Vi har modtaget – borgmesterens nyhedsbrev:

Nyt fra Dragør Rådhus

Efteråret er ved at tage rigtigt fat, og vi er på vej ind i den kolde tid. En vinter, der kommer til at udfordre os, fordi vi er i en international energikrise. 

Men selv om vi står i en svær tid internationalt, så fortsætter de daglige gøremål i Dragør. Og jeg håber, at vi alle husker os selv på de glæder, vi har i Dragør, vores nærhed til hinanden og de åbne vidder, hvor vi kan nyde naturen.

Dette nyhedsbrev indeholder både nye emner – men også seneste nyt om de to store sager i Dragør, nemlig kystsikring og fjernvarme. 

Budget 2023–2026

De forskellige partier har allerede haft indlæg i Dragør Nyt og på sociale medier om budgettet. 

Jeg kan anbefale at genbesøge disse indlæg eller se debatten fra byrådssalen på kommunens hjemmeside, hvor man får et godt indblik i de forskellige partiers holdninger – og ligeledes et godt indblik i både enighed og uenighed om den økonomiske politik. 

Budgettet for 2023 blev vedtaget torsdag den 29. september. 

Der var fremlagt to budgetforslag til vedtagelsen. Det ene fra liste T, og det andet fra Konservative, Venstre og Socialdemokratiet. Det blev sidstnævnte, der blev vedtaget. 

Budgettet lægger en ansvarlig retning for Dragør Kommune, hvor den økonomiske politik overholdes, hvor kassebeholdningen styrkes, og hvor der bliver råd til at prioritere vores anlægsbudget over de kommende år – og dermed de bedste betingelser for ro om den økonomiske situation i årene fremover. 

Vi tilfører generelt midler til genoptræning af bl.a. ældre og har samtidig afsat midler til det specialiserede børneområde. Dermed sikres, at der aktuelt er råd til det service-niveau, der pt. er lagt. 

Vi indfører også en række besparelser og strukturelle ændringer. Ligeledes foretages der udlicitering på et par områder. Alt sammen for at sikre en langsigtet økonomisk sikkerhed for Dragør Kommune. 

Læs i uge 43 i Dragør Nyt kommunens budgetannonce, hvor det er yderligere beskrevet. 

Mere om fjernvarme

Som det er meldt ud tidligere i lokalpressen og på sociale medier ser det positivt ud med at få indført fjernvarme i Dragør. 

Der kom en enkelt knast på vejen, da det i første omgang viste sig, at samfundsøkonomien for Søvang ikke var god. 

I 11. time kom ministeren med et udkast til ændring af reglerne, så Søvang nu kan ind tænkes i en samlet fjernvarmeplan, når samfundsøkonomien for den samlede varmeplan er positiv.

På Klima-, By- og Erhvervsudvalgets møde her i oktober blev det bekræftet, at Søvang skal tages med i varmeplanen. Det skal vedtages endeligt på kommunalbestyrelsens møde senere på måneden. 

Jeg kan i øvrigt fortælle, at vi forventer at holde et informationsmøde om varmeplanen mandag den 7. november kl. 18–19.30 i Hollænderhallen. 

Der kommer invitation i Dragør Nyt og på kommunens hjemmeside. Så hold øje der. Jeg håber, at mange borgere har lyst til at møde op. 

Primo eller medio december forventes kommunalbestyrelsen at træffe de sidste beslutninger om den kommende varmeplan, så alle borgere kan få besked inden nytår.

Kystsikring

Nordstrandens Digelaug, Søvangs Grundejerforening og beboere på Sydvestpynten har tidligere i processen budt ind med alternative forslag til kystsikringen. De er nu, som tidligere besluttet, undersøgt i dybden, og det er positivt, at der er flere af de undersøgte forslag, der kan lade sige gøre. 

På Klima-, By- og Erhvervsudvalgets møde her i oktober blev det godkendt, at forslagene fra Søvang og det ene alternativ fra Sydvestpynten skal være det, man arbejder videre med. Alle undersøgte forslag sendes i offentlig høring. 

For Nordstranden blev det besluttet, at alle løsningsmuligheder sendes i høring uden en konkret anbefaling fra kommunalbestyrelsen, og der træffes først en endelig beslutning, når forslaget fra Sund & Bælt A/S er yderligere afklaret. 

Den endelige beslutning om at sende forslagene i høring træffes på kommunalbestyrelsens møde senere på måneden. 

Alt i alt fortsætter processen efter den lagte tidsplan, og jeg kan oplyse, at statens arbejde med at belyse kystsikring er gået i gang, ligesom der er et tæt samarbejde mellem borgmestrene i Dragør, Hvidovre, København og Tårnby Kommuner.

Dragør Badehotel

På sidste kommunalbestyrelsesmøde skulle der træffes beslutning om endelig godkendelse af lokalplanen for det nye hotel. 

Jeg havde forud for beslutningen haft et konstruktivt møde med ejerne af badehotellet for særligt at drøfte parkeringsudfordringer og løsninger. Et positivt møde, hvor min vurdering er, at ejerne er lydhøre og ønsker at finde løsninger sammen med lokal-miljøet og kommunen. 

