Fra 1981 trænes der udenfor ved Hollænderhallen – hvor træningen fortsat i dag praktiseres hver lørdag morgen.
Fra 1981 trænes der udenfor ved Hollænderhallen – hvor træningen fortsat i dag praktiseres hver lørdag morgen.

50 år med stavgymnastik

Siden 1973 har en gruppe Dragør-borgere dyrket stavgymnastik efter kaptajn Jespersens system. Det foregår udendørs ved Hollænderhallen i al slags vejr – hele året rundt

Tilbage i 1973 – godt 20 år efter, man for sidste gang havde kunnet lytte til kaptajn Jespersens myndige stemme dirigere morgengymnastikken for utallige danskere – blev grundstenen til det, der i dag er foreningen Stavgymnasterne i Dragør, lagt.

Man kan således i år fejre, at det er 50 år siden, at det, der var Svend Lundh Larsens onsdagshold i håndbold og gymnastik på Dragør Skole, blev udvidet til også at omfatte træning lørdag morgen klokken 08.00. Først med løb rundt om Lufthavn Syd, derefter gymnastik styret af Lundh Larsen efter kaptajn Jespersens principper – og efterfølgende sauna og kaffebord, hvor man ordnede verdenssituationen.

Lørdagstræningen foregik fra starten i 1973 i hjemmet hos den lokale kunstner Flemming Brylle på Nordstranden – og da han og familien i sensommeren 1981 flytttede til det naturskønne Sydfyn ved Svanninge Bakker, flyttede stavgymnastikken til Hollænderhallen, hvor lørdagstræningen efterfølgende har haft hjemme.

Flemming Brylle vendte siden tilbage til Dragør og bor i dag i Store Magleby, hvor han i dag også har atelier.

Elev af kaptajnen

Fra starten i 1973 foregik træningen i regi af Dragør Boldklub, men i mange år var det en uformel gruppering – og det helt frem til 2017, hvor man officielt stiftede den forening, der i dag bærer navnet Stavgymnasterne i Dragør. I samme forbindelse søgte man – og fik – optagelse i DGI, som man fortsat er medlem af.

I starten foregik træningen hjemme hos Flemming Brylle ved familiens villa på Nordstranden.
I starten foregik træningen hjemme hos Flemming Brylle ved familiens villa på Nordstranden.

»Taktstokken« over de deltagende motionister har gennem årene blot været ført af tre herrer – det startede som nævnt med Svend Lundh Larsen, der selv havde været elev hos kaptajn Jespersen.

Stavgymnastikholdet er i dag i besiddelse af kaptajn Jespersens brev til Lundh Larsen, hvori han autoriserer Larsen som instruktør i stavsystemet. Kaptajnen anvendte betegnelsen »forgymnast« om den person, der sørgede for, at alle kom gennem øvelserne.

Dagens forening rummer fortsat en række medlemmer, der har været med helt fra starten, og de kan berette, at under Svend Lundh Larsen var der kæft, trit og retning og ingen snak i geledderne under gymnastikken.

I dag går det mere muntert for sig, selvom man bestemt tager øvelserne seriøst. Og stavene, man anvender, har man i øvrigt arvet fra Svend Lundh Larsen. De stammer helt fra 2. verdenskrig, hvilket i den grad vidner om kvaliteten.

Den ugentlige instruktion blev siden overtaget af Svend Aage Clausen, og for en halv snes år siden overgik posten som forgymnast til Ole Sørensen, der fortsat svinger taktstokken over tropperne i dag.

Hver eneste lørdag

Ole Sørensen indførte med overdragelsen af taktstokken straks en nyskabelse i foreningen. Man havde nemlig været nødt til holde sommerpause, idet stavene lå under lås og slå i Hollænderhallen, når denne holdt lukket. Ole Sørensen valgte imidlertid at tage stavene med hjem – og hen over sommeren var der således fortsat træning i privaten hver lørdag.

Siden har man fundet en løsning, hvor man kan have stavene opbevaret ved Hollænderhallen – og således kan komme til dem, selvom hallen holder lukket. Og det betyder, at træningen har kunnet finde sted hver eneste lørdag siden dengang – tilmed også, hvis juleaften og nytår skulle falde på en lørdag.

Kaptajn Jespersen var allerede i sin levetid en legende med sin daglige morgengymnastik i radioen, hvor han indprentede befolkningen god holdning og selvdisciplin.

