På patrulje med Din Betjent

Din Betjent er lokale politibetjente, der er i tæt dialog med borgerne og styrker trygheden lokalt

Af Birgit Buddegård

Det er en dejlig solskinsdag, da Dragør Nyt om formiddagen møder politibetjent Jonas Thers på havnen ved Dragør Museum for at gå med på en patrulje i Dragør by. 

Jonas Thers er lokalbetjent i Dragør, og med på dagens patrulje er også kollegaen David Andersen, der er lokalbetjent længere inde på Amager til daglig.

Alt ånder fred og idyl, og der synes ikke umiddelbart at være behov for politiets tilstedeværelse. Men ordningen med Din Betjent har heller ikke så meget med blå blink at gøre – ordningen er til for at skabe synlighed og tryghed, således at man som borger – og forretningsdrivende – jævnligt oplever at møde sine lokale politibetjente på gaden. 

 

Jonas Thers og Davis Andersen på patrulje i den gamle by. Foto: Hans Jacob Sørensen.
Jonas Thers og Davis Andersen på patrulje i den gamle by. Foto: Hans Jacob Sørensen.

Da patruljen går op ad Kongevejen, mødes de da også af godmorgenhilsener, og på Badstuevælen er gensynsglæden stor, da indehaveren af Lille Væl genkender Davis Andersen. Jonas Thers benytter lejligheden til at aflevere sit kort, så indehaveren ved, hvor hun kan henvende sig, om behovet skulle opstå.

Jonas Thers fortæller, at han patruljerer på gågaden så ofte som muligt for at møde borgerne og høre, hvad der optager dem og eventuelt kræver politiets opmærksomhed.

Det hænder også, politiet går civilpatrulje. Det kommer an på opgaven, fortæller Jonas Thers. Og politibilen kommer også i brug ved patruljering i for eksempel villakvartererne – Dragør Kommune har jo trods sin lidenhed en vis udstrækning.

Overpolitibetjent i Dragør, Jørgen Emil Thers – Jonas Thers’ oldefar, der blev taget af tyskerne under anden verdenskrig.
Overpolitibetjent i Dragør, Jørgen Emil Thers – Jonas Thers’ oldefar, der blev taget af tyskerne under anden verdenskrig.

Borgernært politi

Din Betjent startede tilbage i 2011, og ligesom i tidligere tider, hvor man ofte mødte politibetjente på gaden, er lokalbetjentene tæt på borgeren, hvis der er brug for et råd eller for at vende en konkret bekymring om tryghed og sikkerhed uden at have behov for at anmelde en sag.

Jonas Thers begyndte i nærpolitiet i december sidste år – og han er i ordets bogstaveligste betydning en lokal politibetjent. Han er født og opvokset i Dragør, hvor hans familie fortsat bor, og han fortæller ikke uden stolthed, at han går i sin oldefars fodspor. Jørgen Emil Thers var overpolitibetjent i Dragør – desværre blev han taget af tyskerne under anden verdenskrig og døde i Buchenwald i 1944, kun 34 år gammel. Jonas Thers sender efterfølgende et billede af oldefaren i uniform samt et foto af den mindeplade, der er opsat på Station Amager.

Det er en fordel for Jonas Thers, at han selv er opvokset herude – han kender Dragør og kulturen og har naturligvis et stort lokalkendskab.

En af fordelene ved Din Betjent er, at borgene kan komme med oplysninger, og selvom de måske selv opfatter det som en detalje uden betydning, kan det lige være den brik, der mangler, og som lokalbetjentene kan give videre til efterforskerne.

Derudover kan Nærpolitiet ofte via deres lokalkendskab genkende folk og give tip videre til efterforskerne. Og de får selv tip fra borgerne, for eksempel om hashrygning blandt unge.

 

Davis Andersen får en snak med Julie Thit Kjærsvold-Niclasen, indehaveren af Lille Væl. Foto: Hans Jacob Sørensen.
Davis Andersen får en snak med Julie Thit Kjærsvold-Niclasen, indehaveren af Lille Væl. Foto: Hans Jacob Sørensen.

Lavt kriminalitetsbillede

Dragør er en stille og rolig del af Amager og er heldigvis ikke præget af grove forbrydelser, fortæller Jonas Thers og David Andersen samstemmende. Her er for eksempel ikke den bandekriminalitet, man kan opleve længere inde på øen. Men det, der betyder noget for borgene, tages alvorligt af nærpolitiet.

Indbrud fylder naturligvis meget for de borgere, det går ud over. De bruger en del tid på dem – også på at anvise, hvordan indbrud kan forebygges.

Parkering – eller rettere ulovlig parkering – er også noget, som nærpolitiet får mange henvendelser om. Jonas Thers kaster da også et blik på handikapparkeringspladsen på Kongevejen, der dog denne formiddag står tom.

Ulovligt parkerede biler generer borgerne, siger Jonas Thers, der dog ofte forsøger sig med dialogens vej, før bødeblokken kommer i brug. Men ikke mindst i den gamle by holder han øje med, at brandveje ikke er spærret – det er ikke alene en forseelse at parkere der – det bringer mennesker i fare, siger han.

 

Tryghedsskabende indsats

Grundidéen bag nærpolitiet er den forebyggende indsats, og den bruges der megen tid på.

Lokalbetjentene har kontakt til skoler og ungdomsklubber og arbejder blandt andet sammen med SSP for en koordineret indsats.

Betjentene var også til stede på Dragør Marked og fandt unge, der var i besiddelse af hash. Og det er her af stor betydning, at de kan løfte opgaven i fællesskab med andre aktører.

Føler borgerne, der er utrygge områder eller hændelser, der skaber uro, kan de altid henvende sig til Din Betjent og få en snak om, hvad der kan gøres.

Både Jonas Thers og Davis Andersen fremhæver det som en stor fordel, at nærpolitiet arbejder langsigtet. Beredskabet kommer, men er hurtigt væk igen, når opgaven er løst. Nærpolitiet har mulighed for at følge op og kan i samråd med forældre gribe ind og forebygge fremfor at rejse sigtelser.

Nærpolitiet har tiden til at fordybe sig og skabe relationer og kan tjekke op igen efter nogle måneder, for at sikre den unge fortsat er på rette vej.

Og Jonas Thers fortæller, at han ikke har oplevet noget negativt i forbindelse med sit arbejde i Dragør. Han er blevet taget rigtig godt imod, siger han.

Nærpolitistation

Tidligere i år åbnede en ny ekspedition på nærpolitistationen på Kamillevej i Tårnby, og her kan borgene henvende sig personligt i åbningstiden med anmeldelser, bekymringer eller for at få et godt råd.

Det er et vigtigt skridt for ydeligere at øge trygheden og sikre et borgernært politi, lyder det fra Jonas Thers.

Man kan spørge Din Betjent til råds eller give oplysninger, som har med tryghed og sikkerhed at gøre, på telefonnummer: 29 77 79 92.

Yderligere oplysninger på: www.dinbetjent.dk

 

Erhvervsmæssig affotografering af Dragør Nyts annoncer og tekst er ikke tilladt.
© Copyright 2015–2024 Dragør Nyt.
Forbehold for trykfejl.

Hjemmesiden er lavet af Starco Grafisk