Fugleskydning

På søndag, den 14. august, forventes hele 100 skyttebrødre og deltagere i procession under kong Renés tema »Smag for Dragør« at drage rundt i den gamle by i anledning af årets fugleskydning i Dragør Borgerlige Skyttelag.

»Kongens have« – som altid danner udgangspunkt for festlighederne – ligger i år på Dragør Fort, bopælen for Dragør Borgerlige Skyttelags konge, kong René (Carstensen). Dermed afvikles den lange dag, hvor skyttelaget afholder sin traditionsrige fugleskydning og fest, det samme sted. 

Alle samles om morgenen i kongens have for at hylde kongen. Festlighederne begynder i år med jazzmusik ved Fortets Good Time Jazz Band, der vil slå første nummer an kl. 8.30. Der er tradition for mange interesserede og nysgerrige tilskuere – og alle er velkomne.

Skyttelagets procession gennem Dragør sidste år. Arkivfoto: TorbenStender.
Skyttelagets procession gennem Dragør sidste år. Arkivfoto: TorbenStender.
René Carstensen er konge ved årets fugleskydning. Arkivfoto: TorbenStender.
René Carstensen er konge ved årets fugleskydning. Arkivfoto: TorbenStender.

Kongen byder gæster og såvel gamle som nye medlemmer på forfriskninger fra morgenstunden. Dragør Borgerlige Skyttelag udnævner nye storkorsriddere, helt som traditionen byder. Efter de ceremonielle ritualer, marcherer kongen, skyttebrødre og andre deltagere under ledelse af jazz-bandet.

Der er flere stop ved »bedesteder« undervejs, med passende tid til vederkvægelse. Der vil blive marcheret en del, og byens mange fantastiske faciliteter vil passere revy på turen. Og der vil blive smagt på varerne under stop ved bedestederne.

De lokale beboere undgår nok ikke at bemærke, at der er fugleskydning. Jazzmusikken og den lange procession vil sætte sit præg på byen og vil sikkert overraske de tidlige turister i byen. Marchen gennem byen mod Dragør Fort vil ske fra kl. 9–11, hvor processionen afslutningsvis, som traditionen byder, går via Kongevejen og Strandlinien til fortet.

Fugleskydningen foregår straks efter ankomsten til fortet, hvor dets ejer, æresstorkorsridder Torben Bødtker, og dennes partner, kong René, til anledningen vil have opstillet de nødvendige faciliteter.

Kong René indleder fugleskydningen efterfulgt af foreningens statsminister Kurt Thyregod – og kronprins Brian Hedam Hansen (skyttebroderen, der nedlagte fuglens brystplade sidste år).

Skydningen afbrydes kl. 12, hvor der vil blive serveret frokost.

Deltagerne fester og fejrer med sange og taler under en altid begivenhedsrig sammenkomst, og Dragørs borgmester, Kenneth Gøtterup, deltager som æresgæst. Damernes frokost afholdes ligeledes på fortet, hvor kong René vil gøre sig umage med underholdning, mad og drikke. Her vil kongen og medarrangørerne Helle Barth og Winnie Jensen byde velkommen til tidligere dronninger og øvrige deltagere kl. 13.00.

Skydningen genoptages efter frokosten. Omkring kl. 16.30 forventes fuglen at falde – og den nye kronprins kan udnævnes. Efter diverse præmieoverrækkelser bliver spændingen udløst: udnævnelsen af det kommende års konge, der herefter hyldes af tilstedeværende skyttebrødre og andre.

Deltagelse i skydning og frokost kræver et medlemskab af Dragør Borgerlige Skyttelag, men alle interesserede er velkomne til at kigge forbi Dragør Fort i løbet af dagen.

Dragør Borgerlige Skyttelag afholder fugleskydning søndag den 14. august. Arkivfoto: TorbenStender.
Dragør Borgerlige Skyttelag afholder fugleskydning søndag den 14. august. Arkivfoto: TorbenStender.

Erhvervsmæssig affotografering af Dragør Nyts annoncer og tekst er ikke tilladt.
© Copyright 2015–2024 Dragør Nyt.
Forbehold for trykfejl.

Hjemmesiden er lavet af Starco Grafisk