Dines Bogø fortæller på Strandstien. Foto: Dragør Lokalhistoriske Forening.
Dines Bogø fortæller på Strandstien. Foto: Dragør Lokalhistoriske Forening.

Historisk byvandring

Ikke mindre end 97 deltagere havde i søndags, den 7. maj, valgt at benytte sig af Dragør Lokalhistoriske Forenings tilbud om at bruge søndag eftermiddag på en byvandring på Dragør Nordstrand.

Efter en fin velkomst i »Villa Fyrbakkens« have var det dagens guide, Dines Bogø, der tog over. Han fortalte om Villa Fyrbakken, der blev opført af Charles Hansen i 1901. Direktør Knud Sadolin købte den store ejendom i 1917, og den var i denne familiens eje, indtil enken solgte ejendommen i 1961.

Deltagerne hørte desuden om nabogrundene, Grushullerne og lidt om de mange familiemedlemmer, der boede hos Sadolin.

Nabovejen Nordvænget, som ifølge Dines Bogø er Dragørs mest mærkelige vej, fik også et par ord med på ruten rundt i kvarteret. Nordvænget har nemlig en blanding af både lige og ulige husnumre på samme side af vejen.

Der blev budt velkommen i haven til »Villa Strandvang« der er opført i 1897. Her var der et særligt fokus på to af de mest kendte tidligere ejere:

Toldassistent Carl Albert Sønnike Rasmussen, der var ansat i afdeling for spiritusafgifter. Om denne berettede Dines Bogø, at man dengang åbenbart også havde indført hjemmearbejdspladser, hvor det var nødvendig at tage »vareprøver« med hjem.

Den anden person, der havde boet i huset, var den afholdte lærer Paul Wikke fra Dragør Skole. Ham var der mange af deltagerne, der kunne huske. I hans tid blev der ofte holdt »åbent hus« – og det forlød, at det ikke havde været kedeligt.

På vej til rutens næste stop passerede deltagerne resterne af et bunkeranlæg fra 1944 –  overdelen af det var nemlig blevet fjernet for cirka 20 år siden.

»Villa Rønnebo« på Nordstrands Allé havde i mange årtier navnet »Sanssouci«. Villaen har nu igen fået sit gamle navn tilbage. Og det er helt naturligt, da husets ejer stammer fra Rønne.

På Nordstrands Allé lægges vejen forbi »Villa Rønnebo«. Foto: Dragør Lokalhistoriske Forening.
På Nordstrands Allé lægges vejen forbi »Villa Rønnebo«. Foto: Dragør Lokalhistoriske Forening.

Turen gik herfra videre til den have på Nordstrands Allé, hvorpå bjælkehuset »Falkereden« havde stået – et hus, der var opført af direktør Gerfalk.

I 1937–1944 ejede Rudolf Christiansen, der blev kaldt »hestetyven«, sommerhuset. Efter, at den dengang kendte spion blev likvideret i København, købte radio- og tv-forhandler Freddy Hansen det store sommerhus.

På Strandstien fortalte Dines Bogø om de gamle sømærker (baakerne), om sejlklubbens tidligere klubhus og om striden om, hvem der havde tilladelse til at opføre privat badebro.

En af de store villaer ud til Strandstien har stadig sit oprindelige navn – nemlig »Ra-ma-Tocan«, som bygherre Nicolay Willandsen for 110 år siden valgte at lade det navngive. Dines Bogø kunne berette, at der er utallige udlægninger af betydningen af husnavnet – og dertil er der også tvivl om, hvordan det udtales.

Byvandringen blev afsluttet i det gamle fyrtårn, hvor der, mens Dragør Lokalhistoriske Foreningen bød på lidt læskende, blev fortalt flere historier.

Erhvervsmæssig affotografering af Dragør Nyts annoncer og tekst er ikke tilladt.
© Copyright 2015–2024 Dragør Nyt.
Forbehold for trykfejl.

Hjemmesiden er lavet af Starco Grafisk