Holdene er opstillet med deres faner.
Holdene er opstillet med deres faner.
Samarbejde på ski.
Samarbejde på ski.

Polarskole

For ottende år i træk har elever i Dragør været i Polarskole for at lære om rigsfællesskabet og livet omkring Arktis. 

Undervisningen af kommunens 7.-klasser, der er målgruppen for Polarskolen, har således her i januar måned strakt sig fra storpolitik og klima til kultur og traditioner i såvel Grønland som på Færøerne.

Undervejs i forløbet møder eleverne eventyrer og polarfarer Gregers Gjersøe, der var den første dansker, der på ski nåede frem til Sydpolen, og hører fortællinger fra hans rejser og ekspeditioner i Grønland. 

Polarfarer og indehaver af Polarskole, Gregers Gjersøe (th.), og udvalgsformand Henrik L. Kjærsvold-Niclasen studerer elevernes arbejder.
Polarfarer og indehaver af Polarskole, Gregers Gjersøe (th.), og udvalgsformand Henrik L. Kjærsvold-Niclasen studerer elevernes arbejder.
Selvom jorden ikke er dækket af sne og is, trækkes slæden.
Selvom jorden ikke er dækket af sne og is, trækkes slæden.

Eleverne fordyber sig flere dage i et tema, som de siden skal fremlægge for de yngre elever på skolen. Temaet kan være sprog, mad, klima, dyreliv, inuit-tatoveringer og meget mere.

Skolernes gymnastiksale blev dekoreret med igloer, telte, isbjørne i det rigtige størrelsesforhold, farverige quizzer og billeder af arktiske dyr.

Læren om rigsfællesskabet og Arktis skete gennem en lang række fag, som omfattede både geografi, biologi, fysik og kemi, madkundskab, dansk, historie og matematik.

Blandt de ting, som eleverne i årets Polarskole lærte, var om stormagternes interesse for Grønland gennem tiden, grønlændernes ønske om selvstændighed, deres kultur og traditioner, samt sidst, men absolut ikke mindst, hvorfor den smeltende is har betydning for klimaforandringerne.

I madkundskab smagte de på specialiteter og kokkererede efter lokale opskrifter fra forskellige steder i rigsfællesskabet.

Som afslutning på forløbet skulle eleverne gennemføre deres egen ekspedition på Kongelundsfortet. Her fik de blandt andet mulighed for at styrketræne med bildæk og gå om kap på ski og skulle svare rigtigt på en række spørgsmål om den viden, de gerne skulle have fået med sig fra de foredrag, Gregers Gjersøe havde holdt for dem.

Til sidst skulle eleverne nå først til toppen af fortet og sætte deres flag.

I år var det Dragør Skole, der løb med sejren, mens Nordstrandskolen og Store Magleby Skole i nævnt rækkefølge indtog henholdsvis anden- og tredjepladsen.

Dragør på forkant

I 2019 blev rigsfællesskabet en obligatorisk del af historieundervisningen i de danske folkeskoler. Det skete blandt andet på baggrund af et borgerforslag i 2018. Man ønskede at sætte rigsfællesskabet på skoleskemaet med det formål at mindske fordomme og diskrimination samt at styrke sammenholdet og selvforståelsen i fællesskabet.

En rapport fra Institut for Menneskerettigheder viste i 2015, at en del herboende grønlændere af etniske danskere oplevede at blive mødt med fordomme, forskelsbehandling og stigmatisering.

Da Gregers Gjersøe i 2016 ledte efter folkeskoler, der havde mod på at prøve hans undervisningsmateriale af, stillede Dragør gladeligt op, og siden har han udviklet materialet i samarbejde med elever og lærere. Da undervisning i rigsfællesskabet i 2019 blev obligatorisk, var Polarskole i Dragør Kommune således allerede på sit fjerde år.

I dag afholdes der Polarskole i hele Danmark, men for Gregers Gjersøe er det altid lidt særligt, når han er tilbage i Dragør, hvor det hele startede. I år er han specielt glad for at skolen kunne gennemføres i sin helhed. De seneste to år har han nemlig måttet tilpasse undervisningen med gældende coronarestriktioner, og dem er der jo ingen af for tiden.

Næste års undervisning er allerede på tegnebrættet. Et endnu større fokus sættes på klima, biodiversitet samt bæredygtighed, og elevernes undervisning af yngre elever indgår i konkurrencen, således klasserne også optjener point på viden, kreativitet og formidling.

CL

Kahoot-quiz i aulaen på Dragør Skole.
Kahoot-quiz i aulaen på Dragør Skole.
Polarskolen afsluttes med ekspedition på Kongelundsfortet.
Polarskolen afsluttes med ekspedition på Kongelundsfortet.

Erhvervsmæssig affotografering af Dragør Nyts annoncer og tekst er ikke tilladt.
© Copyright 2015–2024 Dragør Nyt.
Forbehold for trykfejl.

Hjemmesiden er lavet af Starco Grafisk