Imidlertid var der sket en fejl i sagsbehandlingen, som handler om såkaldte skyggediagrammer og hvor meget skygge, det nye badehotel vil give for omgivelserne. Det betyder, at vi har måtte lade sagen gå om, og den skal i ny offentlig høring. 

Det er altid ærgerligt, når der sker fejl, men ingen er fejlfrie – og det er en kompleks sag, der har strukket sig over mange år. Vigtigst af alt er, at regler skal overholdes, og borgerne skal sikres, at de får korrekt materiale i høring, ligesom vi politisk skal træffe beslutninger på det rigtige grundlag.

Brændeovne

Ny lovgivning på området har givet kommunerne mulighed for at forbyde brug af brændeovne fra før 2008. 

Det er på Klima-, By- og Erhvervsudvalgets møde i oktober besluttet, at vi ikke på nuværende tidspunkt vil gøre brug af denne mulighed over for Dragør Kommunes borgere. 

Vi har i dag gode og konstruktive regler, der sikrer udfasning af ældre brændeovne ved f.eks. ejerskifte af ejendomme. Vi skal ikke indføre yderligere regler, der gør det mere besværligt for borgerne.

Energikrisen

Energikrisen har ramt os alle hårdt i vores privatøkonomi. Og det bliver et efterår og en vinter, hvor mange af os overvejer at ændre på vores vaner – som at skrue ned for varmen, tage kortere bade og slukke lyset, når vi ikke bruger det. 

Også som kommune er vi hårdt ramt, og her i oktober måned træffer vi politiske beslutninger om at mindske forbruget af el og naturgas i de kommunale bygninger. 

Ligeledes er alle vores kommunale arbejdspladser udsat for stigende elpriser i 2022, og merudgiften skal findes inden for budgettet. Så det bliver en tid, hvor vi på alle måder må rykke tæt sammen.

Samarbejde med politiet

Som borgmester deltager jeg jævnligt i kredsrådsmøde, som er møder mellem Københavns Politi og kommunernes borgmestre. Der er et utroligt godt samarbejde mellem kommunen og politiet. 

Gudskelov er vi ikke præget af høj kriminalitet eller mange indbrud i vores kommune. Men de sidste uger har vi i Søvang oplevet, at der måske er en stigning i antallet af indbrud. 

Selvom vi lever trygt i Dragør, er det vigtigt, at vi reagerer, så snart der er noget, der er anderledes. Derfor er jeg i dialog med Københavns Politi om dette og har bl.a. taget det op på vores seneste kredsrådsmøde. 

Allerede lørdag den 15. oktober kl. 13–14.30 er politiet på besøg i Søvang, hvor man kan få rådgivning om forebyggelse af indbrud. Jeg deltager sammen med politiet på dagen. 

Der skal lyde en opfordring til os alle. Hvis du ser eller oplever noget usædvanligt i dit kvarter, så husk at orientere politiet om det. Jo mere viden vi giver, des bedre kan vi forebygge eventuelle indbrud. 

Vold i familien

Dragør Kommune har for nyligt indgået et samarbejde med Københavns Politi og andre kommuner om at skabe fælles viden og metoder til, at kommunale medarbejdere bliver bedre til at opspore, når der er vold i familien. 

Vold i familien forekommer også i Dragør, og det har alvorlige konsekvenser for børn og unge at vokse op i familier med vold. Vi ved også, at vold kan forebygges, og hvis det opdages i tide, er der gode muligheder for at hjælpe de enkelte familier til at leve et liv sammen – uden vold. 

Jeg er glad for, at vi i Dragør Kommune går med i dette vigtige samarbejde. 

Foto: TorbenStender.
Foto: TorbenStender.

Naturvidenskabsfestival

I uge 39 holdt vores tre skoler naturvidenskabsfestival. En festival med fokus på naturvidenskaben og med overskriften »gådefulde verdener«.

Lærere og pædagoger havde tilrettelagt en fantastisk lærerig uge, hvor både Museum Amager, kirkerne og Dragør Ungdomsskole inviterede eleverne indenfor til undervisning.

Jeg fik fornøjelsen af at besøge Nordstrandskolen og se de mange oplæg og initiativer, elevene havde arbejdet med.

Fredag i sidste uge fik 6.-klasserne en finaledag, hvor alle har konkurreret i at skabe et oplæg til den bedste iværksætteridé, der kan levere ydelser inden for temaet »spild«.

Fokus på iværksætteri er i øvrigt skabt af Dragør Rotary, der for år tilbage foreslog og indførte den årlige konkurrence. Tak til jer i Rotary for initiativet. Det er dejligt at opleve den energi, lærere og pædagoger lægger i disse uger, samt hvordan andre organisationer i nærmiljøet byder ind og deltager – og særligt den glæde og stolthed, man oplever hos eleverne.

Med venlig hilsen
Kenneth Gøtterup
Borgmester

Erhvervsmæssig affotografering af Dragør Nyts annoncer og tekst er ikke tilladt.
© Copyright 2015–2024 Dragør Nyt.
Forbehold for trykfejl.

Hjemmesiden er lavet af Starco Grafisk