Ud mod Kongevejen ligger Hallöy Café, Barbara Maria og Glarmester Madsen. Foto: HAS.
Ud mod Kongevejen ligger Hallöy Café, Barbara Maria og Glarmester Madsen. Foto: HAS.
Ved Badstuevælen finder man blandt andet butikken Lille Væl, der fortsat har lukket grundet ombygning. Foto: HAS.
Ved Badstuevælen finder man blandt andet butikken Lille Væl, der fortsat har lukket grundet ombygning. Foto: HAS.

Renovering på Kongevejen

Nu er de første butikker nået igennem renoveringen

Siden årets allerførste dage har gadebilledet på Kongevejen båret præg af renoveringsarbejde i blandt andet Kommandørboligen, som huser Hallöy Café, Barbara Maria, Glarmester Madsen, Lille Væl samt en privat lejer på førstesalen. 

Da julemarkedet rykkede ud, rykkede byggepladsen ind på Badstuevælen med blandt andet toiletvogne til de fem lejemål, der skulle have skiftet samtlige vand- og varmeinstallationer. 

Nu er håndværkerne næsten halvvejs med renoveringen, der er sat til at slutte til april.

Det hvide hus på hjørnet af Kongevejen og Badstuevælen, der også er kendt som Kommandørboligen, er ejet af Dragør Kommune. 

Huset blev skænket til Dragør Kommune af fru Julie Schou, som i testamentet blandt andet havde indskrevet, at kommunen ikke måtte sælge ejendommen. 

Bygningen har ifølge forfatter og historiker Dines Bogø tidligere huset kommandanten på Dragør Fort og fungerede før den tid som bolig for byens Kongelige Lodskommandør. 

Marineministeriet solgte huset i 1914 til boghandler Christian Schou, hvis kone siden donerede det til kommunen. 

Små håndværkere og gule prismærker skaber blikfang i Barbara Marias butiksvindue. Foto: CL.
Små håndværkere og gule prismærker skaber blikfang i Barbara Marias butiksvindue. Foto: CL.

Udfordring for erhvervsdrivende

Camilla Schøning Petersen, der er projektleder i Dragør Kommune, fortæller, at vand- og varmeinstallationerne i bygningen havde nået deres tekniske levetid og derfor skulle skiftes for at sikre lejerne imod eventuelle vandskader.

Den tekniske levetid er beregningen på, hvor længe man kan forvente, installationen kan holde uden tæringer.

Arbejdet har været en udfordring for de lokale erhvervsdrivende, som enten har måttet lukke deres butikker i en periode eller har været nødt til at dele butikslokale med håndværkerne.

Julie Thit Kjærsvold-Niclasen, der er indehaver af Lille Væl, har foreløbig lukket butikken hele februar måned og brugt anledningen til en velfortjent ferie med mand og børn.

Hun fortæller, at det har været et hektisk forløb, da arbejdet oprindeligt var planlagt til at begynde i foråret 2022 – derefter blev udskudt til november og endte med at starte i januar.

Maria Nielsen har lavet en »ja-hat« i forbindelse med renoveringen. Foto: CL.
Maria Nielsen har lavet en »ja-hat« i forbindelse med renoveringen. Foto: CL.

»Min lille forretning ville ikke have overlevet, hvis man havde holdt fast i at gennemføre renoveringen i november og december,« fortæller Julie Thit Kjærsvold-Niclasen.

Under arbejdet har hun været nødt til at rydde salgsvægge og -vinduer samt det meste af sit lager. Julie Thit Kjærsvold-Niclasen fortæller, at det under disse forhold ikke ville have været muligt at holde åbent, og at hun derfor er taknemmelig for, at kommunen i sidste øjeblik valgte at flytte byggeprocessen til januar og februar i stedet for.

Camilla Schøning Petersen forklarer, at det i dialogen med de erhvervsdrivende viste sig, at julehandlen startede tidligere, end man havde regnet med, da man lavede efterårsplanen for arbejdet.

På med ja-hatten

Hos Barbara Maria valgte Maria Nielsen at holde butikken åben hele vejen igennem arbejdet – blandt andet fordi det skulle være muligt for kunderne at bytte julegaver i januar måned.

Hun fortæller, at det har været hårdt at komme tilbage fra en travl julemåned til at skulle navigere i en hverdag, hvor det ikke helt har været til at planlægge længere end fra dag til dag. Der har været dage, hvor de ikke kunne komme til på guldsmedeværkstedet på førstesalen, og derfor har det ikke været muligt at sige til kunderne, hvornår deres smykker kunne være færdige.

Maria Nielsen frygtede, at ombygningen ville koste hende kunder – men tværtimod har hun oplevet, at folk har bakket op, og det er hun meget taknemmelig for, fortæller hun.

Butikken blev pyntet op  med små håndværkerfigurer og et ombygningsudsalg med gule priser matchede figurernes sikkerhedshjelme. Maria Nielsen lavede også en hjelm til sig selv – en gul sikkerhedshjelm med tilnavnet »ja-hatten«, som hun kunne tage på, når frustrationerne kom snigende. Når det alligevel ikke kunne være anderledes, kunne hun lige så godt tage det med et smil, tænkte hun. Og hun synes, at tanken også smittede af på både medarbejdere og kunder.

Nu ser Maria Nielsen frem til at tage sit nye og større guldsmedeværksted i brug, og hun vil benytte renoveringen til også at give butikken en makeover i helt nye farver.

Og lige som hos Barbara Maria glæder butiksindehaveren hos Lille Væl, Julie Thit Kjærsvold-Niclasen, sig til snart at vende tilbage med en nyrenoveret, forårsklar butik.

Håndværkerne er for tiden i gang hos Glarmester Madsen og Lille Væl og rykker derfra videre til den private bolig på førstesal.

CL

Straks efter afslutningen af julemarkedet på Badstuevælen omdannes en del af pladsen til arbejdsområde for de håndværkere, der skal renovere Kommandørboligen. Foto: TorbenStender.
Straks efter afslutningen af julemarkedet på Badstuevælen omdannes en del af pladsen til arbejdsområde for de håndværkere, der skal renovere Kommandørboligen. Foto: TorbenStender.

Erhvervsmæssig affotografering af Dragør Nyts annoncer og tekst er ikke tilladt.
© Copyright 2015–2024 Dragør Nyt.
Forbehold for trykfejl.

Hjemmesiden er lavet af Starco Grafisk