Foto: Hans Jacob Sørensen.
Foto: Hans Jacob Sørensen.
Biblioteksleder Henriette Ritz Kylmann byder velkommen. Foto: Hans Jacob Sørensen.
Biblioteksleder Henriette Ritz Kylmann byder velkommen. Foto: Hans Jacob Sørensen.
Garnnøglet sendes fra deltager til deltager. Foto: Hans Jacob Sørensen.
Garnnøglet sendes fra deltager til deltager. Foto: Hans Jacob Sørensen.

Danmarks største vælgermøde

Tirsdag var Dragør Bibliotekerne ikke blot en del af Danmarks største vælgermøde – men lagde også lokaler til et meget anderledes vælgermøde, hvor dialog, forståelse og viljen til samtale var i højsædet

Af Birgit Buddegård

At kommunalvalget er nært forestående er næppe en hemmelighed, og der afholdes mange vælgermøder i mange forskellige former.

Tirsdag i sidste uge blev der også på landets biblioteker afholdt vælgermøder – samtidigt – deraf titlen Danmarks største vælgermøde. 

I Dragør var mødet henlagt til Biblioteket i Hollænderhallen, hvor politikere og borgere mødte hinanden. Ikke til paneldebat – men til samtale.

Vælgermødet byggede videre på tankerne bag »lån en kandidat«, som biblioteket har introduceret op til kommunalvalget. Samtalen, dialogen og forståelsen af, at man godt kan være uenig, men alligevel lytte respektfuldt til hinanden, var grundlaget for aftenen.

Der var kaffe og kage – og fællessang, hvor Phillip Faber fra en tv-skærm sang for og møde-deltagerne med, så stemmerne kunne være klar til samtale. Herefter bød biblioteksleder Henriette Ritz Kylmann velkommen, og de ti deltagende kandidater præsenterede sig.

Forkvinde for Biblioteksrådet Camilla Corneliussen fortalte, at biblioteksrådet var meget optagede af at gøre biblioteket mere vedkommende og mindske ensomhed blandt borgere. Biblioteksrådet vil gerne gøre verdensmålene til deres og havde bestemt hvilke verdensmål, der skulle tales om denne aften.

Deltagerne i denne gruppe svarer på spørgsmål med billeder. Foto: Hans Jacob Sørensen.
Deltagerne i denne gruppe svarer på spørgsmål med billeder. Foto: Hans Jacob Sørensen.
Valgmødet havde samtalen i fokus. Foto: Hans Jacob Sørensen.
Valgmødet havde samtalen i fokus. Foto: Hans Jacob Sørensen.

Samtalestationer

Der var tre emner, der blev drøftet på forskellig vis på de seks samtalestationer, der var opstillet rundt omkring på biblioteket, og som deltagerne skiftede imellem undervejs.

Emnerne var formuleret således:

  • Runde 1 – Hvordan fremmes vi trivsel og styrker realtionerne blandt borgerne i Dragør – og hvilken rolle spiller folkebiblioteket?
  • Runde 2 – Hvordan styrker vi (livslang) læring og fordybelse?
  • Runde 3 – Hvad tager jeg med mig fra i dag? Hvad gjorde det største indtryk på mig? Hvad ønsker jeg går i opfyldelse efter i aften?

På en samtalestation sendte deltagerne et garnnøgle rundt mellem hinanden, så de blev knyttet sammen på kryds og tværs, på en anden blev der skrevet postkort til Dragør, og i en tredje gruppe svarede man på spørgsmål med billeder.

Det var de samme emner, der blev drøftet i de forskellige grupper, men de blev altså debatteret på forskellig vis.

Energi og begejstring

»Vi skal ikke blive enige, vi skal blive klogere!« stod der i indbydelsen, og alle deltagere tog aktivt del og gik ind på præmissen – noget Henriette Ritz Kyhlmanns glædede sig meget over, fortalte hun efterfølgende til Dragør Nyt.

Der blev lyttet og talt med en energi og begejstring – her var tale om det personlige møde, og man lyttede til hinanden. Og ved afslutningen af mødet var der en borger, der konstaterede, at det havde været så godt at mødes ansigt til ansigt i stedet for på de sociale medier.

»Det var en fantastisk dag,« lyder det fra Henriette Ritz Kylmann, der retter en kæmpe tak til både borgere, politikere og biblioteksrådet for at stille op og »lege« med. Hun var så taknemmelig og glad! – at udråbstegnet kunne høres gennem telefonen.

Postkort til ny kommunalbestyrelse

»Vi kommer til at gøre det igen,« siger Henriette Ritz Kylmann. »Vi har fået blod på tanden og vil dyrke samtalen mere.«

Lån en kandidat er et helt nyt tiltag i år, og hele 44 kandidater til kommunalvalget har stillet sig til rådighed. Og muligheden eksisterer stadig frem til kommunalvalget, så man kan få den personlige samtale med en kandidat.

Vælgermødets forløb vil naturligvis blive evalueret, og udkommet vil blive samlet, og biblioteksrådet vil arbejde videre med det, fortæller Henriette Ritz Kylmann.

De postkort, der blev skrevet til Dragør, vil blive samlet sammen og efter kommunalvalget i en pakke sammen med billeder som inspiration til arbejdet sendt til medlemmerne af den nye kommunalbestyrelse ... og selvom man ikke deltog i Danmarks største vælgermøde, kan man stadig gå på biblioteket i både Hollænderhallen og Vestgrønningen og skrive et postkort, der vil komme med i pakken til de nye kommunalpolitikere.

Ti kandidater fra den lokale valgkamp deltog på Biblioteket i Hollænderhallen i arrangementet Danmarks største vælgermøde. Foto: Hans Jacob Sørensen.
Ti kandidater fra den lokale valgkamp deltog på Biblioteket i Hollænderhallen i arrangementet Danmarks største vælgermøde. Foto: Hans Jacob Sørensen.

Erhvervsmæssig affotografering af Dragør Nyts annoncer og tekst er ikke tilladt.
© Copyright 2015–2021 Dragør Nyt.
Forbehold for trykfejl.

Hjemmesiden er lavet af Starco Grafisk