Der vil som altid være julehygge på Amagermuseet op til høj­tiden. Arkivfoto: TorbenStender.
Der vil som altid være julehygge på Amagermuseet op til høj­tiden. Arkivfoto: TorbenStender.

Jul på Amagermuseet

Kl. 12–16 de kommende to weekender, den 20.–21. og den 27.–28. november, afholdes der julemarked på Amagermuseet. Og som altid på museet vil det ske i respekt for sundhedsmyndighedernes anbefaling i forhold til corona.

For at få den gode julestemning helt i top har man på det hyggelig julemarked fyldt hylderne på Nordgård med en masse spændende julevarer. Der er både nisser, brugskunst, hjemmelavet marmelade og honning. Og går man efter duften, finder man nok frem til i køkkenet, hvor der bliver bagt æbleskiver som på oldemors tid. 

Entré.

Juleudstilling

Samtidig med julemarkedet har man også sørget for, at også den gamle museumsgård vil emme af ren historisk jule-hygge-nostalgi. De mange stuer på gården i Store Magleby er nemlig blevet pyntet op efter alle kunstens regler. Her kan opleves juleskikke fra barndommens jul, og endda også glemte juleskikke, der er forsvundet i takt med, at nye skikke er kommet til. 

I Dragørstuen er temaet Kai Lippmann, der var en af Amagermuseets første ildsjæle. Han sad i museets bestyrelse og cyklede i sin fritid rundt til gårdene for at indsamle genstande til museet. Udstillingen forestiller et bestyrelsesmøde ved juletid i 1920’erne, hvor der af bestyrelsesmedlemmerne bliver taget beslutning om, hvilke genstande der skal med i den nye udstilling på museet.

Tømmerupstuen vises jul på Amagertorv i København i 1500-tallet, hvor Mor Sigbrit havde inviteret Christian 2. og hans dronning, Elisabeth, på julevisit den 6. dec, nemlig Sankt Nikolaus’ aften, der er en helt særlig dag i hollandsk juletradition.

I malerisalen er der glimt af juletræets historie. Her er fortællingen blandt andet om det første juletræ i København og det første juletræ på Amager, som ses på Julius Exners maleri »En hjemmedåb«. I lokalet er der også opstillet en fin pyntet garnvinde med gran og æbler samt en julepyramide. De sidste to er forløberen for juletræet i stuen.

I Dirch Jansen-stuen er man rejst tilbage til 1860’erne, hvor Dirch Jansen som barn og fortæller om sin far, der kom hjem fra torvet i København med et juletræ, som familien selv dekorede med hjemmelavet julepynt og forskellige spiselige lækkerier som pølser og småkager. På bordet ligger gåsestegen fint pyntet med gran, flag og manchetter lige til at blive spist af familien.

I pigekammeret er gårdens døtre meget interesserede i nabolandets juletraditioner, som den svenske tjenestepige har fortalt om. I Sverige bliver hyldes Lucia i stor stil, så døtrene gør klar til luciaoptog og til at servere luciabrød med kaffe til.

I gårdens storstue huserer i julens anledning bager Ibsen fra Dragør. Han har et spændende udvalg af lækre julekager. Rundt omkring ham er nisserne dukket frem for at hjælpe til ... hvor mange er der? Måske kan de tælles? Men pas på! I hjørnet står julebukken og skuler. Han var en del af en juleleg, men var et symbol på fanden selv.

I caféen serveres der lune hjemmelavede æbleskiver med varm gløgg.

For børnene er der nissesporjagt. Nissens forsvundne tøj skal findes?

Juleudstillingen fortsætter efter åbningen på lørdag frem til og med søndag den 19. december og kan ses i museets åbningstid, som er onsdag–søndag fra kl. 12–16.

Entré. Husk at alle over 15 år skal kunne fremvise et gyldigt coronapas for at få adgang – museet på sin side har lovet at sørge for god plads og masser af håndsprit samt for løbende at være opdateret på situationen.

Erhvervsmæssig affotografering af Dragør Nyts annoncer og tekst er ikke tilladt.
© Copyright 2015–2024 Dragør Nyt.
Forbehold for trykfejl.

Hjemmesiden er lavet af Starco Grafisk