»Lad os ranke vore rygge,« lød hans indgangsreplik med kommandorøst – og ranke ryggene, det gør forsamlingen hver lørdag morgen uanset vejrlig og luftens temperatur mellem kl. 8 og 9 på pladsen foran Hollænderhallen.

Det ville formentlig behage den gamle kaptajn, at eneste undskyldning for ikke at deltage er rejser, sygdom og dødsfald – vel at mærke ens eget. Og skønt det selvfølgelig er sagt med et glimt i øjet, lever medlemmerne bestemt op til intentionerne, da stort set alle, der fysisk er i stand til det, deltager hver eneste uge.

Stavgymnastik

Gymnastikken foregår udendørs ved hjælp af stave, der minder om et tykt kosteskaft.

Som forgymnast leder Ole Sørensen holdet igennem de forskellige øvelser med stavene – øvelser, der godt kan give sved på panden. Stavene føres op og ned langs ryggen og op i luften, mens gymnasten udfører små hop på stedet.

At vedholdende træning generelt er sundt for kroppen, er de fleste i dag enige om. Og holdets medlemmer er også af den overbevisning, at stavgymnastikken er medvirkende til at holde kroppen godt i gang.

Der findes ikke en egentlig uddannelse til instruktør i stavgymnastik, men der er flere bøger med instruktion og beskrivelser af kaptajn Jespersens system.

Jubilæumsreception

Det sociale sammenhold er en meget væsentlig funktion i foreningen – med traditioner såsom en sommertur, hvor partnere også inviteres med, og en naturlig følgen med i træningskammeraternes liv og levned.

Et 50-års-jubilæum skal således også fejres behørigt, og derfor inviterer foreningen til reception lørdag den 13. maj. Og det sker – naturligvis – kl. 8 om morgenen, hvor Dragørs borgmester vil være blandt gæsterne.

Det foregår ved Hollænderhallen, til højre for hovedindgangen – og man opfordres til at møde i tøj, man kan bevæge sig i – og som passer til vejret, der heldigvis p.t. ser ud til at arte sig.

Fakta om kaptajn Jespersen

Jesper Peter Jespersen (1883–1963).

Motto: Mens sana in corpere sano (En sund sjæl i et sundt legeme).

Uddannet skolelærer med legemsøvelser som hovedfag. 

I 1907 indkaldt som soldat og senere uddannet til befalingsmand, hvor han opnåede rang af kaptajn. 

I 1927 indbudt til at lave et gymnastikprogram i statsradiofonien. Programmet kom til at køre i 25 år, hvor han ledte danskerne igennem morgengymnastikken med fast stemmeføring. Et klip fra programmet er blevet udødeliggjort i tv-serien Matador. Her gør Mads Skern iført pyjamas nemlig morgengymnastik til lyden af en stærk røst fra radioen, men han afbryder dog sine dybe knæbøjninger, da hans hustru, Ingeborg, betror ham, at han skal være far. »Jeg har altid ønsket mig at udkonkurrere kaptajn Jespersen,« lyder hendes bemærkning.

I årene efter fortsatte kaptajnen med sine sundhedsstævner på Hindsgavl Slot – et årligt stævne, der siden, med undtagelse af coronaårene 2020 og 2021, fortsat gennemføres hvert år – i år fra lørdag den 24. til fredag den 30. juni.

Forfatter til flere bøger om legemsøvelser og hygiejne. En af bøgerne, der udkom i 1960, har den sigende titel: Ratslaver og bilmaver.

Har man lyst til at prøve kræfter med stavgymnastikken og opleve det sociale sammenhold, så har foreningen netop nu åbnet op for et onsdagshold, der træner kl. 17–18 samme sted ved Hollænderhallen. Alle er her meget velkomne til at komme forbi og prøve kræfter med stavene og træningen.

Se også annonce side 7.

HAS

Et hold glade stavgymnaster klar til træning en lørdag morgen i april 2023.
Et hold glade stavgymnaster klar til træning en lørdag morgen i april 2023.

Erhvervsmæssig affotografering af Dragør Nyts annoncer og tekst er ikke tilladt.
© Copyright 2015–2024 Dragør Nyt.
Forbehold for trykfejl.

Hjemmesiden er lavet af Starco Grafisk