Den spændende særudstilling er fortsat under opbygning, da Dragør Nyts gæster Dragør Museum i sidste uge. Foto: Thomas Mose.
Den spændende særudstilling er fortsat under opbygning, da Dragør Nyts gæster Dragør Museum i sidste uge. Foto: Thomas Mose.

Jødernes flugt i 1943

Ny udstilling på Dragør Museum

Når Dragør Museum torsdag den 4. maj slår dørene op for den nye sæson, er det med en helt ny temaudstilling om de danske jøders flugt fra nazismen i 1943. 

I år er det 80-året for flugten, og i den anledning har Museum Amager, der driver Dragør Museum, valgt at sætte ekstra fokus på de dramatiske oktoberdage, hvor 700 danske jøder – 10% af Danmarks jødiske befolkning – valgte at bruge Dragør Havn som port til friheden. 

Udstillingen har også meget passende titlen Flugten i 1943 – Da Dragør var porten til friheden.

Udstillingen kommer vidt omkring, men holder det lokale fokus. Centralt i udstillingen er eksempelvis Jan Norden – en lokal jødisk mand, der på en formidlingsskærm fortæller historien om hans families dramatiske flugt over Øresund. 

Til at omgive skærmen er en række fascinerende museumsgenstande. Blandt dem er blandt andet flugtkutter Elisabeth K571’s sejl, der bærer mærkerne efter kutterens egen flugt fra Gestapo, og flugthjælper Ellen Nielsens breve, der blev nedfældet på toiletpapir under tysk fangenskab og siden smuglet ud af fængslet.

En særlig genstand, der uden tvivl vil give de besøgende gåsehud, er de to små uanseelige papskilte, bærende sirlig håndskrift. De stammer fra føromtalte Jan Nordens egen flugt og er skiltene, han og hans bror som ganske små børn i 1943 fik bundet om halsen, inden de, uledsaget, blev gemt ned i bunden af en fiskekutter for at blive sejlet til Sverige for der blive genforenet med deres forældre, der havde taget flugten kort forinden.

Forældrene havde oprindeligt ikke turdet tage drengene med, af frygt for at de skulle blive taget af tysk politi, men nu skulle de altså genforenes i det svenske – og skiltene skulle sørge for, at det lykkedes.

Det er umuligt at forestille sig, hvor rædselsfuld en situation det har været for den lille familie, men de små papskilte giver et dystert indblik i en lurende familietragedie, der heldigvis endte lykkeligt. De er et håndgribeligt og kuldegysende bevis på, hvordan det nazistiske holocausts mørke nåede helt ud til den ellers så idylliske by, Dragør.

Skiltene er helt særligt udlånt af Dansk Jødisk Museum til den nye udstilling på Drag-ør Museum.

Temadag den 4. maj

Udstillingen Flugten i 1943 – Da Dragør var porten til friheden åbner torsdag den 4. maj, hvor Museum Amager også lægger hus til temadagen »Lys i vinduet«. Her kommer i øvrigt også den anmelderroste forfatter og historiker Simon Kratholm Ankjærgaard og holder foredraget med titlen Oktober 1943 – de danske jøders flugt og fangenskab. Dette foregår i Dragør Besøgscenter – lige ved Drag-ør Museum – og således vil et museumsbesøg og foredraget let kunne kombineres.

På side 5 i denne avis – samt på side 5 i sidste uges Drag-ør Nyt – kan man se meget mere om temadagen den 4. maj. Det kan også nævnes, at Drag-ør Musik- og Kulturskole udover Alsang i Havnepakhuset kl. 14 i løbet af dagen er på skolegårdsturne, hvor der spilles koncerter på alle tre skoler.

De to små papskilte, der skulle sørge for, at Jan Norden og hans bror blev genforenet med deres familie efter flugten i 1943. Foto: Thomas Mose
De to små papskilte, der skulle sørge for, at Jan Norden og hans bror blev genforenet med deres familie efter flugten i 1943. Foto: Thomas Mose

Erhvervsmæssig affotografering af Dragør Nyts annoncer og tekst er ikke tilladt.
© Copyright 2015–2024 Dragør Nyt.
Forbehold for trykfejl.

Hjemmesiden er lavet af Starco Grafisk