt af Hans Isbrandtsen. Foto: Thomas Mose.
Niels Corfitzens portræt af Hans Isbrandtsen. Foto: Thomas Mose.

Museum officielt indviet

Med afsløring af Niels Corfitzens portræt af Hans Isbrandtsen og taler uden publikum blev Dragør Museum torsdag den 10. september officielt indviet efter afsluttet ombygning

OPDATERET: Artiklen er opdateret den 17. september kl. 8.45. I opdateringer præciseres et citat fra formanden for Museum Amager, Carsten Dinesen Maass, hvor han i sin tale fortæller om ønsket om et museumstorv.

Coronapandemien fortsatte med at kaste sin skygge over Museum Amagers planlægning. Det, der skulle have været en festlig dag med afsløring af Niels Corfitzens maleri af den afdøde skibsreder Hans Isbrandtsen, blev i stedet for til et lukket arrangement, hvor kun talerne, kunstneren selv og dennes familie deltog. 

I bedste covid-19-stil blev alle taler og afsløringen dog filmet og lagt ud på de sociale medier. Som museumsleder Søren Mentz sagde i sin velkomsttale: »Det er første gang i museets historie, at en reception foregår på nettet.« (Videoen kan ses nederst på denne side, red.).

Borgmester Eik Dahl Bidstrup havde æren af at indvie Drag­ør Museum efter renoveringen. Foto: Thomas Mose.
Borgmester Eik Dahl Bidstrup havde æren af at indvie Drag­ør Museum efter renoveringen. Foto: Thomas Mose.

Officiel åbning

Efter Søren Mentz havde budt velkommen til arrangementet, holdt borgmester Eik Dahl Bidstrup tale.

Borgmesteren talte om, at han havde glædet sig til at få mulighed for at indviet det historiske hus på havnen.

»Dragør Museum har siden 1932 været et joint venture mellem Dragør Kommune, som ejer bygningen, og Museum Amager, der står for driften,« sagde Eik Dahl Bidstrup, der var glad for, at museet i dag står flot og gennemrenoveret. »Jeg er sikker på, at Dragør Museum vil inspirere i mange generationer – både blandt vores egne borgere og blandt de mange besøgende, som hvert år kommer og ser dette fantastiske sted,« lød det fra borgmesteren, inden han officielt indviede Dragør Museum.

Museum Amagers formand Carsten Dinesens Maass indledte sin talte med et citat fra Dr. Dich, der grundlagde museet: »Lad Dragør Museumsforening være en stor navnløs kreds – en hel by, der slutter kreds om sit museum.«

Formand for Museum Amager Carsten Dinesen Maass. Foto: Thomas Mose.
Formand for Museum Amager Carsten Dinesen Maass. Foto: Thomas Mose.

Efter et blik tilbage i fortiden fortsatte han til drømmene om fremtiden. »Dragør Museum er nu Museum Amagers flagskib på havnen,« sagde formanden og tilføjede, at museet sammen med Danmarks Lodmuseum fortæller historien om en rig søfartsby. »Vores næste mål er, at vi, når turistkontoret flytter i det gamle pakhus til næste år, får lavet et bytov herude i et samarbejde med Dragør Kommune – både til vores gæster og lokale beboere, hvor man kan se sammenhænget med byen og den gamle autentiske havn,« lød det fra Carsten Dinesens Maass, der pegede mod torvet foran Dragør Museums nye indgang, der nu rummer en parkeringsplads.

Efter at have takket en lang række mennesker, virksomheder og fonde, der har gjort renoveringen mulig, gav Carsten Dinesens Maass ordet til formanden for Dragør Museumsforening, Martin Hans Borg, hvis tale vi bringer i fuld udstrækning i forbindelse med denne artikel.

Museumsleder Søren Mentz, kunstner Niels Corfitzen, formand for Drag­ør Museumsforening Martin Hans Borg, borgmester Eik Dahl Bidstrup og formand for Museum Amager Carsten Dinesen Maass (set fra venstre) flankerer Museum Amagers nyerhvervelse. Foto: Thomas Mose.
Museumsleder Søren Mentz, kunstner Niels Corfitzen, formand for Drag­ør Museumsforening Martin Hans Borg, borgmester Eik Dahl Bidstrup og formand for Museum Amager Carsten Dinesen Maass (set fra venstre) flankerer Museum Amagers nyerhvervelse. Foto: Thomas Mose.

Afsløringen

Efter Martin Hans Borgs tale blev ordet givet videre til Søren Mentz, der herefter – sammen med Niels Corfitzen – præsenterede portrættet af Hans Isbrandsen.

Valget af Niels Corfitzen som kunstner forklarede museumslederen med Niels Corfitzens tidligere erfaring med portrættering af blandt andre Svend Auken og Kronprins Frederik. »Og så kan du noget med bølger,« lød det fra Søren Mentz henvendt til Niels Corfitzen.

»Det nye portræt af Hans Isbrandtsen er ikke bare et portræt – det er også et skibsportræt. Og skibsportrættet var i gamle dage en genre i sin egen stil,« sagde Søren Mentz og fortsatte: »Derudover er dit maleri også et historiemaleri, der fortæller den rejse fra Dragør til New York – fra den lille dreng til den store mand, der erobrede hele verden.«

Søren Mentz sluttede af med at takke Niels Corfitzen for det moderne, visuelle historiemaleri. »Dit værk viser, hvordan kunst er med til at bygge bro imellem fortid og nutid, og får os til at reflektere over vores liv og vores fremtid.«

TM

Martin Hans Borgs tale

»Kære borgmester, mine damer og herrer.

