Partnerskab mod indbrud

Efter anbefaling fra Økonomiudvalget besluttede en enig kommunalbestyrelse torsdag den 25. maj at indgå i et partnerskab med Københavns Politi og Bo trygt – en indsat, der – skabt af TrygFonden, Realdania, Videncentret Bolius samt Det Kriminalpræventive Råd – har formålet at reducere antallet af indbrud og øge borgernes tryghed. 

12 andre kommuner, der er allerede med i samarbejdet – og flere af dem er fra hovedstadsområdet.

Få indbrud i Dragør

Med coronapandemien faldt antallet af indbrud voldsomt i hele landet. Mange måtte arbejde fra deres eget hjem, og det gav tyvene vanskelige forhold. Selvom de fleste er tilbage på arbejdspladserne, lader det til, at tendensen fortsætter.

I 2019 var der på landsplan 24.705 indbrud, og i 2022 var dette tal faldet til 14.956 – kun 49 flere end 2021, hvor mange var hjemsendt på grund af corona.

Lokalbetjent Jonas Thers og kollegaen Davis Andersen på patrulje i den gamle by. Arkivfoto: Hans Jacob Sørensen.
Lokalbetjent Jonas Thers og kollegaen Davis Andersen på patrulje i den gamle by. Arkivfoto: Hans Jacob Sørensen.

Også i Dragør har der været færre indbrud. Over en 10-årig periode har der i Dragør gennemsnit være 93 indbrud om året. Dette tal var sidste år faldet til 25 indbrud.

Formået med det nye partnerskab er at fastholde de nuværende lave antal af indbrud de kommende år.

Bo trygt mener, at mange indbrudstyvene har kastet sig over andre former for kriminalitet. Denne teori underbygges blandt andet af stigningen i antal af anmeldte bedragerier.

Hælervarer

Ud over at tyvene har fundet andre former for kriminalitet, mener Bo trygt også, at en del af tyvenes afsætningsnetværk er faldet sammen under coronaperioden, og de mener desuden, at det for at komme indbrud til livs er væsentligt at få gjort op med hæleri.

En undersøgelse fra perioden 2014–2019 viser, at af de 750.000 genstande, der stjæles hvert året, bliver 600.000 afsat i Danmark, og Bo trygt anslår, at der i 2019 var 250.000 danskere, der købte hælervarer til en samlet værdi på omkring to mia. kr.

Bo trygt pointerer, at det i høj grad er danskerne selv, der gennem køb af hælervarer uforvarende finansierer indbrudstyvene.

Samarbejde

Som partner i Bo trygt forpligter Dragør Kommune sig til at tilslutte sig en række principper.

Kommunen skal blandt andet samarbejde tæt med politiet og civilsamfundet om at forebygge indbrud og øge trygheden. Tryghed og forebyggelse af indbrud skal sætte højt på dagsordenen, og kommunikationen om indbrud skal ske på en konstruktiv og tryghedsskabende måde.

Endeligt skal arbejdet være baseret på data, og der skal sætte ind, der hvor det kan gøre en forskel.

Målet er ud over at fastholde et lavt antal indbrud at styrke nabofællesskabet. Der skal komme mere end 400 nye nabohjælpere ved at understøtte et netværk af nabovenner, og endelig skal trygheden øges, så bekymringen for indbrud kan mindskes.

Bo trygt vil til at understøttelse af de lokale aktiviteter bidrage med forskellige former for ekspertise og sørge for afholdelse af en række seminarer, hvorpå videndeling kan ske på tværs af kommuner og politikredse.

Der er i Bo trygt blevet ansat en række tidligere politibetjente med særlig indsigt i tryghed og indbrudsforebyggelse. Disse betjente kan bookes både af borgere, politi og kommune til at medvirke i events og arrangementer.

Ressourcebrug

Selvom det er gratis at medvirke i Bo trygt, vil det dog koste i form af forbrug af arbejdstid i kommunen.

På kommunalbestyrelsesmødet udtrykte Peter Læssøe (T) da også bekymring over dette forbrug.

Forvaltningen oplyser herom, at projektet vil involvere kommunens kommunikations-afdeling og planafdeling – samt at man derudover med fordel vil kunne bruge de kommunalt ansatte, der arbejder rundt om i byen. Herunder nævnes som eksempel sosu’ere og ansatte i Vej- og Gartnerafdelingen.

TM

Erhvervsmæssig affotografering af Dragør Nyts annoncer og tekst er ikke tilladt.
© Copyright 2015–2024 Dragør Nyt.
Forbehold for trykfejl.

Hjemmesiden er lavet af Starco Grafisk