Briller til Afrika

Den initiativrige Charlotte Strandfelt fortalte i sidste uge under Rotarys møde på strandhotellet om sine projekter

Rotary Dragørs medlemmer og gæster var torsdag den 2. november forsamlet på Dragør Strandhotel, hvor der efter en fællesspisning begyndte en aften med foredrag af Charlotte Strandfelt fra »Bedre syn til Afrika«.

Charlotte Strandfelt er regnskabsuddannet og har i 18 år arbejdet som ejendomsmægler, herunder også som selvstændig.

Historien bag hjælpeorganisationen »Bedre syn til Afrika«, der indsamler briller, som udleveres gratis til fattige mennesker i Afrika, startede med en familieferie til Tanzania.

I mange afrikanske lande lever en stor del af befolkningen med dårligt syn uden at kunne få hjælp. Briller vil betyde bedre livskvalitet, og børn vil blandt andet kunne deltage i undervisning, i stedet for at måtte stoppe i skolen på grund af synsproblemer. 

Derudover er fordelen ved doneringen af briller, at de ikke vejer så meget, og at man derfor kan pakke mange i en kuffert. 

Samarbejde med uddannelsessteder

Inden brillerne kan få et nyt liv i Afrika, skal de rengøres, renses og måske have nye næsepuder. Dernæst skal brillernes styrke, bygningsfejl og glidende overgang registreres.

I starten hjalp optikerskolen i Danmark med registrering af brillerne. Men nu samarbejder foreningen med optikerskolen i Moshi, Tanzania, om klargøringsarbejdet og om etablering af et brillebibliotek, så den rigtige brille kan komme på næsen af den rette person. 

Tanzania har cirka 500 optikere til en befolknig på mere end 65 mio., og derfor har den frivillige hjælp fra lokale optikere og studerende i samarbejde med frivilligheden fra Danmark stor betydning.

Aftenens taler, Charlotte Strandfelt fra »Bedre syn til Afrika«. Foto: TorbenStender.
Aftenens taler, Charlotte Strandfelt fra »Bedre syn til Afrika«. Foto: TorbenStender.

Afpresning

Hjælpearbejdet i Afrika er ikke altid gnidningsfrit.

Charlotte Strandfelt kunne fortælle, at en sending briller et par gange er blevet tilbageholdt i »tolden«, som krævede »betaling« for at frigive sendingen. Nogle embedsmænd fra »det officielle system« fik dog hjulpet hende med at få brillerne ind i landet.

En anden episode skete i forbindelse med et besøg, hvor lokale blev tilbudt at få undersøgt deres syn og øjne. Her mente embedsmændene fra »det officielle system«, at de da også skulle have undersøgt deres øjne, selvom tilbuddet primært var rettet mod de fattige lokale.

Sebastian Klein har støttet »Bedre syn til Afrika«. Han har besøgt en mindre by, hvor man udleverede briller.

Hjælpeorganisationen har også en plan om at kunne indsamle brugt optikerudstyr samt at have tilbud om reparation af udstyr i Danmark, eventuelt hos DTU eller andre samarbejdspartnere.

Sex og samfund

Blandt Charlotte Strandfelts nyeste projekter er hjælp til unge kvinder, som ikke har mulighed for at komme i skole »på den tid af måneden«.

Dette projekt er kommet i stand i samarbejde med Gitte Jespersen fra Dragør, der fremstiller hygiejnebind af stofrester.

Hjælpen består af et tilbud om undervisning om krop og køn, som er et område med rigtig mange fordomme, og med i undervisningen er også en samtale om, hvorvidt det er nødvendigt at skære i raske børn.

Kommende møde

På næste møde i Rotary Drag-ør sættes der fokus på biodiversitet og påvirkningen natur og mennesker imellem.

Gæstetaler denne dag er dyrepasser og naturvejleder Mia Carlsen.

Se annoncen på side 2.

Rotary Dragør afholder møde på Dragør Strandhotel. Foto: TorbenStender.
Rotary Dragør afholder møde på Dragør Strandhotel. Foto: TorbenStender.

Erhvervsmæssig affotografering af Dragør Nyts annoncer og tekst er ikke tilladt.
© Copyright 2015–2024 Dragør Nyt.
Forbehold for trykfejl.

Hjemmesiden er lavet af Starco Grafisk