Mit navn er Martin Hans Borg. Jeg er formand for Dragør Museumsforening, én af Museum Amagers tre støtteforeninger.

I dag markerer vi den officielle genåbning af det nyrenoverede Dragør Museum. Stort til lykke til Museum Amager! I den anledning ønsker Dragør Museumsforening at markere dagen med en særlig gave. Bestyrelsen for Dragør Museumsforening forvalter Skibsreder Hans Isbrandtsens Fond til Fordel for Dragør Museum. 

Vi har længe ønsket at lade fonden bidrage til en blivende gave til Museum Amager, der kunne udstilles på Dragør Museum. Gaven skulle have forbindelse til Dragørs historie og samtidig være et varigt minde om Hans Isbrandtsen selv. Vi blev derfor enige med Søren Mentz om at lade Niels Corfitzen male et maleri, der netop indfrier disse ønsker. 

Derfor vil jeg her sige lidt om Hans Isbrandtsen Fonden og maleriet.

Hans Jeppesen Isbrandtsens liv formede sig helt specielt. Det blev fra en opvækst i Dragør i et hjem med klaver og udsigt til gæs på Vestgrønningen – og til New Yorks skyskrabere og de syv verdenshave. 

Hans Isbrandtsen blev født 1891 som dattersøn af Dragørs største skibsreder. Hermed lå søfartserhvervet ham i blodet, ligesom han var en begavet dreng. 

Efter endt skolegang i Dragør fik han en handelsuddannelse i København og blev også en ambitiøs mand. 

Da han under 1. verdenskrig fik mulighed for at drive rederivirksomhed i New York, rejste han til USA. Det blev hans store mulighed. Snart fik Hans Isbrandtsen grundlagt sit eget verdensomspændende rederi, og senere kom mere til. Det var for eksempel oliekilder, kaffe-, te- og gummiplantager, sølvminer og jernproduktion. Han gjorde også forretninger med Henry Ford og samarbejdede med den danske ambassadør Henrik Kaufmann. 

Hans Isbrandtsen blev vitterlig en af Dragørs store sønner som USA’s største uafhængige skibsreder og en af landets store forretningsmænd. 

Samtidig bevarede Hans Isbrandtsen altid et særligt forhold til Dragør. Han kom gerne på besøg hos familie og venner, og hans kone og datter blev fotograferet i amagerdragt. Han kunne også lufte amerikansk erhvervsliv ud ved at trave en tur på engene. 

Han tilbød dragørere stillinger på sine skibe, og sendte efter 2. verdenskrig savnede varer som kaffe, appelsiner og citroner til uddeling i hjembyen. Han inviterede også fire Dragør-drenge på besøg i USA, og endelig støttede han testamentarisk Dragør Kirke, ældre i Dragør ved juletid og Dragør Skoles elever.

Skibsreder Hans Isbrandtsens Fond til Fordel for Dragør Museum har støttet museet i mere end 50 år. 

Ved Hans Isbrandtsens død i 1953 ejede familien fortsat to ejendomme i Drag-ør. I 1965 tilbød hans tre børn Hans Isbrandtsens fars barndomshjem i Vognmandsgade 2 til Dragør Museum. Efter nogle forhandlinger blev huset solgt for 25.000 kr., hvortil arvingerne selv bidrog med 10.000 kr. Herefter blev Skibsreder Hans Isbrandtsens Fond til Fordel for Dragør Museum grundlagt i 1967. Fonden har for eksempel støttet skovturen, medlemsarrangementer og forskellige udstillingsaktiviteter.

Niels Corfitzens maleri viser Hans Isbrandtsens liv på en rejse fra Dragør og til USA – med udsigt til hele verden og en aldrig glemt hjemstavn. Det bliver dermed både et portræt og et historiemaleri med en nutidig kunstners pensel. Der vil være mange motiver at fortolke, mange aspekter at opdage og mange historier at berette.

På vegne af Dragør Museumsforening og Skibsreder Hans Isbrandtsens Fond til Fordel for Dragør Museum er det mig derfor en stor fornøjelse at kunne overdrage denne gave til Museum Amager. 

Dragør Museum er åbent for gæster, så kom ned og se det nye maleri. Rigtig god fornøjelse.

Martin Hans Borg taler. Foto: Thomas Mose.
Martin Hans Borg taler. Foto: Thomas Mose.
I forbindelse med indvielsen blev der sat en digital skærm op i malerisalen. Foto: Thomas Mose.
I forbindelse med indvielsen blev der sat en digital skærm op i malerisalen. Foto: Thomas Mose.
En kaffedåse, som Isbrandtsen sendte til Dragør er udstillet sammen med det nye portræt. Foto: Thomas Mose.
En kaffedåse, som Isbrandtsen sendte til Dragør er udstillet sammen med det nye portræt. Foto: Thomas Mose.
Der er ingen ramme om portrættet. Niels Corfitzen har malet helt rundt om kanten. Foto: Thomas Mose.
Der er ingen ramme om portrættet. Niels Corfitzen har malet helt rundt om kanten. Foto: Thomas Mose.
Søren Mentz præsentere det nye portræt. Foto: Thomas Mose.
Søren Mentz præsentere det nye portræt. Foto: Thomas Mose.

Erhvervsmæssig affotografering af Dragør Nyts annoncer og tekst er ikke tilladt.
© Copyright 2015–2024 Dragør Nyt.
Forbehold for trykfejl.

Hjemmesiden er lavet af Starco Grafisk